Борисов - готов на отстъпки, възможна ли е коалиция с ГЕРБ?

Победителят в изборите предложи диалог на партиите
4 окт 2022 22:25, Петя Славова
136

Има ли възможност за коалиция и съставяне на правителство с мандат на ГЕРБ-СДС след като Бойко Борисов предложи на всички партии и коалиции, които влизат в следващия парламент, да седнат да преговарят? На този въпрос отговарят експерти в ефира на "Денят ON AIR".

Според журналиста Валерия Велева, предложението на лидера на ГЕРБ е екзотично. "То обаче е вариант не толкова за съставяне на правителство, колкото за това партиите да седнат да си говорят. Това е първата стъпка за съставянето на някакъв вид управление, което да преведе страната през следващите няколко месеца.", уточни тя.

Политологът доц. Милен Любенов е на мнение, че отговорността за съставяне на правителство е на ГЕРБ, тъй като именно те са били инициаторите на вота на недоверие, който свали кабинета "Петков".

"Те обаче демонстрират бягство от политическа отговорност със своята идея, защото е много странно в какво качество  Росен Плевнелиев и Соломон Паси ще водят разговори. Политически разговори се водят от политически партии", поясни той.

Според него всички разговори за реформи са можели да се проведат още в предходното Народно събрание.

"Продължаваме промяната", "Демократична България" и БСП могат да бъдат конструктивна опозиция и да дадат 100 дни на едно правителство на ГЕРБ, ДПС и партията на Янев, за да видим какви реформи ще направят", коментира политологът.

Велева констатира, че в "предишния парламент всички са били грешни, заради което са получили този шамар".

"До момента слушахме единствено: "С този няма да се коалираме". Те изкопаха не червени линии, а ровове помежду си. След като се видяха катастрофалните резултати от тези избори, те продължават да се държат по същия начин - това не е отговорно поведение", категорична бе тя.

В ефира на Bulgaria ON AIR двамата събеседници не успяха да постигнат съгласие относно това дали кабинет на малцинството би бил работещ вариант.

"Вариантът за експертен програмен кабинет се лансира преди няколко месеца от определени кръгове, свързани с ГЕРБ и ДПС. Ако се стигне до такова сега, зад него ще стоят същите интерес. Стефан Янев вероятно може да си кооперира и с ГЕРБ, и с ДПС", обобщи  доц. Любенов.

Велева заключи, че страната е обзета от политическо безумие.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оо кеф, ще караме с евтино гориво от утре..Нали така ГРОБ'ари скапани..
30
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оо кеф, ще караме с евтино гориво от утре..Нали рака ГРОБ'ари скапани..
29
8
 
8
 
! Отговори
Да назначим преди 1 година
поцинкованата кофа за шеф на кратунковците.
28
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бензина и нафтата паднаха ли на по 1.50 лева вече?
27
7
 
7
 
! Отговори
Бай Ментор преди 1 година
Даа , Борисов го знаем , задни части ще даде за да е във властта!Но за съжаление никой не ги ще тия *** и оцапани части!Освен ортаците му с обръчите от фирми , друг няма да се яви на събеседване с Борисов!
26
5
 
4
 
! Отговори
Ха ха преди 1 година
Ще го подкрепят как няма преди изборите казаха разговори с герб без борисов , янев ще влезе вместо тях с наш карайдь ако откажатМашините си знаят работата
25
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как сваляш правителство и после искаш да управляваш със свалените ?
24
8
 
6
 
! Отговори
Ха ха преди 1 година
Паси е стар евроатлантик даже подмени трабанта с мерцедес и сега ще ви оправи всичко заедно с херо мустафа - както казва баце то си се вьрти там сещате се кьде
23
4
 
5
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
Бойко влиза в мача тежка категория и слага всичките си пари на единствените 12 годишни хлапета който се падат в мач срещу Майк Тайсън!Това се нарича да пратиш хора на смърт! Праща двете най отвратителни личности който изкопа с тайната надежда да може чрез тях да се изхлузи като лигавият *** който реално е!После ще ревне, че никой не го иска, че другите са виновни, той е направил всичко,нищо,че праща хлапета на мач в клетка с канибали!Даже понеже им се полагат оръжия ще им даде лъжици от памук!
22
2
 
14
 
! Отговори
ФаK т преди 1 година
Докато егото на лидерите на партии стои над бъдещето на България... няма да има стабилно правителство и просперитет.
21
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лесно беше да викате "оставка" от задните редове, а сега "айде да седнем да поговорим"... Като сте толкова знаещи и можещи, оправяйте се сами.
20
3
 
6
 
! Отговори
Щом опряхме до Пасю преди 1 година
и Боковото магаре, спукана ни е работата.
19
2
 
8
 
! Отговори
Ха ха преди 1 година
Отпада с бензина тока и другите предизборни обещания на бацоТой няма да е премиер - матряла пак се мина с -200 но виж паси може да обещае нещо за фронта срещу русия
18
4
 
13
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
Бойко нали 2 години рева като индийка, че само да е първи и ще спаси държавата? Къде ви е индийката сега? Ще счупи държавата с бягане от отговорност! Машините на Мадуро му гласуваха, флашките му дадоха първото място! Да застане зад думите си, а не да бяга като стара баба!
17
4
 
10
 
! Отговори
Ха ха преди 1 година
Бацо каза не искам да сьм премиер или депутат - плевнелиев ще оправи матряла с паси вярвам в тях
16
5
 
10
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
Гербери вижте си величието! 2 дена се крие като партизанин, чака нареждане от величията и сега се скри, като млад руснак от мобилизация! Какво я държите тази стара баба още? Махайте я от партията си и може и да оцелеете! Да не се крие вожда ви, а да поема отговорност и да прави правителство! Нали се тупа в гърдите, че е първа политическа сила? Още утре при президента да взима мандата и веднага да връчва папка с готовият проект за правителство!
15
7
 
10
 
! Отговори
Ха ха преди 1 година
В какво качество - паси ще води преговори ми в качеството на бьдещ премиер посочен от борисов то е ясно кой води преговори за кабинет бьдещият премиер , да ви е честито гласувалите за гербБацо ви извози с -200 , гласувате за бойко получавате плевнелиев и паси
14
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 16...Правилно казваш...Само ГЕРБ са.Сами са....хахахахихи
13
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дори да има нови избори, ГЕРБ ще увеличи още повече резултата си. Само ГЕРБ
12
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако Борисоф беше готов истински на отстъпки , то той би направил една само.Да се разкая и влезе в затвора сам.Ето това е отстъпка.