"Дневникът е подправен" - изненадващ надпис на три машини

След изборите ЦИК ще анализира какво се е случило с устройствата
Обновена: 2 окт 2022 12:07 | 2 окт 2022 12:06, Йоана Цонева
45
"Дневникът е подправен" - изненадващ надпис на три машини
Снимка: Facebook

Изненадващ надпис се появи на три машини за гласуване - в Свищов, Варна и Пазарджик. Вместо имената на партиите и коалициите срещу номерата им, машините извеждали изречението "Дневникът е подправен". За първи път получаваме информация за такъв надпис от всички гласувания с машини, коментира говорителят на ЦИК Росица Матева, след като комисията преустанови гласуването с тях и в съответните секции се премина към гласуване с хартиени бюлетини.

След изборите ЦИК ще анализира какво се е случило с устройствата.

С хартия се гласува в общо 3 264 секции, 455 от които са извън страната, а останалите са в населени места у нас, съобщи още Матева на брифинг на ЦИК в 11 ч.

Машините в общо 10 секции са дали някакъв проблем.

Председателят на РИК-Варна Велин Жеков обясни пред в. "Сега", че не разполага с техническата компетентност, за да прецени дали това означава опит за въздействие върху машината. Секцията е преминала към гласуване с хартиена бюлетина.

В Благоевград също е регистриран проблем с машините в две секции. Те ще преминат към гласуване с хартиени бюлетини, но след като се постанови решение от РИК, като се чакат указани от Централната избирателна комисия.

В една секционна избирателна комисия в Ловеч е започнало гласуване с хартиени бюлетини вместо машинно. Причината е, че машината не е могла да заработи още при диагностиката вчера, съобщи БТА.

Една от партиите е изтеглила над 300 от своите членове в секционните избирателни комисии в областта, предаде бТВ.

Това е станало няколко дни преди вота, като местата са запълнени от други партии. Мотивът на формация, изтеглила членовете си, е, че нямат достатъчно симпатизанти и не са изпратили хора от други места, защото не могат да покрият транспортните разходи.

Още по темата
Началото на изборния ден в 15 секции в Турция се забави

Изборният ден в Турция започна на време в 151 от общо 166 секции. В 15 от тях началото се забави заради неявяване на някои председатели или членове на секционни избирателни комисии, предложени от политически партии и коалиции, съобщиха от Министерството на външните работи.

От МВнР са предложили резервни членове, които да попълнят позициите в съответните СИК и техните секции вече работят.

В една от секциите в район Одрин е установена техническа невъзможност за функциониране на една от машините за гласуване и там вотът протича с една вместо с две машини. Всички секции в чужбина, които към момента трябваше да работят, вече са отворили и функционират нормално.

От Министерството на вътрешните работи съобщиха, че изборният ден е започнал без сериозни нарушения на обществения ред.

Гражданите могат да подават сигнал на денонощната телефонна линия 02 9011298 и имейл izbori2022@mvr.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
А и от гледна точна на бюджета не ти си платил ДДС, а магазина от който си пазарувал. Защото ако си фирма и си пазарувал продукти от магазина за ресторанта си, си възстановяващ ДДС и после го плащаш при крайната продажба на готовият ти продукт като си го начислил на клиента си. А ако магазина не издава касови бонове ДДС-то което ти е начислил даже не стига до държавата, затова пак не си платил ДДС, а просто си дал едни пари на търговеца!
26
1
 
0
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
До 39. Две страници от по 10 партии, няма да ти стане чак толкова тежко. Всеки нормален човек може да прочете 20 реда за 2 минути. А това, че плащаш ДДС не те прави данъкоплатец ако парите ти са от помощи! Данъкоплатец е този които плаща данъци от собствената си заработка! Данък който е платен с пари дошли от чужди данъци е просто въртене на едни и същи пари в кръг и има как да стане, в списъка са само работещите, плащащи осигуровки, защото те пълнят хазната + пенсионери.
25
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Радослав Да и докато намериш партията ще ти се отели вола. Гласуването така ще става много бавно. А това за данъците е абсурд. Всеки който купува храна от магазина плаща ДДС следователно е данъкоплатец.
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някой е проникнал вътре в машините.
23
2
 
