Как медиите в чужбина коментират изборите у нас?

Може да има най-вече един победител - Русия, пишат те
2 окт 2022 17:36, Нели Христова
74
Как медиите в чужбина коментират изборите у нас?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

"Изборите в България засягат цяла Европа", пише швейцарският сайт SRF. "Путин не иска България да излезе от ЕС и НАТО, за него е важно тя да е слаба", пише DLF. Ето още коментари от чуждите медии за изборите в България, цитирани от DW.

"Изборите в България засягат цяла Европа", пише сайтът на Швейцарското радио и телевизия SRF. Авторката на статията Сара Новотни обяснява защо този вот има значение далеч извън границите на източноевропейската страна: "Защото този вот представлява и избор между Русия и Запада". България е член на ЕС, но почти в никоя друга европейска страна хората нямат толкова малко съчувствие към Украйна както в България, подчертава Новотни. Тя разяснява на читателите, че симпатиите на българите към Русия от една страна имат исторически корени. "България вижда Русия като освободител от турците", пише тя и продължава: "От друга страна езиците си приличат, азбуката им е еднаква. Но още по-логично е това обяснение: фактът, че в България има много руски пари (...) Изглежда правдоподобно и допускането, че Русия може да подкупва български политици."

Според очакванията няма да може да бъде сформирано ново правителство и така сегашното служебно правителство, което е смятано за проруско, ще остане по-дълго на власт. Но какво означава това за ЕС, пита Сара Новотни. "Редом до Унгария така България може да стане втората страна членка на ЕС, която да не принадлежи към стабилния фронт срещу Русия. Унгария продължава да купува руски газ и е против санкциите срещу Москва. В това отношение България е по-тиха, но в дългосрочен план позволява на Русия да задържи своя крак в ЕС", обяснява авторката.

"Може да има най-вече един победител - Русия"

И германските медии обръщат внимание на изборите в България. Зилке Хане пише за обществено-правната телевизия АРД, както и за сайта на радио Дойчландфунк (DLF) следното: "При вота на 2 октомври в България става дума и за бъдещите отношения с Русия. В последното правителство се скараха по темата. Отношението към Русия поляризира българското общество".

По-нататък авторката посочва, че политическият застой в България носи тревоги на българите: много от тях се питат как ще се справят през зимата на фона на високите цени на газа. Но и корупцията и шуробаджанащината си остават важни теми около изборите.

"Както изглежда от тези избори може да има най-вече един победител: И това е Русия", казва пред германската журналистка политоложката Геновева Петрова. "Целта на Путин не е България да напусне ЕС и НАТО и да се ориентира на Изток. На него му е важно друго: България, а и Унгария - цяла Централна и Източна Европа - да са членове на ЕС и НАТО. Но да са слаби членове. Това е най-добре за Путин. И според мен точно това правят и т.нар. проруски агенти в България. А най-висшестоящият от тях е президентът", казва политоложката пред DLF.

И "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" (ФАЦ) обръща внимание на изборите в България. В обширна статия под заглавие ""Газпром" ли ще спечели този път?" четем: "При тези четвърти поред избори за по-малко от две години се говори, че става дума и за това дали България се приближава до Путин, или се отдалечава от него". Авторът Михаел Мартенс продължава: "И някои посочват, че има и една партия, която всъщност участва в изборите, но името ѝ не е посочено в бюлетините. И това е "Газпром". Този прочит е преувеличен, защото в България няма мнозинство за напускане на ЕС или НАТО. Но в България - с нейните исторически, религиозни и езикови връзки с Русия - е силно оспорвано колко силно страната да се отдалечи от Москва.

"Радев упражнява повече власт, отколкото трябва"

Повечето партии осъдиха ясно нападението на Русия над Украйна. Но не всички се застъпват за това за Русия да има последици и не всички искат да се разграничат толкова ясно от Русия, както бившият премиер Кирил Петков, посочва още Михаел Мартенс.

