Политическата нестабилност носи допълнителни икономически щети

Това може да забави членството в еврозоната
157
Политическата нестабилност носи допълнителни икономически щети
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Бившият  български премиер се сблъсква с трудности за съставяне на коалиция. Под това заглавие британското издание "Файненшъл таймс" коментира резултатите от изборите в България, произведени в неделя.

В публикацията се констатира, че десноцентристката партия ГЕРБ на бившия премиер Бойко Борисов е начело в четвъртите парламентарни избори в България за последната година и половина, но партията не е успяла да спечели нужното мнозинството, за да състави управляваща коалиция в най-бедната страна в ЕС.

Изданието изброява кои партии влизат в парламента и колко процента получават ГЕРБ и останалата на второ място партия "Продължаваме Промяната" на бившия премиер Кирил Петков. Вестникът допълва, че ПП и други водещи политически сили са изключили възможността да сформират коалиция с ГЕРБ, което увеличава шансовете за нови избори в близко бъдеще.

Борисов, който след десетилетие на власт беше свален през 2021 г. след масови антикорупционни протести, се обрисуваше като онзи, който може да преведе България през политическата и икономическата криза. При управлението на Петков страната се обърна рязко срещу Русия, която традиционно беше неин близък партньор, коментира вестникът.

Изданието цитира думите на Борисов, че е "Важно е страната да продължи да следва евроатлантическия курс, така че и руснаците да ни уважават. Те харесват онези, които са силни, категорични и ясни". Борисов иска също така да вкара страната в еврозоната, да извърши съдебна реформа и да продължи да диверсифицира доставките на газ от Русия.

Още по темата

Петков, който е прозападно ориентиран възпитаник на Харвард, обещал да се бори с корупцията, изгуби вот на недоверие през юли заради спорове, свързани с бюджета и разширяването на ЕС, след седем месеца на поста, което доведе и до изборите в неделя.

Вестникът отбелязва и, че новосформираната партия "Български възход" е преминала прага за влизане в парламента, а проруската партия "Възраждане" е удвоила подкрепата си до около 10 %.

Ако не бъде сформирана жизнеспособна коалиция, президентът Румен Радев може да продължи със служебни правителства и да насрочи дата за нови избори след няколко месеца. Политическата нестабилност обаче ще нанесе допълнителни икономически щети на страната и ще забави целта й за присъединяване към еврозоната през 2024 г., предупреждават анализаторите.

Вестникът цитира и Димитър Бечев, преподавател в Оксфордското училище за глобални и териториални изследвания, който определя резултатите от изборите като "безизходица", но който смята, че едно от решенията на тази безизходица е "експертен кабинет", доминиран от ГЕРБ и центристката етническа турска партия ДПС. "Но този кабинет би бил краткотраен", каза той.

Вестникът коментира и, че популистката партия "Има такъв народ" на фолк певеца Слави Трифонов, която победи Борисов на изборите през юли 2021 г., сега е изгубила благоволението на избирателите и не е получила нито едно депутатско място. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още по темата: избориГЕРБПП
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
5
 
12
 
! Отговори
Машините на Мадуро преди 1 година
Искам да видя лицата на всички ГЕРБ-аджии, които сега ще се коалират с ДъПаСъ
105
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бойко искаше с 10-20 хакера да си купи избори, но не очакваше толкова малко да гласуват. Надяваше се пак да си напазарува гласове колкото да е втори и да се прави на опозиция, но българите отказаха да гласуват, а заложените в машините проценти за герб взеха, че го изстреляха първи и цялата отговорност падна на неговата тиква. Бойко, следващия път плати на двойно повече хакери, че поне да може да управляваш самостоятелно и да не се чудиш как да се коалираш с ДПС и Възраждане.
104
2
 
11
 
! Отговори
Зов за Помощ преди 1 година
Бойко: Ердогане, помагай ми! Закуцах го здраво!
103
2
 
