Борисов - готов на отстъпки, възможна ли е коалиция с ГЕРБ?

Победителят в изборите предложи диалог на партиите
4 окт 2022 22:25, Петя Славова
136

Има ли възможност за коалиция и съставяне на правителство с мандат на ГЕРБ-СДС след като Бойко Борисов предложи на всички партии и коалиции, които влизат в следващия парламент, да седнат да преговарят? На този въпрос отговарят експерти в ефира на "Денят ON AIR".

Според журналиста Валерия Велева, предложението на лидера на ГЕРБ е екзотично. "То обаче е вариант не толкова за съставяне на правителство, колкото за това партиите да седнат да си говорят. Това е първата стъпка за съставянето на някакъв вид управление, което да преведе страната през следващите няколко месеца.", уточни тя.

Политологът доц. Милен Любенов е на мнение, че отговорността за съставяне на правителство е на ГЕРБ, тъй като именно те са били инициаторите на вота на недоверие, който свали кабинета "Петков".

"Те обаче демонстрират бягство от политическа отговорност със своята идея, защото е много странно в какво качество  Росен Плевнелиев и Соломон Паси ще водят разговори. Политически разговори се водят от политически партии", поясни той.

Според него всички разговори за реформи са можели да се проведат още в предходното Народно събрание.

"Продължаваме промяната", "Демократична България" и БСП могат да бъдат конструктивна опозиция и да дадат 100 дни на едно правителство на ГЕРБ, ДПС и партията на Янев, за да видим какви реформи ще направят", коментира политологът.

Велева констатира, че в "предишния парламент всички са били грешни, заради което са получили този шамар".

"До момента слушахме единствено: "С този няма да се коалираме". Те изкопаха не червени линии, а ровове помежду си. След като се видяха катастрофалните резултати от тези избори, те продължават да се държат по същия начин - това не е отговорно поведение", категорична бе тя.

В ефира на Bulgaria ON AIR двамата събеседници не успяха да постигнат съгласие относно това дали кабинет на малцинството би бил работещ вариант.

"Вариантът за експертен програмен кабинет се лансира преди няколко месеца от определени кръгове, свързани с ГЕРБ и ДПС. Ако се стигне до такова сега, зад него ще стоят същите интерес. Стефан Янев вероятно може да си кооперира и с ГЕРБ, и с ДПС", обобщи  доц. Любенов.

Велева заключи, че страната е обзета от политическо безумие.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
3
 
3
 
! Отговори
Ако ще са отстъпки преди 1 година
Да бъдат ЯКИ отстъпкаи.
10
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изсулва се.
9
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Глей каква съдба ..каква орис.Какво проклятие.Борисоф иска , пък не му я дават властта.Трифонов му я бутат в ръцете, пък той я захвърля през прозореца.
8
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Боко, сваляй цените на бензина с левче. Нали обеща да спреш рекета си чрез връзките си в Лукойл? Изпълнявай предизборните обещания.
7
7
 
16
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
Белият кон на Бойко се оказа бяло знаме! Страхлива жена която се скри под дългите поли на лакеите си! Нали е първа политическа сила, победител, вожд, да не се крие като стара баба, а да прави правителство! В 20 района се кандидатирал, за 20 пореден път и всеки път един и същ цирк! Наритват го като псе и се скрива, а вие дето му гласувате доверие оставате с Ромската и Соломонката! Гербери, ако това е най големият мъж в партията ви, по добре и сменете името на Страхливо племе!
6
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Борисоф е другия близнак на Трифонов.Иска , но не му дават.Ърифонов му дават, пък той не иска.Ако се коалират Борисоф и Трифонов може и да се получи
5
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бутнаха правителството заедно с Чалгаря, Копейкин и Доган. Единият лежи геройски на дивана, няма го Тошко Хаджиафрикански. Доган и Копейкин го искат, той се дърпа и иска всички да вкара в калта да правят кални бани за здраве. Плювнналиев и Сюлейман Паси ще го уреждат с нови кадъни за харема на Боко.
4
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Борисоф отстъпва?...нещо медиите са се объркали.Борисоф не отстъпва от властта Борисоф не дава властта на никого
3
11
 
20
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
Гербери! Вижте си вожда! За пореден път вие му гласувате доверие да управлява и за пореден път той се покрива под полите на Деска, Севда, а сега под полите на Соломонка и Роска! Вижте си мъжът бе! Вожд, първи сред вас, най най, а накрая какво излезе? Предателска гнида която я е страх да поеме отговорност! За това ли гласувахте? За Роска и Соломонка да управляват държавата ли? Или ревахте за Бойко? Нали уж щеше да се връща на бял кон, а май развя бялото знаме! Вижте за какво гласувахте!
2
7
 
14
 
! Отговори
негласуващ преди 1 година
Бабуина защо се биеше в гърдите че щял да бие всички а сега пак се изметна от отговорност както винаги и ни го нахака с 200!Иска да е кукловодец в сянка...и само да си брои пачките а другите да се пържат с таз обрулена държава!
1
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никога коалиция с Мафията!