У нас няма рационални хора, които да управляват страната

Тежък популизъм сковава политиката и икономиката ни, смята Евгений Кънев
30 сеп 2022 22:34, Анисия Иванова
54
У нас няма рационални хора, които да управляват страната
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В България в момента имаме изключително тежка политическа криза, където популизмът заема застрашителни размери дори за икономическите решения, защото не може да се предвижда какво ще се случи. От тази гледна точка е много вероятно да има министър, който дори да не може да наложи своите виждания, а да слуша каквото му кажат политиците. От една страна нямаме достатъчно голяма политическа сила, която да има рационална икономическа политика, а имаме тежък популизъм. От друга страна имаме и други крайности  - т.нар. либертарианска политика, която също е много вредна. Поради тези причини много трудно ще се намери златната среда. Трябва да се намери такава среда, че да бъдат подпомагани най-бедните, а същевременно да бъдат оставяни възможности за растеж. Това каза Евгений Кънев, икономист, в предаването "Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков.

След започване на войната има забавяне или отлагане на плановете за нови инвестиции. Интересът към България не е висок именно заради войната, но и заради изключително нестабилната политическа обстановка. Ние нямаме критична маса от рационални хора, които могат да управляват страната. Идеологията, политическите пристрастия, които наблюдаваме, а и зависимостите, които се оказа, че са изключително силни в България, пречат да се вземат рационали решения.

"На изборите в неделя не очаквам да се получи възможност за създаване на мнозинство около някаква програма, тъй като има огромно раздробяване между партиите по две основни линии – геополитическата и антикорупционната. Предната коалиция беше на основата на антикорупционния признак, но сега прекалено силно стана геополитическото разделение и ми е непонятно как ще се намери някаква спойка”, каза гостът.

Що се отнася до тенденцията по отношение на вдигане на лихвите от централните банки събеседникът посочи, че е налице доста голяма инфлационна вълна, която няма как да бъде преборена, ако не се вдигнат лихвите. Това, което прави Федералният резерв, всъщност е да потуши силното вътрешно търсене, което се появи вследствие на края на пандемията и на голямата компенсация, която получиха домакинствата най-вече от пакета Тръмп, а сега и през стимулите на Байдън.

"Когато Федералният резерв зададе тона, той се следва от всички централни банки в света”.

Фед има за цел да контролира инфлацията в Съединените щати, а политиката му е премерена и в контекста на геополитическите събития, които се случват. "Знаем, че силният долар върви с ниска цена на петрола”, изтъкна събеседникът.

Целта от 90 долара за барел в САЩ още не е постигната, защото инфлацията продължава да е висока, а и все още има поле за вдигане на лихвата, защото другата крайност вследствие на високите лихви, а именно появата на безработица, още не е налице.

"Ниската безработица позволява вдигането на лихвите, така че да се овладеят процесите, свързани с високата инфлация”, каза Кънев.

Европа направи стратегическата грешка да зависи от руския газ и допусна руският газ да влияе върху производството на електричество в Европа. Оттук нататък се допусна този газ да влияе много върху индекса, който определя пазарните цени. А след това заразата отива към електричеството. Естествено, че когато имаме такова силно влияние на един играч, който има и определено геополитическо място и интереси, различни от европейските, рано или късно ще се случи това, което се случи – да може да влияе върх европейския пазар с помпането на цените. Това е причината да се разглежда опцията за таван на цените, но по думите на Кънев може би няма да стигнем до нея.

Целия разговор може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Такава омраза срещу мен нее имало никога винаги съм се държал свестно със всеки един явно тука нее така нищо търпял съм унижение ще преживея и това да стоя на пътя по голямо безобразие не съм виждал тои на топло другия на студено закриваи тая фирма и бъдете здрави това не са хора няма разбиране има интерес на ракия е не пия няма и да пия
17
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Понякога се питам какво правя сред хора които не те признават и не те разбират.Половината ми живот мина в нерви дано в другия живот срещна нормални хора колеги и приятели ДАИ боже пожелавам на тия завистници дето ме плюят и приказват всеки ден и на шефа им че ме мразят те не са спирали оттука нататък а не се ядосвам с никои живея си живота както намеря и както преценя а на това приятен път
16
1
 
