В рекорден брой секции ще се гласува в Турция

Избирателите са между 350 и 450 хиляди души
2 окт 2022 08:29, Йоана Цонева
29
В рекорден брой секции ще се гласува в Турция
Снимка: БГНЕС

В общо 166 секции ще гласуват избирателите в Турция с българско гражданство във вота на 2 октомври, броят е рекордно по-голям в сравнение с всички предходни избори досега, съобщава БТА.

В районите, населени компактно с изселници от България, които са основният контингент български гласоподаватели в Турция, като Истанбул, Бурса, Ялова, Одрин, Чорлу, Измир, Анкара и др., секциите ще бъдат общо 40 повече в сравнение с вота през ноември м.г.

“Очаквам по-висока мотивация, респективно по-висока активност от избирателите в Турция в сравнение с предходния вот. Този път обстановката е нормална - няма забрани заради КОВИД, не е ваканция, хората са си по домовете, все фактори, които са предимство", коментира пред БТА Кадер Йозлем, специалист по международни отношения. По думите му няма да е изненада, ако сe явят да гласуват 100 хиляди души. "Въпросът е дали резултатът от вота в неделя ще излъчи стабилно правителство в България, каквото искат избирателите, което зависи от активността и в България", смята той.

Ефраим Камбероглу, председател на Асоциацията за култура и сътрудничество на балканските турци в Авджълар, заяви за БТА, че секциите в Авджълар ще бъдат три, като в две от тях ще има общо четири машини.

"На тази база очакваме по-засилен интерес към гласуването. Защото на предишни избори поради недостатъчния брой секции и опашките много хора се отказваха да гласуват. Ще видим дали този път секциите ще се окажат достатъчни”, каза той.

Ренгинар Мутлу, активистка в изселническа организация в района Картал на азиатския бряг на Истанбул, отбеляза, че хората предпочитат да гласуват в близост до местата, където живеят, вместо да пътуват до България, заради икономическата криза.

В Картал ще бъдат разкрити две секции с по две машини във всяка.

Като активист и заради доброто владеене на българския език Ренгинар е помагала на съгражданите си да попълват предварително декларациите за вота на предишни избори.

“Очаквам, че решението на ЦИК декларациите на български език да бъдат приемани независимо къде са попълвани, сега ще улесни значително гласуването”, каза тя.

Още по темата
Днес, в деня на размисъл, в Турция се извършва процедурата по запечатването на секциите на територията на страната. Запечатването трябва да се извършва в присъствието на членовете на комисиите (по 4 души за всяка секция), представители на българските дипломатически служби и органи по сигурността.

На турските служби по сигурността е поверена охраната на секциите, бюлетините, обезпечаването на реда и сигурността в изборния ден по искане на българските институции.

От изселническите организации сигнализираха, че на много места запечатването на секциите доста се забавя заради членове на секционните комисии. Твърди се, че някои още не са пристигнали от България. Запечатването се очаква да продължи през целия ден, а може и до полунощ, когато е крайният срок, твърдят от изселническите организации.

Машини за гласуване са поставени в общо 112 секции, като броят на апаратите е 220. Най-много ще са машините в Истанбул. Машинно ще се гласува в 33 от общо 51 секции (също рекорд) на европейския бряг и на азиатския бряг на мегаполиса.

Специално за утрешния вот в Турция се очаква да пристигнат от България наблюдатели от различни политически партии.

Според различни информации гражданите с български паспорти в Турция, които имат право на глас, наброяват между 350 и 450 хиляди.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
Трактора преди 1 година
Благодарение на Слави и ИТН, с цел да привлекат гласовете на селяните от Англия, тихо вкараха вълка в кошарата.
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Агент Сава има забрана да влиза в Турция и тази забрана не е вдигната.
21
0
 
2
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Евала,Слави.Блестящо изпълни поставената задача от Доган.Ще има реклами за телевизийката.
20
1
 
5
 
! Отговори
българин преди 1 година
защо живота ми в България трябва да зависи от някакви дето нито знаят да говорят нито да пишат на български ? ами да благодарим на слафчу и тошку .
19
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А, така. А, Гааанньо ти обяснява, че нямало нужда да гласува.
18
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бил съм в комисия и мога да кажа, че при хартиени бюлетини максимумът на гласувалите за един час при тази организация, ако всичко се върши според закона, е 30 (тридесет) души за един астрономически час. Което ще рече, че за 8 часа можем да имаме 240 човека, а при 10 часа, 300 човека. Най-много! А само от една секция в турция идват 15 000 бюлетини! Как стават тези неща, освен ако не са фалшифицирани? Кой упражнява контрол дали са истински?
17
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре де- колко народ с български паспорти живее в Турция?
16
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не! на фалшивите бюлетини от турция! Международен съд за турция, провеждаща политика на неоосманизъм спрямо съседите си и намеса във вътрешните им дела!
15
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Политиката на неоосманизъм прокарвана от години спрямо България успя чрез пари и агентура да узакони едно антиконституционно обединение на етническа основа. В началото едва прекрачваха 4-те %, а сега им дават цели 11. Което ще рече, че тези 7 % са фалшифицираните бюлетини от фиктивните секции в турция. Кой наблюдава изборите там и гарантира, че са действителни? турците правят там каквото си искат. Докога турция ще се намесва в делата на държава от ЕС!?
14
0
 
8
 
! Отговори
Което преди 1 година
Значи, че отново ще има рекорден рекорден брой фалшифицирани бюлетини.
13
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Турция съмХората не искат да гласуват Задължават гиИ тук автобуси ги извозват до УрнитеЗнаят само номера на Бюлетината Защото повечето от тях изобщо не владеят Български език.
12
1
 
14
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Увеличението на секциите в чужбина беше прокарано от итн, което е проект на дпс, но българинът е *** не вижда истината и в очите да му я навреш
11
0
 
11
 
! Отговори
Деян преди 1 година
В Чорлу са сложили едни големи плакати навсякъде И напомнят че има избори в България и да ги подкрепят
10
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Доганя що гласува в България, а не в Турция..
9
3
 
19
 
! Отговори
ля ля преди 1 година
Отдавна ни гласят турците да сме с ниска избирателна активност за да могат те да изберат вместо нас!! И сме пред варианта да ни управляват! Достатъчно показателно е безхаберното поведение на българските политици! Жалко за хубавата ни държава! Продажници
8
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Слави Трифонов се погрижи за това!
7
3
 
11
 
! Отговори
Делиорман преди 1 година
Този вот не трябва да се зачита, купен е! Българите в срвероизтока все едно живеят в Турция и са чужденци в собствената си държава.
6
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да стават първи ДПС-то и Турция да ни прегърне, че Путин само там няма да удари както е тръгнало.
5
1
 
2
 
! Отговори
Козъгъзъ преди 1 година
Ааааавъъъъгъъъъзъъъъ - турски вестник.!.
4
3
 
12
 
! Отговори
1111 преди 1 година
ПП-тата ще станат четвърти май.