България гласува, изборният ден върви нормално

В отделни секции има неявили се членове на комисии
Обновена: 2 окт 2022 12:35 | 2 окт 2022 09:05, Петя Славова
0
България гласува, изборният ден върви нормално
Снимка: БГНЕС

Изборният ден в България започна в 7.00 часа тази сутрин. "Има отделни секции, в които има неявили се членове на секционни комисии. Имаме и няколко случая на секции, които още не са отворени поради различни проблеми". Това заяви заместник-председателят и говорител на ЦИК Цветозар Томов.

В цели области има проблеми в отделни секции. Мисля, че трябва да разгледаме да видим какви са възможностите да се реши проблемът. Там, където не може да се реши проблемът, и машината не може да заработи, ще се премине към хартиено гласуване“, добави говорителят на комисията пред bTV.

Изборният ден в Хасково стартира нормално. Всички секции са отворили навреме. От местния РИК заявиха, че никъде не е имало проблем с машините.

Още по темата

Към този час обстановката е спокойна и няма опашки от гласуващи, което най-вероятно се дължи и на ранния час.

Близо 230 000 са избирателите в Хасковска област, които ще гласуват в 478 секции. 345 от секциите са с над 300 избиратели и в тях ще се гласува с машина. В най-големите 15 секции ще се гласува с по две машини. Подвижните секции са 12, като 405 души са заявили да гласуват в подвижни кутии.

209 кандидати за народни представители от 28 партии и коалиции се борят за 8 мандата в Хасковска област.

Изборният ден в област Сливен започна в спокойна обстановка. Към 07.00 часа днес секционните помещения и съдържащите се в тях материали и машини са предадени на СИК. До този момент няма данни за прояви, които биха застрашили нормалното провеждане на изборите. 287 служители наМВР-Сливен и РДПБЗН-Сливен, са пряко ангажирани с охраната на изборните места. Оперативни дежурни групи и дежурни части на ОДМВР-Сливен отговарят за реда и спокойствието в региона. Екипи на „Пътна полиция” извършват контрол по пътна безопасност. Служителите на сектор „Български документи за самоличност“ в Сливен, Нова Загора, Котел и Твърдица издават и в днешния ден удостоверения на граждани с изгубени, откраднати или повредени лични карти, за да могат да упражнят правото си на глас. Охраната на изборните помещения през изминалата нощ протече нормално.

Работното време на сектор "БДС" днес е от 08.30 до 19.30 часа. Като заявления за удостоверения се приемат до 19,00 часа, получаването става до 19,30 часа.

Припомняме, че в изборното помещение не се допускат лица в нетрезво състояние, въоръжени и такива, носещи предмети опасни за живота и здравето на хората.

В Министерството на вътрешните работи функционира денонощно открита линия - телефон 02/9011298 и имейл izbori2022@mvr.bg – за сигнали, свързани с нарушения на изборния процес при подготовката и произвеждането на парламентарните избори. Подаваните сигнали на откритата линия трябва да са относими към дейността на МВР.

Във Врачанско 151 000 души имат право да гласуват. Няма сериозни нарушения в деня за размисъл, отчетоха от Общинската избирателна комисия във Враца. Наложи се РИК да заместват членове от СИК по настояване на политическите партии и коалиции. 151 000 души имат право на глас в днешния ден в областта, предаде Нова тв. В РИК сигнали за нарушения на старта на изборния ден няма. Според председателя на Комисията Светлана Цветанова на територията на областта ще се гласува в 229 секции с машини, в 63 - с хартия, образувани са 24 подвижни секционни комисии. "Разкрити са 9 допълнителни секции в домовете за стари хора, болници и в затвора. Започната е работа във всички секции", разкри тя

Изборният ден започна в спокойна обстановка в област Стара Загора. Предприети са всички необходими мерки за охраната на обществения ред, пожарна безопасност и осигуряване на спокойно протичане на изборния ден. В изборните помещения не се допускат въоръжени лица и такива, носещи предмети, опасни за живота и здравето. Служителите на МВР осигуряват външната охрана на изборните места. При необходимост се намесват за възстановяване на реда, ако за това има решение на съответната избирателната комисия.

Служителите на секторите „Български документи за самоличност“ на територията на МВР-Стара Загора ще работятднес от 08.30 ч. до 19.30 ч. и ще издават удостоверения (за изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок лични карти) с оглед гражданите да могат да упражнят избирателните си права.

Гражданите могат да подават сигнали, свързани с нарушения, които възпрепятстват нормалното протичане на изборния процес на денонощната телефонна линия 02/90 112 98, както имейл izbori2022@mvr.bg.

