Посланията на политиците звучат кухо, хората са демотивирани

Коментар на Любомир Аламанов, Александър Христов и доц. Бакрачева
Обновена: 2 окт 2022 13:38 | 2 окт 2022 13:38, Анисия Иванова
20

Предварителните прогнози са за ниска избирателна активност на днешните парламентарни избори.

"Посланията прозвучаха кухо. Зад посланията в повечето случаи не стои нищо или фалшива концепция за фалшиво бъдеще - да уплаши, стресне или излъже хората. Посланието трябва да е опаковката, която по разбираем начин да покаже визията. Ако една политическа сила не може да поеме отговорност за думите си, няма как хората да ѝ вярват", коментира експертът по комуникации Любомир Аламанов в ефира на специалното изборно студио на Bulgaria ON AIR "Големият залог".

И подчерта, че през последните години политическите сили избягват поемането на отговорност. Все пак е убеден, че парламент ще има.

"Парламент, правителство и управление ще има. Партийните активи са около 1,5 млн. човека. Ако ще гласуват 2 млн., партийните активи определят почти всичко, а ако гласуват 4 млн. души, от партийните активи ще зависи малка част. В ръцете на хората е да излязат и да гласуват, за да не оставят партийните активи да определят нашето бъдеще", призова Аламанов.

Към призива му се присъедини и колегата му Александър Христов, който посъветва хората да гласуват, за да не се оплакват след това.

"След започването на появата на спасители в политиката - спасителят е нещо като полубог, спуснат отнякъде. Той се явява да ни оправя, той не участва в дебати, защото няма какво да дебатира с други политически лидери. Той не дава отчети, не отговаря за действията си. Хората трябва да му вярват като в някаква религия. Даже на психологическо ниво хората започват да не разчитат на себе си, а на спасителя", заяви Христов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му  в политиката все по-често влизат интересни хора, които нямат визия за управление.

"Политиците и неполитическите хора в политиката започнаха да използват фойерверки. Тук-там изстрелват послания или изпеят някоя песен с идеята да привлекат внимание. Когато зад тези фойерверки няма дългосрочна стратегия, ефектът е краткострочен", добави пиар експертът.

Психологът доц. Маргарита Бакрачева коментира, че хората са безкрайно уморени не само от избори.

"Умората рефлектира върху демотивацията, създава загуба на усещане, че нещата зависят от мен. Ако станем неактивни, в дългосрочен план това води до стрес - нещата не се променят, затвърждава се усещането, че нищо не зависи от нас.  

"Не са важни конкретните избори, какво избирам, а че си давам сметка, че правя избора, а не оставам в автоматично положение. Това води до възстановяването на усещането за баланс, не намалява мотивацията", добави психологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
3
 
! Отговори
П.К. преди 1 година
Отдавна доказаната истина е, че "политиката е *** работа". Това не доказва ли голямото съмнение, че в политиката, с лакти и голямо чене, се пъхат и вреждат само мръсни, долни хора? Е, какво да очакваме тогава???
9
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ** какво изобщо означаваа "да го е грижа за хората" Това е работа, която развитите общества възлагат на избраници. Без политици, отива в пещерите обратно. Къде по-точно има съвременни общества без политици, или така си плещите да се намирате на работа?
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Eй, не прумяхте, че политиците идват от хората. Няма как хората да са демотивирани, а политиците да са. Няма как тука да дойдат политици от Америка, или от Испания. Впрочем и да дойдат, тукашните хора не ги разпознават и не ги харесват. Много се усмихвали, много били положителни. Ние сме си такива и политиците ни са такива.
7
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз ги разпознавам по политическото говорене. Това са хора които много говорят но реално нищо не казват. В думите им няма абсолютно никаква конкретика, никакви детайли, никакъв анализ на проблемите и техните решения. Говорят само някакви заучени фрази. Идеологически концепции изпразнени от съдържание. И всичко винаги е в името на народа, суверена, националния интерес и какво там имат написано в репертуара. Гола вода....Излез и кажи! Точка 1, точка 2, точка. Ще направим това, това, това. Нищо.
6
0
 
7
 
! Отговори
Albi преди 1 година
Е вие какво очаквате? Да гласуват мазните бизнесмени и кифлите с джуки,хотелиерите,ресторнатьорите(дето получиха сума ти помощи) даскалите, държавните хрантутници(дето ги позлатиха за нищоправене)докторите, дето вече се побъркаха от лакомия. За другите явно няма място тук, още по-добре.
5
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много ме кефи Петков и Василев като обещаят, че ще вдигнат заплатите, а уж и двамата са икономисти... Или може би това е за пред крепостните селяни ...
4
0
 
17
 
! Отговори
Кухи, но лакоми преди 1 година
Кухи политици - кухи послания.
3
6
 
8
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 1 година
От...демотивацията печели само Банкянската...корпорация,защото разчита на...корпоративен вот и...армията чиновници на...хранилка. Така че не ги слушайте тези платени...глашатаи,гласувайте защото след това е безмислено да се...ядосвате.
2
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма смисъл да си хабите неделята, след 3 4 месеца това упражнение ще се повтори. Не виждам кой ще може да състави правителство следващите 2 3 години.
1
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Доста съм мотивиран, ше гласувам първи за тоя дето ги закопае тия всичките без изключения