4
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
Ако след въвеждане на машините, махнат и номерата пред партиите, направят машините всеки път да показват списъка с партиите разбъркан и избирателните списъци се направят от НАП -така, че само данъкоплатци да имат право на глас, може и да стане нещо от тези избори!Номерата пред партиите са само за улеснение на купеният вот.Същото е и с подреждането на партиите! Ако знаеш за кой си решил да гласуваш номер не ти трябва и колкото да е разбъркан списъка пак ще намериш тези за които искаш да гласуваш!
22
1
 
3
 
! Отговори
МАШИНИТЕ преди 1 година
ЩЕ ДОКАРАТ НА ВЛАСТ ДОГАН!
21
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма машина създадена от човек която да не може да бъде манипулирана , нама закон който да не е нарушаван.
20
2
 
2
 
! Отговори
ЗАГУБИХА МЕ преди 1 година
КАТО КАК НИНОВА ВОДИ НА ВЪЗРАЖДАНЕ? САМО МАШИНИТЕ ЗНАЯТ.
19
5
 
12
 
! Отговори
РАДЕВ С МАШИНИТЕ преди 1 година
КОЙ НИ ИНСТАЛИРА ЗА ПРЕМИЕР ПСИХО БОЛНИЯ КИРО ***?
18
3
 
8
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
Машината се опитва да ви каже нещо, но русоробикус неандерталикус извънземната технология му в сложна и не разбира какво се опитва да му каже машината и почва да се филмира, че някой ще го излъже! Абе неандерталци, машината ви казва, че някой се е опитал да я излъже, тоест тя си е свършила работата! Проверете накрая на деня хартиените бюлетини и ще видите, че в тази секция една определена партия ще има нереално високи резултат!
17
3
 
4
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
Голям рев от русоробите, че машините отказват да работят когато някой се опита да манипулира вота! Голям рев срещу злите машини защото спират манипулацията! Това съобщение гласи, че някой се е опитал да им зададе нереални данни и защитите са сработили! Ето затова машините са страхотни, защото хартията няма как да каже, че 90% от гласовете са добавени след приключване на изборният ден! Просто разследвайте кой на място се е опитал да вкара фалшиви гласове в системата!
16
0
 
6
 
! Отговори
ЗАГУБИХА МЕ. преди 1 година
ТОА ПЪТ НЯМА ДА ГЛАСУВАМ, А ДРУГИЯ ПЪТ НАПРАВО ДА КАЖАТ РЕЗУЛТАТИТЕ ПРЕДНИЯ ДЕН, ЗА КАКВО НИ ИГРАЯТ ТОЗИ ТЕАТЪР? ОТ НАС ЗАВИСИ! ДА БЕ ДА! СЕДИ СИ НЯКОЙ НА КОЗЯК И ЩРАКА НА КЛАВИАТУРАТА. А ХЕРО МУ СИПВА КАФЕНЦЕ С КЪДРАВА УСМИВКА.
15
2
 
9
 
! Отговори
Дневника е подправен преди 1 година
Да се чете: Изборите са подправени.
14
1
 
17
 
! Отговори
ЧАПАЕВ преди 1 година
ДА ОСТАВИМ МАШИНИТЕ САМИ ДА ГЛАСУВАТ!
13
2
 
15
 
! Отговори
НЕчестни избори преди 1 година
Неуспешна комуникация на изборната машина, по безжичните, засекретени военни честоти, със суперкомпютъра, позициониран в София, услужливо продаден ни от САЩ.Демокрацията се наглася с машинацията!
12
1
 
8
 
! Отговори
ЧАПАЕВ преди 1 година
ХЕРО МУСТАФА КАЗА - ЩОМ НАРОДА ИСКА ГЕРБ, НИЕ ПЪК СИ ИСКАМЕ КИРЧОВЦИТЕ, ЩЕ ГИ НАПРАВИМ ПЪРВИ И ВТОРИ И ДА УПРАВЛЯВАТ ЗАЕДНО В КОАЛИЦИЯ! ЗА КАКВО ВИ ВНЕСОХ МАШИНИ?
11
3
 
8
 
! Отговори
Влади преди 1 година
Е, това е свръхчестният вот при гласуването с машини!
10
1
 
9
 
! Отговори
Явно е преди 1 година
Една партия е готова на всичко за да се завърне на власт.
9
3
 
8
 
! Отговори
Еrror 404 404 404 40 преди 1 година
Избори по български!Мухах!За това не си губя времето!
8
3
 
15
 
! Отговори
перко преди 1 година
То се знае, че е подправен! Къде е държавата в която частна фирма провежда избори? След още няколко избора тези машини ще отидат за скраб!