Панев: Кризите създават възможности, ако ги управляваме умно

Енергийната още дълго време ще е на дневен ред пред България
Обновена: 30 сеп 2022 22:21 | 30 сеп 2022 11:57, Александър Попов
16
Панев: Кризите създават възможности, ако ги управляваме умно

Владислав Панев е Съпредседател е на Зелено движение. Народен представител е в последните три кратки парламента, избран от листата на “Демократична България” в София.  Член е на постоянните парламентарни комисии по бюджет и финанси и по енергетика. До миналият април е общински съветник в Столичния общински съвет. Там за една година в опозиция успява да прокара решения за намаление на патентния данък за местата за настаняване с 90%, за либерализиране на режима за влизане с велосипеди и тротинетки в обществения транспорт, за разсрочено плащане на годишната карта за транспорта.

Владислав е автор на редица анализи в областта на финансите, европейските фондове, енергетиката и други сфери от икономиката. Владее английски език, ползва руски, немски и турски. Магистър е по икономика и управление на транспорта. Регистриран е като професионален инвеститор в Комисията за финансов надзор. Пътешественик, обиколил над 130 държави по света.

Как ще запомните 47-oто Народно събрание, в което бяхте народен представител?

Китайското проклятие „да живееш в интересни времена“ помете 47-ото Народно събрание като комета. Наистина ни беше интересно и свършихме куп полезни неща за обществото и ви благодарим, че ги оценявате. Осъзнаваме, че трябваше да свършим много повече, но нали времето е интересно, стана така, че управлявахме по време на война, печатане на пари и затъване на водещи икономики и наши търговски партньори в рецесия. Вярваме, обаче, че трудностите ни правят по-мъдри и по-силни, а опитът, който придобихме, ни кара да се чувстваме уверени, че в следващия парламент ще бъдем още по-целеустремени към подобряване на живота на хората в България.
Спокойно заставам пред избирателите, защото смятам, че макар и силно ограничени от усложнената обстановка и краткото време, постигнахме резултати, които ни дават добра мотивация да застанем пред вас с високо вдигнати глави и да се борим за вашия глас.

Икономическият екип на Демократична България, част от който бях и аз, гарантирахме финансовата стабилност на държавата. На фона на риториката на коалиционни партньори за 10 и повече проценти бюджетен дефицит, бяхме единствените, които настояваха и удържаха фиксирането на таван на разходите и дефицита. Нещо повече, заложихме намаляването им през следващите години.  Смятаме, че това е ключово за успокояване на инфлацията, за защита на спестяванията, за подем на икономиката.  Това означава, че нашите деца няма да наследят дълг, а добри условия, в които да живеят и правят бизнес.

Убеден съм, че наливането на пари от държавата на корем не само не работи в малка и отворена икономика като нашата, а направо е вредно. Това ще ни обрече на задлъжняване и фалит. Не се безпокойте - Демократична България ще бъде преграда пред това. Вие, предприемачите и работещите в частния сектор, осигурявате просперитета на държавата, а не политиците и чиновниците. Ние успяхме да повишим пенсиите, не защото политиците напечатахме пари, а понеже приоритизирахме защитата на доходите на нашите майки и бащи - за да им спестим унижението да търсят средства от децата си. Достойнството на възрастните хора трябва да се пази - това е въпрос на морал! А бъдещето на младите хора трябва да се гарантира - това е въпрос на дълг!

В момента, но по всяка вероятност още много дълго време, газовата криза и енергийната зависимост на България и Европа ще е още дълго време на дневен ред. Какво решение предлагате за този проблем?

Единственият начин е да търсим диверсифицирани и надеждни енергийни източници на управленско ниво. Но за мен е по-важно и да насърчаваме предприемачите в страната, които на естествен пазарен принцип, ще започнат малко по малко да решават този проблем.

Кризата с цените на природния газ и енергията доведе до заявки за инсталиране на над 20 хиляди мегавата фотоволтаични мощности. Сигурен съм, че ако се огледате, ще видите около себе си соларни панели, които осигуряват чиста енергия от слънцето. Всеки дом може да черпи евтина енергия от възобновяем източник.

Политиката на Демократична България е твърдо насочена към облекчаване на регулациите за инсталиране на нови мощности. Заедно с коалиционните партньори намалихме бюрокрацията за соларни панели за собствено ползване до 5 мегавата. Гордея се, че бях вносител и на проект за пълно премахване на процедурите за мощности до 10.8 киловата. Това е напълно подходящо за къщи, блокове и малки стопански постройки. Сега за разрешителни се чака по една година, което е безумно. Законът беше приет на първо четене и ще бъде първият, който ще внеса в 48-ото Народно събрание.