13
 
! Отговори
:) :) :) преди 1 година
С нетърпение очакваме кабинет Бойко премиер, Пеевски финансов министър, Копейкин - министър на външните работи и Таки - министър на вътрешните работи
102
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така става когато с машините на Мадуро си купил нереални проценти. Бойко и Костадинов си купиха избори по руски и сега се чудят какво да правят. Машините на Мадуро красота проценти от нормалните партии и хвърляха в полза на Герб и Възраждане и какво стана сега? Леле, малеле как ще правим коалиция?
101
12
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Има си хас след антибългарските действия, които сътвориха ПП да им се гласува вот на доверие . Те си поеха пътя на Слави и ще си го извървят докрай.
100
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Виждам как се е самозатрил Бойко след като е първа сила и ще предложи кабинет. Ти на какви наркотици си?
99
2
 
13
 
! Отговори
Коалиция ГЕРБ-ДПС преди 1 година
ДЕЙСТВАЙ БУЦА!!!! ГЕРБ, ДПС, Възраждане и ИТН - прави коалицията. Нали вие дружно свалихте Киро? Управлявайте сега.
98
3
 
14
 
! Отговори
Логично преди 1 година
Тези, които гласуваха Вот на Недоверие за Кирчо и Кокорчо - да съставят кабинет сега. Говорим за ГЕРБ, ДПС, Възраждане и ИТН
97
3
 
8
 
! Отговори
ХАХАХХААХАХХ преди 1 година
ЕБАААХТИ ТЪПАТАМУТРА!!! ХАХАХАХАХААХХАХХАХ
96
3
 
10
 
! Отговори
Нов Слоган: преди 1 година
ГЕРБ - създаваме ХАОСА!
95
3
 
9
 
! Отговори
Лойко Мутрата Кюлчан преди 1 година
Лойко хвърли България и всички граждани в ХАОС. Сега няма полезен ход, освен да прави още ХАОС. Да рие като диво прасе из ***.
94
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ГЕРБ е в цу-цванг. Дори ПИК и Бареков вече са им врагове. Вчера Нидялко и Бареков стояха пред на Буци къщата в Банкя и чакаха да се появи, за да го питат мазните си въпроси. Интересното беше, че Тиквун не посмя да си покаже очите дори за най-близките си хора - Нидялко и Бареков. Значи положението в ГЕРБ е мнооооооого тежко. След този чутовен провал и след загубата на местните избори, която предстои за ГЕРБ, мисля, че тази партия ще изчезне от света. Бойко се самозатри, като Славуца...
93
2
 
10
 
! Отговори
ОСТАВКА ДЕБЕЛ!!!!!! преди 1 година
БОЙКО ТИКВАТА СВАЛИ ПРАВИТЕЛСТВОТО и сега е в ситуация Цу-Цванг. ПОЕМИ отговорността си ТОЛУУУУПППП!!!!!!!!!! ГАДНА МУТРО!!!! ЗАЩО СВАЛИ КИРЧО И КОКОРЧО?!?!??! ГЛАСУВАЛИ СМЕ ЗА ТЯХ, ЗАЩО ГИ СВАЛИХТЕ ЗА 6 МЕСЕЦА??????
92
1
 
3
 
! Отговори
Може и да носи преди 1 година
Но едва ли по- големи от кражбите, които организираната престъпна група ГЕРБ - ДПС би осъществила.
91
2
 
7
 
! Отговори
Хайде Буци преди 1 година
Управлявай, това не е като да те снима Севда в джипката... започвай да се справяш с кризата - бензина да стане под 2 лв, нали това каза? Хайде да видим как ще го направиш, действай! Чоп-чоп!
90
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
да видим... Баце не може да състави коалиция, идва ред на втория мандат, кирчо, без лена и кокорчо бец спеца в кой ли МОЛ ще събират гласове
89
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Факт/Не е факт, поредната лъжа е, че Борисов със сваляне на правителството на кокоро и киро е довел до разруха. Инфлацията е породена от некадърността на киро, кокоро, бойкикев и нинова. Инфлация два пъти по-голяма от ЕС: посредници за газа, увеличение цената на тока при ниска производствена цена, кражбата на 9 милиарда за 9 дни, тегленето на заеми всяка седмица по 500 000.. Къде е печалбата от уж не продаваното оръжие? Ами договора с Гемкорф, и т.н. кражби, лъжи и измами. Не сме слепи и глуп
88
5
 
8
 
! Отговори
Това е безумие, Боко преди 1 година
Борисов хвърли България отново в хаос, само за да си начеше егото, а без да има полезен ход!!!
87
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
айде сега Геп с фаатмака янев вазраждане и дб и дпс да правят кабинет -ожете го!