Младите не гласуват, партиите не се ангажират с проблемите им

Очаква ни компромисно правителство, а след това нови избори
Обновена: 3 окт 2022 21:35 | 3 окт 2022 21:14, Анисия Иванова
106

Намериха ли смисъл младите да упражнят правото си на глас и какво бъдеще искат за страната ни?

"Процентът на избирателната активност е изключително нисък. Не си даваме сметка, че от страна на държавата трябва да има стратегически мерки, които да се борят с това, че младите не гласуват - как младите хора са включени в процеса на вземане на решения, как са запознати в това, което се случва в страната", посочи Атанас Радев от Студентски клуб на политолога в ефира на "България сутрин".

По думите на автора и водещ на подкаст Цветомир Цанков, може би хората до 25 години не се интересуват генерално от политика, активната възраст на гласуващите млади хора е 25-35 години.

"Групата, която ме плаши, че не гласува, са хората с по-висок доход или тези, които работят с чуждестранни компании. Това са хора, които са емигрирали, въпреки че живеят в България", допълни той.

"Политическите партии не се ангажират пряко с проблемите на младите. Посланията, които изпращат, могат да стигнат до различни групи от млади хора. Това, което младите говорят на партиите, те не го разбират", коментира Радев.  

Още по темата
Мнението на Цанков пред Bulgaria ON AIR е, че сме видели много слаба кампания от страна на политическите партии.

"Може би най-силно представилите се в интернет бяха "Възраждане". Когато нямаш на какво друго да се опреш, използваш консервативните ценности. В България имаме уникалната свобода да правим каквото си поискаме. Обществото ни вече се научава да филтрира местата, откъдето да получава информация", изтъкна гостът.

Атанас Радев каза, че няма как да очакваме, че нещата ще се променят с магическа пръчка.

По думите му трябва да работят в синхрон образователната система, неправителственият сектор и Министерството на младежта и спорта, за да се активизират и обединят как да бъдат включени младите хора.

"Вървим към кабинет на малцинството или програмен кабинет. Зависи какво ще е поведението на президента за съставянето на правителство", допълни той.

Цанков заключи, че сега ще започне следващата предизборна кампания. Ще има правителство, което ще трябва да бъде доста компромисно и ще поработи малко, а след това може би ще има нови избори, смята той.


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 81 Между декриминализация и легализация има ОГРОМНА РАЗЛИКА. И да проблем е за много млади хора
71
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да... Ако някоя партия им обещае, че ще легализира тревата веднага ще се втурнат да гласуват. Други проблеми нямат, след като у нас е нормално родителите им да ги издържат докато не пораснат и станат на 40-50г.
70
0
 
2
 
! Отговори
Римлянин преди 2 месеца
Отново разделяй и владей стратегия прилагана от политиците. Млади срещу стари. София срещу провинцията. България срещу Турция, НАТО, Русия, ЕС итн. Вързахте се нали? А през това време политиците забогатяват, но това никъде не го пишат.
69
0
 
1
 
! Отговори
Дрът Пърч преди 2 месеца
Партийте доказаха че единственият проблем с който се ангажират е облагодетелстването на политическата класа. Нищо друго. Затова и много хора не виждат смисъл да гласуват.
68
0
 
1
 
! Отговори
Некъф преди 2 месеца
Всички партии говорят само за пенсионерите и пенсиите им, а за младите и семейни хора никой
67
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Младите търтеи какво си мислеха, че Румен с юмрука ще ги направи богати ли?
66
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Е, как да гласуват младите, като ПП, партията която се прави на техен изразител казва, че основна грижа й е пенсиите да растат повече от инфлацията. И нищо за младите,...освен да им вдигне данъците!?
65
0
 
2
 
! Отговори
Не гласувал преди 2 месеца
Всеки има право на мнение, но вече в медиите се чуват само "правилните" мнения. В някои медии забраниха коментарите, не е далече времето, когато ще се забранят навсякъде." Държавата" се оказва капсулирано общество от журналисти, политици, задкулисие и паразитиращи покрай тях. Не само IT специалистите са с високи заплати, има много хора специалисти в различни области, издигнали се в службата и др. Тези хора ,а много други не искат да са "донорите" на обещанията и без това живота поскъпна много.
64
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това е порочен кръг, над 30% от българите са над 65. Пенсионерите имат свободното време да отидат до урните и съответно - кампаниите са за тях. Това обаче води до следното нещо, вместо помощ за младите семейства се вигат пенсии, това води до по-слеб прираст и съответно увеличава процента пенсионери. Които биват ухажвани от политиците и така докато в българия не останат млади хора.
63
1
 
2
 
! Отговори
до 77-надутото IT преди 2 месеца
Пише се Упражнявам.Уж си IT,а елементарни думи не можеш да напишеш правилно.Само един въздух по налягане сте IT-та.И София не е България.Научете го вече.
62
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Всички партии са се хванали и се грижат за пенсионерите, хубаво, ама никой дума не казва за студентите за студенските такси към университетете, за замръзналите стипендии, за повишените текущи разходи, камо ли да имат и деца. А те имат право да гласуват, ама защо ? Къде имат бъдеще, какъв доход им предлагат работодателите? А, ти нямаш опит- на минималната! Ама аз завърших с отличие!
61
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До МладСтани селскостопански производител, ще е пълно с трева около теб. Живот мечта!
60
0
 
6
 
! Отговори
не гласувах преди 2 месеца
Защото не желая чужденци да гласуват за БЪЛГАРСКИ ПАРЛАМЕНТ! Не желая хора от чужбина да определят реда в страната ми! ПРЕМАХНЕТЕ ДВОЙНОТО ГРАЖДАНСТВО, ЗА БОГА!!! ТОВА Е АБСУРД!
59
3
 
3
 
! Отговори
Реалист преди 2 месеца
Така като ги гледам "младите" по улиците и заведенията, хайде ако може да продължат да не гласуват. Най-много да влезнат повече "патриотични" формации покрай тези млади. Положението е отчайващо.
58
5
 
1
 
! Отговори
Пич преди 2 месеца
А, не гласуват младите?! А кой избра Бгъзраждане? НЯкакви 20 годишни ембеецили от Плиевен, Слиеен, Ямбооол, и т.н. Хайде ако може да не гласуват повече ... младите.
57
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Една партиия да излезе и да каже открито, че ще се бори за декриминализация на тревата и да видят как се увеличават тия проценти
56
0
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 2 месеца
Eдинственото, което правят с младите е да ги принудят да работят на няколко места без пари, но и забележете да имали повече деца. Те просто се махат от тук. Лошото е, че навън стават нагли и лично на мен неколкократно са ме критикували защо не съм им оправял държавата, та да се върнели?
55
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Купете риза на Цанов, като ще му сменяте името, псевдо журналистки.
54
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Партийната система е порочна да се забрани
53
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Стига с тия партии 21 век партии време е за нова система от партии умре бг