Изборният ден в Благоевград също започна нормално. В 3 ОУ са разположени 10 секции, предаде БГНЕС.
Броят на гласоподавателите в 28 СИК са 611, машината работи, каза председателят й Евелина Лачева. За първите 15 минути в секцията правото си на глас упражниха трима души, опашки за сега няма пред нито една от 10-те секции.

Общият брой на откритите секции на територията на област Благоевград е 561, секциите с машинно гласуване са 448, а избирателите са 314 772 души. В 108 секции ще се гласува с хартиени бюлетини, основно в селата.

Вотът започна нормално и във Велико Търново. Пред урните вече имаше първи желаещи за гласуване.

"Гласувах за най-точните хора", коментира първият гласуващ. "Депутатите трябва да са честни и да обичат България", допълни мъжът, който гласува точно в 7.01 ч.

"Крайно време е да се оправи тази България. Всеки глас е важен. Новите депутати трябва да могат да помогнат на бедните хора, и на малкия бизнес", коментира ранобудна дама, която също гласува рано.

"Като гледам, че едни и същи лица от старото НС ще влязат и в новото Народно събрание, нищо добро не очаквам", коментира мъж, дошъл също рано да гласува.

В Бургаско право на глас имат 360 000 души. Разкрити са 744 избирателни секции, 593 са с машинно гласуване, а 611 са машините. Има 6 мобилни секции - 3 в Бургас, по една в Поморие, Карнобат и Сунгурларе. 5033 души имат право да гласуват по настоящ адрес. 26 души ще гласуват в открито море, това е екипажът на фериботния кораб "Дружба", който пътува към Грузия, пасажерите обаче нямат право да го направят.
Над 262 000 души в Кърджалийско имат право на глас

Над 262 хиляди са избирателите в Кърджалийска област. 542 са секциите, в които ще се гласува в региона. В 344 от тях ще се гласува машинно. 41 са подвижните избирателни секции. Броят на тези подвижни секции се е увеличил. Съмненията са, че това се прави, за да може хората да гласуват с хартиена бюлетина. Затова и полицията проверява всички, които са заявили желание да гласуват по този начин.
Спокойно започна изборният ден в Смолян

В Смолянска област изборният ден започна в спокойна обстановка. Няма регистрирани сериозни престъпления или нарушения на обществения ред преди началото на изборите, съобщиха от МВР.

Предприети са всички необходими мерки за обезпечаване на сигурността, пожарна безопасност и осигуряване на спокойно протичане на изборния ден. В изборните помещения не се допускат въоръжени лица и такива, носещи предмети, опасни за живота и здравето. Служителите на МВР осигуряват външната охрана на изборните места. При необходимост се намесват за възстановяване на реда, ако за това има решение на съответната избирателната комисия.

В днешния ден служителите на сектор "Български документи за самоличност" при МВР-Смолян ще работят извънредно от 08:30 до 19:30 часа и ще издават удостоверения (за изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок лични карти) с оглед гражданите да могат да упражнят избирателните си права.

Изборният ден във Видин започна нормално. Всички избирателни секции са отворили навреме. Председател на една СИК не е дошъл, защото е със счупен крак. А секретар на СИК се е обадил, че е болен.

Близо 83 000 души имат право на глас със Видин. 257 са секциите, в 126 от тях ще се гласува машинни.

В Плевен също започна на време. Гласуването в плевенското село Буковлък, където са най-големите секции в областта, започна точно в 7 часа. ЦИК поиска втора машина за две от секциите, тъй като в едната са над 1100 имащите право на глас, а се предполага, че ще има голям интерес.

Избирателните секции в Казанлък отвориха врати точно в 7.00 часа. Общо 90 са секциите, в които гражданите ще могат да гласуват. Разкрита е и секция в МБАЛ "Д-р Христо Стамболски“, има и подвижна СИК, в която ще могат да гласуват хората с увреждания. В Община Казанлък ще има 8 секции, които са с под 500 избиратели, за които СИК са в състав до 7 членове, и 82 секции с над 500 избиратели, за които СИК е в 9-членен състав.

Малко над 400 000 са избирателите във Варненска област. 649 са избирателните секции, от които в 541 има машини. Доставени са и 405 000 хартиени бюлетини. 8 мобилни секции ще поемат гласуването на трудноподвижните хора. Изборният ден започна без проблеми. В секция във Варненския квартал Владиславово машина е дала дефект още вчера при тестовото ѝ включване. Изписала е, че изборният ден не може да започне. Затова там преминаха на хартиени бюлетини.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари