Политолози: Българите не припознаха политпродукта на тезгяха

Според експертите кампанията е била хаотична и бледа
Обновена: 3 окт 2022 10:37 | 3 окт 2022 09:30, Петя Славова
15

Протоколите на ЦИК са обработени на 99% и резултатите ясно показват, че ГЕРБ са победителите в тези предсрочни парламентарни избори на 2 октомври. Втората политическа сила остава "Продължаваме промяната", а нейните лидери ясно показаха, че не смятат да правят коалиция с партията на Бойко Борисов.

Според политолози, резултатите от изборите не са изненада. "Донякъде изненадваща е разликата между първата и втората политическа сила. Изненада е и ниската избирателна активност, която продължава да е проблем за българската демокрация. Тя дава основание на обществото да твърди, че партиите влизат в каквото и да е управление с много ниска легитимност. Това заяви политологът Георги Киряков в ефира на "България сутрин".

Още по темата

Политологът проф. Росен Стоянов е на мнение, че ако бъде проследен абсолютният брой гласуващи и абсолютният брой гласуващи за конкретна партия, радостта и щастието трябва да минат на заден план. 

"Българите отказаха да припознаят политическия продукт, който беше сложен на тезгяха. Предизборната кампания беше хаотична и бледа, в никакъв случай модерна. Видяхме некомпетентно говорене от страна на политическите кандидати и краен популизъм. Оценявам го като рационален отлив, а не толкова като апатия и умора", коментира той.

Киряков подчерта, че резултатът на БСП е следствие от дългосрочната политика, водена от лидера на партията Корнелия Нинова - капсулиране към възможността за промяна. По думите му подобен вакуум е наблюдаван при СДС.

Проф. Стоянов поясни за Bulgaria ON AIR, че изненадващият резултат на партия "Възраждане" не се дължи на наказателен вот, тъй като електоратът им не е толкова сплотен.

"Експертният кабинет ще бъде изцяло зависим от мнозинството в парламента. Той е дъвка за наивници и не може да вземе решение без политическо решение от партиите в мнозинството", категоричен бе Киряков.

Събеседникът му подкрепи твърденията му.

"Няма Министерски съвет, който не е политически. Предстои ни съставяне на правителство. Заявката е, че първата политическа сила ще предложи състав и структура. Със сигурност ще имаме съставяне на правителство от президента Радев", подчерта проф. Стоянов.

Той смята, че някои от играчите, които разполагат с достатъчно мандати за сформиране на мнозинство, не биха се коалирали с ГЕРБ.

Двамата политолози не са оптимисти по отношение на възможността за съставяне на стабилно правителство на мнозинството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
13
 
! Отговори
АК-47 преди 1 година
Е, как да се припознае продуктът, като този продукт поставя на първо място гнилите евроатлантически ценности, и едва тогава мисли за българския народ, и че първо се интересуват какви европейски траншове ще гушнат, а състоянието на милионното българско население кучета го яли. На следващите избори и 20 % няма да излязат да гласуват.
12
0
 
6
 
! Отговори
Лузър преди 1 година
Ми кво да ви каа, вчера бех легнал под Ладата Нива и търках с телената четка, маах с парцаля и мажех със сребърен грунд. Подготвях я за зимата. Не видях, нито един политик, който да дойде и да кай: Чакай брат, имаш проблем, да да ти го реша, да земе четката, да легне под Нивата и да го направи той. Тогава и аз щях му каа: - И ти брат, имаш проблем, чай ти го реша и да му турна гласчето. На приказки, сички ти свалят звезди от небето. Да, ама на терена от избори до избори съм сам!
11
4
 
1
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До баба мара - пак да кажа - нито си "баба" нито си "мара". А тр/ол Путинист, гласуващ под строй за Варненския Швед Костадинов.
10
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
*** народ,за който до скоро мислех,че има къса памет!Оказа се,че съм грешал - ТОВА ОБРАЗуВАНИЕ ВЪОБЩЕ НЯМА ПАМЕТ!Бог да го прости!Свършено е с него!
9
0
 
1
 
! Отговори
До Анализатор преди 1 година
аналлизаторе, палавнико. ние знаем че ти не само галиш
8
4
 
4
 
! Отговори
Georgiev преди 1 година
Видя се, че не са чак толкова много гласуващите за псевдопатриотите "Възраждане". Пък тук си пишете коментарчета против ЕС, еврото и НАТО. Да, имат си своите минуси и недостатъци, но без тях дали ще е по-добре за малка и бедна страна, като нас...не мисля.
7
4
 
7
 
! Отговори
Анализатор преди 1 година
Бойко, вади го белия кон и дай на Канадеца и на Кокорчо да го погалят по топките
6
0
 
7
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Политпродукта е менте като сиренето и кашкавала :)))
5
4
 
8
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Това, което ме изненада на тия избори бе, че подляха вода на Възраждане останалите националистически формации.Отнеха поне едни 5%, а формацията на Стефан Янев, който заяви, че му е все едно с кого ще се коалира, отне още някой друг процент. И сега вместо Възраждане да са поне втора сила, паднаха на нивото на бившите патриоти. Това за мен е голямата изненада-освиркването дори от страна на Сидеров. Да не говорим , че Пасков и той направи едни глупости...
4
2
 
7
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
аз не гласувам не заради машините а защото няма за кого нямам доверие наникои впрели поглед към траншовете от ес това чакат за тях е борбата кои да седокопа и да гепи а ние ще гоним михаля избори 2023 г
3
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами политическият продукт сложен на масата/също като сиренето,кашкавала/ е МЕНТЕ, имитиращ продукт затова и хората не го искат.
2
4
 
11
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Аз на тандема Радев -Мадуро не вярвам! Явно ,че и много българи не вярват,и затова е тази ниска избирателна активност! Но на Превратаджията Радев това му изнася! Планът за дестабилизиране на държавата и превръщането и в азиатска, върви с пълна сила! Ще го проумеят тези, които оцелеят зимата! Явно ще е по трудният начин!
1
2
 
18
 
! Отговори
А бе преди 1 година
Грешите! ПП не остава на второ място,а СЛИЗА на него. А едни, които щяха да чегъртат, се самоубиха и ще ги гледаме само по тяхната кабеларка.Показаха по мъчния начин, че НЯМА такава партия. Народът два пъти им даваше стомна, а те все я чупеха.Балъци..