Добивът на евтина енергия от възобновяемите енергийни източници не трябва да бъде бизнес само за големите играчи. Това е път към енергийна независимост за домакинствата и в крайна сметка - за държавата. Ясно е защо – защото си гарантираш много по-ниска цена на тока, а можеш и да продаваш на добра печалба. Да, добре ме разбрахте - при добра бизнес среда, всеки може да продава електроенергия на печалба. Това е икономика на търсенето и предлагането. Точно затова има толкова голям интерес. Няма друга толкова очевидно изгодна инвестиция в момента. И държавата е длъжна да насърчи процеса, включително и за преодоляване на търговския дефицит. Не само през премахване на регулации, но и през инвестиции в преносната мрежа чрез Плана за възстановяване и устойчивост. Умните мрежи ще позволят свързването към системата на хиляди дребни производители, които да бъдат гръбнака на енергетиката. А не на няколко връзкари!

Вие лансирахте една съвсем нова идея за засилване на връзките ни със страните от Азия и Африка с цел да ги привлечем като доставчици на газ. Бихте ли споделили повече за това?

Смятам, че най-доброто от комунистическия режим бяха контактите с развиващите се страни в Азия и Африка. Там доброто отношение към България още е факт, но ще бъде загубено след още едно поколение, ако не положим усилия. Доброто и взаимноизгодно сътрудничество с тези страни може да осигури огромни печалби и пазари за българския бизнес, който между другото не спи. Затова настоявах и оглавих групите за приятелство с Нигерия и Алжир - две от най-ключовите страни в региона. Които съвсем скоро ще започнат да строят газопровод между две държави, който ще излиза на Средиземно море. Срещнах се с външния министър на Нигерия през пролетта. Преди месец посетих Алжир на мои разноски с цел проучване на възможностите за внос на природен газ. Тези държави в момента имат нужда от зърно, а ние от „синьо“ гориво. Напълно възможно е при добра стратегия да постигнем и двете, което съвсем не ограничава възможностите за развитие на отношенията. Помним колко българи работеха в региона навремето и колко африкански студенти учеха у нас. Това е стабилна основа и трябва да надграждаме. За съжаление вече много години такава политика липсва и практически започваме почти от нулата.

Какво смятате за ваш голям успех в предишния парламент?

Аз съм финансист и вярвам, че в парламента бях полезен и активен депутат. Но бих искал все пак да спомена няколко ключови дейности. След мое парламентарно питане до финансовото министерство стана ясно, че фирмите, свързани с Христо Ковачки дължат над 160 млн. лева за осигуровки за работниците си. Министерство на околната среда и водите издаде заповеди за спиране на двата най-големи замърсителя в Хасковско и Старозагорско – ТЕЦ Марица 3 и ТЕЦ Брикел, след като с години се борех срещу тровенето на хората като редови гражданин. Тормозът над жителите на Димитровград и Гълъбово не е прекратен, но намаля и ще го ликвидираме. Не може печалбите на няколко избраници да са за сметка на здравето на живеещите и пенсиите на работещите (осигуровки не се плащат!). Когато връзкарите се уреждат, пазарният елемент изтънява и следва провал на държавата.

Друго много важно нещо беше, че прагът за регистрация по ДДС се покачва на 100 хиляди лева от 1 януари - това е подкрепа към малките предприемачи. Намалихме ДДС за комуналните услуги, което задържа поскъпването им независимо от ръста на цените в световен мащаб - това е важно за всички нас. Месец след падането на правителството бюджетът все още е на плюс, държавният дълг пада, а апокалипсис няма.

Вие сте вносител на един закон, около който трудно се стига до консенсус, а именно, закона за отпадане на преработката на индустриален коноп. Защо смятате, че трябва да е разрешена тази дейност на територията на страната?

Смятам, че една от най-безумните регулации е забраната за преработване на индустриален коноп, който се ползва за производство на текстил, на масла и т.н. В момента е леглно да садиш коноп срещу лиценз, след което обаче фирмите изнасят реколтата в чужбина (най-често Румъния), където остават печалбите и работните места, и после продават готовите продукти обратно в България. Така от глупост и тъпотия имаме пропуснати ползи за стотици милиони годишно. И работни места в най-бедните региони. Внесох закон за отпадане на забраната за преработка. Беше приет на първо четене в земеделската комисия, след което работата приключи. Ще го внеса пак след месец. Става въпрос за отпушване на стопанската инициатива в земеделието. В момента земеделието е превърнато в “субсидиевъдство”, от което забогатяват шепа хора - излкючително погрешна политика от 2007 година насам.

