"Галъп": Три пъти повече избиратели гласували с "Не подкрепям никого"

Една четвърт от избирателите решили за кого да гласуват в последните дни
60
"Галъп": Три пъти повече избиратели гласували с "Не подкрепям никого"
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Над една четвърт от българските избиратели, които отидоха до урните в неделния ден, са взели решение за кого да гласуват в последните няколко дни от кампанията. Това показват анализите на резултатите от екзитпол на агенция „Галъп интернешънъл болкан“, направен в деня на вота.

Общо над една четвърт от гласувалите, или над 670 хиляди гласоподаватели, са взели решението за кого да гласуват в последния ден или последните дни на кампанията, т.е. след последните социологически срезове. За сравнение, през юли, например делът на решилите в последните дни или ден е по-малък – 18 процента, коментират от „Галъп интернешънъл болкан“.

Още по темата
94 процента от запитаните отговарят, че не са имали проблеми с машинното гласуване.

В сравнение с предишните парламентарни избори, сега има тройно увеличение на избирателите, отбелязали полето „Не подкрепям никого“, коментират социолозите. Става дума най-вече за млади хора, които са гласували преди за нови проекти, сред които изпъква "Продължаваме Промяната", или негласували и нямащи право да гласуват миналия път, заради ненавършена възраст.

Делът на „Не подкрепям никого“ показва, че в тези избори действително немалко гласоподаватели не са намерили особен смисъл, или поне не са намерили голям нов политически проект, се казва в анализа на „Галъп“.

Демографията на вота показва, че този път младите хора не са излезли да гласуват толкова масово, както на изборите през юли и през ноември миналата година, коментират още социолозите.

ГЕРБ и „Продължаваме Промяната“ са „на кантар“ сред висшистите – с по около 24%. Интерес представлява демографският профил на „Възраждане“ – по-скоро „мъжки“, не възрастен, не и необразован, осезаемо градски. Доколкото натрупванията при „Български възход“ са сравнително малко, рано е да се абсолютизира, но все пак и тук личи по-скоро градски вот, казват от „Галъп“.

В общи линии хората са поразлюбили ПП, но не са залюбили Борисов, коментира в деня на вота пред БНР социологът от „Галъп интернешънъл“ Първан Симеонов. По думите му "младата" вълна не се е появила на тези избори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НОВИЯТ ПАРЛАМЕНТ:ГЕРБ-СДС 67; ПП 53; ДПС 36; ВЪЗРАЖДАНЕ 27;БСП 25; ДБ 20; Бълг.ВЪЗХОД 12. НЕЩО МНОГО СТЕ УНИЛИ И НЕ ЧУВАМ ФАНФАРИТЕ НА КЛАКЬОРИТЕ !!! ИХУ,ИХУ И ПОСЛЕ ТИ-И-И-ХУ... ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА ДОКАТО ОТСТРАНИМ КОРУМПАТОРИТЕ И КОРУПЦИЯТА ОТ ГЕРБ-СДС,ДПС и ВЪЗРАЖДАНЕ ОТ БИТИЕТО НА БЪЛГАРИЯ!!!
43
3
 
0
 
! Отговори
Ужас преди 1 година
Поредните измислици кой вярва на тия глупости - отишли да гласуват с не подкрепям никойАко не подкрепят никой нямаше да отидат да губят време да гласуват
42
1
 
2
 
! Отговори
Край преди 1 година
Браво Българи. Сопата трябва да смени бюлетината. Нашите партизани от бюлетина не разбират. Тия дето ги назначават им е все едно за кого гласувате. 2 седмици телевизиите ни рекламираха да гласуваме. Независимо за кого. Даваха скъпо талавизизинно време и наеха скъпо платени звезди да ни наввиват да гласуваме. На тях им е без значение за кого защото всички тия обслужват тях.СОПАТА ще ги излекува.
41
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лидерите на двете евроатлантически ПП и ГЕРБ бяха привикани в американското посолство и им беше обяснено, че каквото и да става, евроатлантическо правителство в България ТРЯБВА ДА ИМА. Защото на щатите им е важно покрай войната в Украйна да си укрепят източния фланг на НАТО, като ние сме просто едно пушечно месо за тях. В този ред на мисли, това което виждахме и виждаме в момента е просто един цирк. Гответе се за коалиция между ПП и ГЕРБ!!!!!!!!!!
40
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нормално е. Имайки предвид че в момента на политическата сцена е само отпаддък, добре че все пак тези хора са отишли до урните да "кажат" че не подкрепят никой.
39
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С демократични методи България не може да мръдне и сантиметър напред... Вече 30 години дъвчем едно и също, парламентаризът и партиите са неефективни и нанасят вреда, не решават проблеми.
38
0
 
