"Галъп": 6 партии сигурни за парламента, 2 остават на ръба

ГЕРБ води с около 9% на Продължаваме Промяната
Обновена: 30 сеп 2022 22:15 | 30 сеп 2022 12:11, Красимир Ангелов
310
"Галъп": 6 партии сигурни за парламента, 2 остават на ръба

Шест партии са сигурни за следващото народно събрание, а 2 са на прага, сочат данните от национално представително изследване на "Галъп интернешънъл болкан", проведено и поръчано за Българското национално радио, осъществено между 20 и 27 септември сред 1009 пълнолетни българи с таблети чрез пряко интервю "лице в лице".

Още по темата
От агенцията отбелязват ниска степен на предвидимост по отношение на изборите, като в следващите дни тепърва ще решат стотици хиляди гласоподаватели.

Очаква се в изборите да участват около и под 2.6 милиона души, което е около 39% от имащите право на глас.

Ако изборите бяха в последната десетдневка на септември, ГЕРБ-СДС биха получили 25,8% от потенциалните гласове за партии, коалиции или независими кандидати, "Продължаваме промяната" е втора политическа сила с 16,6%, а ДПС и "Възраждане" към края на септември спорят за третото място, съответно с 13,2% и 12,8%.

Не е изключено те да се окажат в "пакет" и с други участници в класацията – заради колебания в активността и мобилизираността на различните електорати. БСП е с 9,2% от потенциалния вот. "Демократична България" – със 7,8%.

Близо над бариерата са "Има такъв народ", с 4,2%, а "Български възход" са на самия ръб с 4% и предвижданията са още по-трудни. Така се потвърждава отбелязаната от "Галъп интернешънъл болкан" още преди няколко седмици формула 6+2: шест сигурни формации и две, за които няма такава сигурност.

Под бариерата изпъкват "Изправи се, България" и ВМРО, съответно с резултати от 1,9% и 1,2%. Не е изключено под бариерата осезаем резултат да отбележат и други формации, отчитат от „Галъп“.

---------------------------------

Данните са от национално представително изследване на "Галъп интернешънъл болкан", проведено и поръчано за Българското национално радио, осъществено между 20 и 27 септември сред 1009 пълнолетни българи с таблети чрез пряко интервю "лице в лице".


310
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
242
0
 
1
 
! Отговори
Киро преди 2 месеца
До АнонименГлупаците е по-добре да не гласуват нали?, така умниците ще направят поредното мъдро решение, то се вижда!
241
4
 
2
 
! Отговори
Христо Петров Хазаря преди 2 месеца
Хубава резиденция знаем, най-обичам възрожденци под наем.
240
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
МАСОВО ГЛАСУВАНЕ ПРОТИВ ОПГ ГРОБ!
239
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Най вервам на ковид статистиката, след туй на галъп и накрая на прогнозата за времето през 2034.
238
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Галъп комунистите, които са за затвора ли ми цитирахте?!
237
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ще видите копейката удобното палачинката как ще направи чупка в кръста за тиквунчо - такива са всички псевдо патриоти - прах в очите на утайката на обществото
236
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Изправи се.МУТРИ ВЪН: Ако хората гласуват за мутрите в парламента, то от там може да ги изхвърли само диктатор. Тоест, от едното изискване ще трябва да се откажете. Ама то ясно, че в логиката не сте много силни де.
235
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Пижо: Е ти пък! Ще се споразумеят с ПП в името на американските ценности. Ще идат на една закуска в посолството и веднага ще се разберат. Човек като си хапне и става по-добър. Свои хора са си, няма да се карат я!
234
3
 
2
 
! Отговори
Пижо преди 2 месеца
Гледайки картата, ще имаме нови избори по Коледа. ГЕРБ и ДПС нямат нужните гласове, дори и с тези на Софиянски. Другите - също, освен, ако не включат и Възраждане.
233
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Промяна! А избирателите ще спечелят това, че ясно ще се видят действията на всяка партия в чист вид. И на следващите избори ще можем да преценим дали такава политика ни устройва или не, и евентуално да гласуваме за друга партия. Иначе политиците винаги ще имат оправдание, че са били в коалиция.
232
0
 
9
 
! Отговори
Промяна! преди 2 месеца
Големият проблем на българския парламентаризъм е огромния брой партии с близки идеологии. В резултат, практически е невъзможно една партия да спечели мнозинство и да управлява. Тоест, ние сме обречени да ни управляват коалиции. А при съставянето на коалициите, започват договорки, компромиси и ДПС винаги е вътре в управлението. Според мене, вместо 4% бариера, трябва в парламента да влизат само първите 2 партии. Тогава едната от тях гарантирано ще има мнозинство и ще управлява...
231
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Възраждане.
230
4
 
2
 
! Отговори
Още едно проучване преди 2 месеца
Между шест и осем партии е много вероятно да има в следващото Народно събрание, показва национално представително проучване на Екзакта Рисърч Груп.ГЕРБ-СДС получава 26,4% подкрепа от твърдо решилите да гласуват, а Продължаваме промяната 16,8%. На трето място се подрежда ДПС с 12,6%, следвана от БСП за България с 10,8%. Възраждане се нарежда на пето място с 10,5% гласове, а Демократична България получава 8,0%. Има такъв народ получава 4,5% подкрепа, а Български възход 4,2%.
229
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ха-ха-ха-ха-ха-ха... ристьо лодкаря може само да си мечтае да гледа парламента отвътре тоя сезон! Ще прави компания на славуца на пейките до задния вход хахаха. А Възрждане отднавна са 2ра сила!
228
4
 
10
 
! Отговори
Колония ли сме преди 2 месеца
ще се разбере на 2ри Октомври. Последните години буквално нито едно решение касаещо външната ни политика не е взето в рамките на България. Всичко се спуска отвън. Че чак и Македонския въпрос се опитаха да ни решат Французите този път. Всичко беше решено, ние само трябваше да подпишем. Като болен, инвалидизиран човек който не може сам да реши съдбата си. Свободен е само да сложи подписа си върху присъдата си.
227
3
 
10
 
! Отговори
Чърчил цитат преди 2 месеца
Няма значение за кого гласуват, важно е кой брои гласовете
226
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Наблюдаваме странна, но изключително последователна тенденция ... 100% от българските путлеро-фашисти са по някакъв начин - изпаднали неудачници-аутсайдери обвиняващи всичко и всички за нерадостната си съдба ... към момента въпросните съставляват около 20% от избирателната маса, и десните партии е добре да се замислят какво следва, ако продължават по същия начин.
225
2
 
5
 
! Отговори
Гласуване преди 2 месеца
Хората все по малко гласуват защото навярно осъзнават, че важните закони и решения не се пишат в София. И това е факт. Гласуването в условия на ограничена автономия е упражнение, лишено от смисъл.
224
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Време е да станем нормална държава. За да стане това възможно трябва първо да си върнем държавния суверенитет, за да осмислим изборния процес (демокрацията). От 2007г. не избираме български държавници, а просто служели на ЕС. Излизане от наднационалния феодален блок е единствения възможен път за нас българите. Да може отново да си върнем бащиното право сами да определяме законите по които да живеем. Иначе защо ни е държава въобще.
223
9
 
14
 
! Отговори
Как не преди 2 месеца
ГЕРБ - Грабим Европари Рекетираме и Бием