3
 
! Отговори
Кори преди 1 година
До САМОХВАЛКОВЦИ ЛИ СА, всички ние, приятелю, трябва да ръзсъждаваме така както ти разсъждаваш. Убеден съм ,че българите точно така разсъждават! С политиците нещо не ни се получава ...
15
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има но ще бъдат унищожени или никой никога няма да пусни нищо да правят. Цялата държава е гнила, сега се води унищожение на старата корупция, гради се нова по модерна!
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има но ще бъдат но никой никога няма да пусни нищо да правят. Цялата държава е гнила, сега се води унищожение на старата корупция, гради се нова по модерна!
13
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След като Възраждане набира проценти, изведнъж няма хора да управляват страната! Затова сега е наред Възраждане, защото другите ги видяхме!
12
3
 
11
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 година
Това е положението в България. Когато бях много млад, имаше един селянин от село Расово, занимаваше се с амбулантна търговия. Веднъж ми каза: Грешката в живота ти е, че смяташ хората за добри. А хората направо са си е б a ли майката!
11
1
 
8
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Слава кокаине :)))
10
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България е криминална държава, също като Косово.
9
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Популизъм и простотия ги гони нашите политици, но народът не е толкова ***, колкото го мислят. Търпелив е обаче, но не до безкрай. Нинова повтаря мантрата, че достойно се била представила, увеличила пенсии, заплати, детски безплатни градини и очаква да е напред. Киро се вижда на първо място със същите постижения, Костадинов и той на първо или второ място, абе от първенци нема отърване. Ако така налитаха и работа да вършат, цена нямаше да имат.
8
2
 
7
 
! Отговори
Роза преди 1 година
Заглавието на статията казва всичко!От вярно по-вярно!Желая ви тиха и спокойна вечер ида има винаги мир в България!
7
3
 
9
 
! Отговори
българин преди 1 година
На някой много му се иска да наложи имперския модел на управление на Русия с нейния некоронован император върху България май.У нас ИМА хора които рационално да управляват страната - Просто НЕ ИМ ДАВАТ ШАНС!!+
6
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"От тази гледна точка е много вероятно да има министър, който дори да не може да наложи своите виждания, а да слуша каквото му кажат политиците." Човече не те знам къФ си и за кВО се бориш, но ти яко изплиска легена май...Министър да слуша политиците??? Че министърът, той какъв е?Не е ли и ъой политик?И не се ли съобразява с другите?Какво лошо виждаш в това да слуша другите политици?Съвсем объркваш хората, ало!Премиерът съставя правителство.Той избира екип. Слуша съветниците.
5
1
 
6
 
! Отговори
Веско Григоров от Ле преди 1 година
От град Левски съм . Селски , няма рационални ама има ирационални банкови служителки на клона на ДСК под петолъчката на булевард " Дондуков " . Те раздават кредити на безработни и на хора с нулеви доходи . Селски, вече спечелих с тази схема .
4
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато няма рационални управляващи, става лошо. Русия е доказателството.
3
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
този грантaджия са го активирали на МАКС. Захлебва!
2
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Политическата криза всезнайко ***,я създава точно Борисов! Не напразно сме за 4 път на избори! Обстановката му подсказа достатъчно ясно,че му е време да се оттегли! Но понеже за него е важен най вече имунитета му,той се " кандидатира" и ще се " кандидатира" до безкрай! Е ние гражданите какво трябва да направим ? Пожелавам му от сърце,един масивен инфаркт и да ни отърве от себе си!-:(( Иначе няма отървахме от този индивид комунист бивш!!! Аз ще гласувам Пак срещу ГЕРБ! А вие???
1
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
У нас нямало рационални. Видя се и в Харвард няма, по точно има но са лъжци и крадци, но пък много рационално подходиха, направиха пачките в офшорките и искат още. Както е казал Мечо Пух: Колкото повече, толкова повече. И искат да повторят. Или сега дс дойдат следващите от Йеил или отМосква. Все едни и същи. Засъгбяха ме ръцете нещо.