Как бихте окуражили хората за предстоящия труден период и има ли ефективни решения за кризите, пред които е изправена не само България, а целият свят?

Наясно сме, че предстоят още месеци на икономическа криза, война, рецесия и поскъпване на суровини. Но също така знаем, че ние от Демократична България, имаме силата да преведем страната през тези изпитания с минимални щети за хората.

Предлагаме стимулиране на инвестициите в изгодни форми за отопление и енергия – соларни панели, термопомпи, изолация и енергийна ефективност. По-добре сам да можеш да контролираш енергопотреблението си, дори да печелиш от това, вместо да си зависим от субсидии. Това спестява пари и е много по-умно от непрекъснатото наливане на средства в запушване на пробойни. Това ще осигури смисленост на инвестициите и от Плана за възстановяване и устойчивост. И достигане на парите от него до всеки, който има идея как да намали разходите си за енергия или пък да си увеличи приходите. Или както беше онази мъдрост: не ми давай риба да ме нахраниш за един ден, а ме научи да ловя риба, за да се нахраня за цял живот.
 
Това е пазарният подход, който няма да направи отделни хора милионери или милиардери, а ще помогне повече хора да инвестират, да възпитаваме предприемачески дух, а не чакане държавата да помага винаги.

Убеден съм, че именно тези политики ще направят България свободна и просперираща държава с увеличаваща се средна класа. Те ще задържат хората в страната, не само в София. И ще ни карат да се гордеем с родината си.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: Владислав Панев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
Стоян преди 1 година
ДБ са способни да създават кризи, които не могат да управляват!
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя и ум ,хаиде бе .....
13
1
 
1
 
! Отговори
Боце преди 1 година
Ето още един нищоправец и празнодумец от провалената коалиция на некадърността, лъжата и разрухата. Опоскаха и разсипаха за нула време всичко, до което се докоснаха. И не само това, що за наглост и безочие е да искат отново да управляват?! Опомни се, българино!!!
12
1
 
4
 
! Отговори
и след това преди 1 година
До да обобщя отиваш в тоалетната за радост на всички
11
1
 
7
 
! Отговори
да обобщя преди 1 година
скучен прасчо Панев, скучни претоплени манджи, новото е , че ти си прасчото със зелето, а Кокорчо ще те изяде на обяд
10
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ГЕРБ СЪЗДАВА КРИЗИ ЗА ДА СЪЗДАВА ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА СЕБЕ СИ.
9
0
 
10
 
! Отговори
Ха ха ха преди 1 година
Криза за народа, възможност за политиците. Колкото по-голяма е кризата, толкова по-големи са възможностите.
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кризите създават възможности, за тези които знаят за тях предварително. И тогава тези същите си ги управляват много умно. Това във връзка с тротинетките го пиша. Предложенията за диверсификация в енергетиката няма как да се отразят положително на икономиката. "...не ми давай риба да ме нахраниш за един ден, а ме научи да ловя риба, за да се нахраня за цял живот" - няма какво да говорим за качеството на образованието или могат ли въобще медиите "да те научат" на нещо, дезинформацията е 99+%.
7
1
 
5
 
! Отговори
Политиците създават преди 1 година
кризите, после си ги оправят...инфантили. В цял свят е така, не само тук. Да им отпереш по два шамара на взето решение, малко им е.
6
2
 
9
 
! Отговори
Нане преди 1 година
тоя *** е един от създателите на най голямата криза в България от 25 години насам... ===)))
5
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разбира се, че са възможности за тези, които ги организират- хищниците, хиените, лешоядите...Останалите са маловажни - който оцелее. Глобалфашизмът ще ни довърши - и човеците, и Земята.
4
2
 
10
 
! Отговори
Радвайте се, преди 1 година
че не ви показаха какво мислят в Гълъбово за Вас, защото бяхте охраняван! Водите само до кризи, не управлявате кризи, има разлика! Дайте обяснение за снимките за купон с медиен олигарх и между другото, по дебел сте от Пеевси, трябва да ходите повече пеша!
3
2
 
9
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
и къде са тези умници че ми се губят на хоризонта виждам само индивиди устременикъм кокала със средно тегло 100 кг
2
3
 
9
 
! Отговори
urt преди 1 година
Така де, затова нямате място в управлението!
1
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И кво ся, copocoиgитe възnяxa kpизитe, знaчи?