"Ако след този вот в България не бъде сформирано правителство, в началото на 2023 в страната ще трябва да се проведат петите избори в рамките на само две години. А действителният победител от такова развитие би бил един мъж, който вече от дълго време упражнява в България повече власт, отколкото предвижда Конституцията за неговата служба: става дума за президента Румен Радев, бивш боен пилот от българската армия. Ако регулярното сформиране на правителство се провали, той има правото да сформира служебен кабинет, който да управлява до новите избори. В момента на власт е третото служебно правителство на Радев. Президентът назначава в служебните кабинети систематично свои последователи. И Кирил Петков, абсолвент на Харвард, влезе в политиката чрез Радев. Само че след това се еманципира от своя откривател", посочва Мартенс на страниците на ФАЦ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изключително глупава и невярна теория за президента и българският народ! Русофилите в България вече са малцинство, президента Радев мисли само и единствено за интереса на България!
48
0
 
0
 
! Отговори
Де преди 1 година
,,Но и корупцията и шуробаджанащината''Може ли последната думичка в оригинал на немски, ако обичате??
47
0
 
2
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Наполеон Бонапарт веднъж заявява: Историята е сбор от лъжи, които всички са приели. Божественият произход на мита за Ахил и епичната Троянска война, могът ли да бъдат примери за това?
46
0
 
0
 
! Отговори
Iv преди 1 година
Вселено, малко си противоречиш. Ако реша да се съглася с думите ти, ще излезе, че всъщност на доста места сме нахлували :) Тя империя не се гради със стоене на едно място :) Спирам, че ще стане като личен чат, пък и не е по темата в статията :)
45
0
 
2
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Тая измислена, пропагандна история, специално създадена за унищожаването на бългаското самосъзнание, че ние Българите сме напридошли от незнай къде си на балканите е история само за ПЛИТКИТЕ МОЗЪЦИ.... Ние Българите сме ПЪРВИЯ НАРОД!
44
0
 
1
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
До 47 Ние Българите от никъде не сме нахлували! Ние Българите сме създателите на Римската Империя .... Почти всички Императори на Римската Империя са с Български Произход. То фактически не е имало Римска Империя - имало е Българска Империя преименувана на Римска Империя... Моят род от левия ми крак Ромул и на десния ми крак Ремул пряват Рим. Моят род Спартак със съпругата си Марица стават Роби Гладиатори в Рим и на Арената за показ Избиваме всички Лъвове живеещи в Европа.
43
0
 
0
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
ЗА ДИВИТЕ РУШНЯШКИ САМОЕДСКИ ПЛЕМЕНА ЦЪРКОВНО-СЛОВЕНСКИЯ ЕЗИК КОЙТО Е ПРЕНЕСЕН ОТ БЪЛГАРИЯ Е БИЛ АБСОЛЮТНО НЕРАЗБИРАЕМ (ТОЙ И СЕГА ДО ГОЛЯМА СТЕПЕН Е ТАКЪВ ВЪПРЕКИ ЧЕ СА МИНАЛИ ТОЛКОВА ГОДИНИ). А СЕГА ПАДАЙ В КОВЧЕГА ЗАЕДНО С ПАНСЛАВЯНСКИТЕ СИ БРЪТВЕЖИ КРАТУНО БОЛШЕВИШКА. Ленин "Хората са страхливи животни, които се нуждаят от господари без скрупули!"
42
0
 
1
 
! Отговори
Iv преди 1 година
Офф, Вселено - спри се малко :) За какви деди и векове говориш, като българите просто са нахлули и обявили земята за своя и са сритали *** на Римската империя :) Не ги упреквам - прекрасно място е :)
41
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
. . . И германските медии обръщат внимание на изборите в България. Зилке Хане пише за обществено-правната телевизия АРД, както и за сайта на радио Дойчландфунк (DLF) следното. . . Пълни глупости! Въобще нищо не съобщиха, което се подразбира! АРД е първа телевизионна програма! Нелата пише, че Зилке пишела, къде по телевизията ли, там се показва съобщава, но не се пише! И понеже съм до границата Swiss по SFR съобщиха с едно изречение! Никой не се интересува какво е в България! Това са фактите!
40
0
 