2
 
! Отговори
Ха преди 1 година
Ще пускаме чекистите ,как така никой от БКП не подкрепят?
37
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ха, ха - решили да гласуват в последните дни. Ами за хората, решили да гласуват между 19 и 21 часа в Пловдив, какво ще кажете? Не е важно колко гласуват, за кого гласуват, а кой подрежда машините. Продължават ли да преписват машинните протоколи? Ако нещо зависеше от изборите, щяха да ги забранят.
36
0
 
1
 
! Отговори
смени преди 1 година
матряла кви ангели ти се привиждат
35
0
 
1
 
! Отговори
сектата преди 1 година
господ на последните дни
34
0
 
2
 
! Отговори
надай се преди 1 година
До Анонимен 34 Ако правиш винаги едно и също,и очакваш различен резултат е типичен пример на вродена едеотия!Консултирай се с психолог!
33
0
 
1
 
! Отговори
неподкрепям никого преди 1 година
Така гласувам от доста отдавна ,защото ми писна да им давам по 10 бона на месец заплати.Който разбрал,разбрал.
32
0
 
0
 
! Отговори
кьорчо преди 1 година
"Не подкрепям никого" ли беше срещу номер 30 ?
31
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
да гласуваш за по-малко зло е най-гнусното оправдание. Да гласуваш за ЗЛО само по себе си е извратено
30
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Г-н Ангелов, младата вълна е преценила, че не си стува да си хаби силите за първия път, който е за репетиция. Вторият път ще покаже, че е сила и нищо чудно да избере за лидер победителя в София МИР 23.
29
3
 
4
 
! Отговори
Истината преди 1 година
Не подкрепям и не гласувам, защото " Не подкрепям, никого",престъпно не се признава във вота, който в момента е незаконен, защото е под санитарния минимум,НАРОДА, КАЗА НЕ ВИ ИСКАМЕ....НОВИ ИЗБОРИ С НОВИ, ЗАЩО НЕ ПОВЕЧЕ НЕЗАВИСИМИ ДЕПУТАТИ,ПАРЛАМЕНТ НЕ СЕ ПРАВИ САМО ОТ ПАРТИИТЕ, МАНИПУЛИРАТ ВИ....
28
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
не бе наистина ли вярвате че гласуването променя нещо? променя куклата, кукловода си ви води към кланицата така или иначе. Гласуването е илюзия на овцата че има право на избор. ИЗБОР НЯМАТЕ ! Съдбата ви е отдавна е решена и каквато и партия да ръководи нищо не може да промени, не само не може ами и не иска и не трябва ! Русия Америка Възходи, Народи, всичко - абсолютно всичко е едно и също !
27
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде скоро нови избори ! и така докато не променим изцяло модела
26
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега ББ ще ви вдигне данъците защото шкафчето е празно тия избори трябва да се плащат
25
0
 
5
 
! Отговори
Кънчо преди 1 година
До Анонимен 13Ами да..много си прав. Колко ли щеше да е избирателната активност ако държавата даваше по 60 лв на всеки гласувал ? Аз мисля, че ще е към 95 % и разхода за държавата би бил 360 млн лв. Сега даваме за избори толкова, като добавиш и поддръжката, сухранението и транспорта на тези машини.. А така всички ще гласуват и няма как да не се излъчи победител със солидна подкрепа, която да му даде шанс и самостоятелно да управлява даже..без коалиции и пазарлъци с др партии. Има как, ама НЕ