2
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Но и какво стана? Дойдоха СССР през 1944г. Избиха българската интелигенция и аристокрация в концлагерите. Иззеха земите на селяните в ТКЗСто, напраиха ги кулаци и ги натикаха в концлагерите. Но и коя партия днес защищава собствеността на БЪЛГАРИТЕ - Земята на която нашите деди са били собственици от векове? Та внуците на населението останало без собственост през времето на СОЦИАЛИЗМА сега се чудят къде са?
39
2
 
2
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
"Пътят на Русия към Цариград значи за нас българите политическа смърт. Ако русите влязат още веднъж в България, под един или друг предлог, то те вече не ще излязат. Ной трябва да разберем. че опасността за нас иде от Русия и към нея трябва да водим системна отбранителна политика, като се опираме на всички враждебни нейни елементи. В разбирането на тази политика е спасението на България и рано или късно тази политика ще бъде политиката на голямото мнозинство на българския народ" Кръстьо Раковски
38
1
 
4
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Има още много да се пише, като това, че през 1962г. 22 тона злато отиват на съхранение в Русия и там остават до днес. Къде е братството и приятелството? С какво сме заслужили това отношение на Русия? Нападали ли сме ги? Земя ли сме им вземали или пък нещо друго? Къде видяхме от това изкуствено Славянство нещо добро?
37
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аре пак Русия ви виновна, че вие не ставате за нищо. Не, в огледалото ви е проблема. 70% искате правителство ама 30% излизате да гласувате. Ама много хора щели да гласуват в Турция, ами те явно не са мързели като вас
36
2
 
2
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Ботев пише във вестник "Дума" 1871г. "Няма славянин южен или западен, няма свестен човек, който би могъл да съчувствува на такава абстракция, каквато е тази русите, съ осъществяването на която поглъщат цели народности, отделени една от друга с история, литература, нрави, обичаи. С химическото сливане на подобни народности става композицията на робството, на яда, който приема почти цяло столетие болната Полша"
35
1
 
5
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Ботев: Россия, тая мнима защитница на славянството, тя употребява още по радикални средства, за да изстрие от лицето на земята българските колонии. в-к "Знаме" бр. 13 апр. 1874г.
34
1
 
3
 
! Отговори
Не Вярвам преди 1 година
на Резултата - Машините са 100% мунипулирани, НЕ Вярвам, че Българите с Оглед Ситуацията в Страната и около Нас Наистина са СамоУбийци с Вота си!
33
4
 
3
 
! Отговори
Идеалист преди 1 година
Без ДПС И ГЕРБ не може да се стъкми правителство. ПП - Кирчовци и Кокорчавци не трабва да участват в никакво правителство, просто не стават за нищо!
32
2
 
2
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Един от потомците на тези българи, за които Ботев пише, преселени в Бесарабия от пловдивските села през 1820г. след поредното нахлуване на руски войски по наши земи, ще се завърне в България, ще се сражава срещу Сърбия през 1885г, а по късно ще стане известен като знаменития ген. Колев, който през 1916г ще разбие в Добруджа руските войски, ще плени цялата Оренбурска девизия на 3 март 1918г Русия ще капитулира пред България барабар с командира и бойното и знаме, с мирен договор - Брест-Литовская
31
2
 
5
 
! Отговори
Северно Македонец преди 1 година
Поздравувам Сите Булгари с Ново Провителство на Тик Вун, До *** и Херу Мустафа!
30
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В гр Бобов дол системно се изтезават хора от мутри и приближени до Гешев и Борисов тези мутри тормозят дори и деца цял Бобов дол гие страх от тези мутри а сега по време на избори е нещо страшно