Политическата нестабилност носи допълнителни икономически щети

Това може да забави членството в еврозоната
157
Политическата нестабилност носи допълнителни икономически щети
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Бившият  български премиер се сблъсква с трудности за съставяне на коалиция. Под това заглавие британското издание "Файненшъл таймс" коментира резултатите от изборите в България, произведени в неделя.

В публикацията се констатира, че десноцентристката партия ГЕРБ на бившия премиер Бойко Борисов е начело в четвъртите парламентарни избори в България за последната година и половина, но партията не е успяла да спечели нужното мнозинството, за да състави управляваща коалиция в най-бедната страна в ЕС.

Изданието изброява кои партии влизат в парламента и колко процента получават ГЕРБ и останалата на второ място партия "Продължаваме Промяната" на бившия премиер Кирил Петков. Вестникът допълва, че ПП и други водещи политически сили са изключили възможността да сформират коалиция с ГЕРБ, което увеличава шансовете за нови избори в близко бъдеще.

Борисов, който след десетилетие на власт беше свален през 2021 г. след масови антикорупционни протести, се обрисуваше като онзи, който може да преведе България през политическата и икономическата криза. При управлението на Петков страната се обърна рязко срещу Русия, която традиционно беше неин близък партньор, коментира вестникът.

Изданието цитира думите на Борисов, че е "Важно е страната да продължи да следва евроатлантическия курс, така че и руснаците да ни уважават. Те харесват онези, които са силни, категорични и ясни". Борисов иска също така да вкара страната в еврозоната, да извърши съдебна реформа и да продължи да диверсифицира доставките на газ от Русия.

Още по темата

Петков, който е прозападно ориентиран възпитаник на Харвард, обещал да се бори с корупцията, изгуби вот на недоверие през юли заради спорове, свързани с бюджета и разширяването на ЕС, след седем месеца на поста, което доведе и до изборите в неделя.

Вестникът отбелязва и, че новосформираната партия "Български възход" е преминала прага за влизане в парламента, а проруската партия "Възраждане" е удвоила подкрепата си до около 10 %.

Ако не бъде сформирана жизнеспособна коалиция, президентът Румен Радев може да продължи със служебни правителства и да насрочи дата за нови избори след няколко месеца. Политическата нестабилност обаче ще нанесе допълнителни икономически щети на страната и ще забави целта й за присъединяване към еврозоната през 2024 г., предупреждават анализаторите.

Вестникът цитира и Димитър Бечев, преподавател в Оксфордското училище за глобални и териториални изследвания, който определя резултатите от изборите като "безизходица", но който смята, че едно от решенията на тази безизходица е "експертен кабинет", доминиран от ГЕРБ и центристката етническа турска партия ДПС. "Но този кабинет би бил краткотраен", каза той.

Вестникът коментира и, че популистката партия "Има такъв народ" на фолк певеца Слави Трифонов, която победи Борисов на изборите през юли 2021 г., сега е изгубила благоволението на избирателите и не е получила нито едно депутатско място. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още по темата: изборигербпп
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
3
 
9
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Със събарянето на правителството на Кирил Петков, Бойко Борисов нанесе икономически щети на страната ни и забави целта й за присъединяване към еврозоната през 2024!!!
85
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
втасахме, само еврозоната ни кусур...айде ходете...
84
3
 
10
 
! Отговори
Мнение преди 1 година
Този мутропитек събори правителството и сега се крие като разбра каква малоумщита е направил за България.
83
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Жалък си Факт е, че ПП+ДБ+БСП имат само 95 депутати, не е лъжа, колкото и да не се харесва на променкаджиите от ПП, ДБ. Борисов може да не успее да направи кабинет след тези избори, но киро, кокоро и бойкикевия вече никога няма да управляват България. Хората ви мразят, много повече от колкото си мислите.
82
4
 
11
 
! Отговори
Защо, бе хора? преди 1 година
Като носи политическата нестабилност щети, Защо съборихте правителството бе, Борисов??? Защо??? За да си начешете егото? За да ни хвърлите в политическа нестабилност?
81
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е ли парадокс, че Възраждане печели вотът в Испания. Гласоподавателят му отишъл да живее и работи в Испания, благодарение на ЕС и в същото време гласува за партия която е за излизане от ЕС и НАТО. Какво изтичане на мозъци, какви глупости говорите.
80
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колкото и да се напъвате *** на Прокопи, всичките заедно имате само 95 депутати. Никога повече няма да управлявате, дори да ни принудите да гласуваме пак и пак. Стига кражби, лъжи и променкаджии. Боли, нали. Затова виете.....
79
3
 
5
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 1 година
Боко втори ден...мълчи след изборите. Явно не могат да му подготвят...опорките като победител. А и Меркел вече не е на власт и да го...потупа по рамото,но едно му е...ясно,че Киро е виновен за...всичко и за Международното положение.
78
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоа па ..твойте 12 години кражби са нанесли най-големимте щети за новата ни история
77
2
 
3
 
! Отговори
истината преди 1 година
ЩЕ ГЛАСУВАМ, КОГАТО СЕ НАПРАВИ РЕФЕРЕНДУМ за премахване на двойното гражданство!
76
3
 
10
 
! Отговори
Жалък си преди 1 година
До 85 Анонимен. Който няма реални аргументи сипе празни обиди и заучени герберски клевети, за да злепостави единствените свестни политици, които искат да направят добри неща за страната ни. Искаш си мафията и кражбите май, а?
75
2
 
0
 
! Отговори
И като се ококорих преди 1 година
И КАТО ТИ СЕ ОКОКОРЯ ЩЕ ВИДИШ ТИ, ПЪМПКИН. САМО ДА ТЕ МЕРНА ЩЕ ТИ СЕ ОКОКОРЯ КАК СИ ТРЕБЕ! ТВОЙ, АСЕН!
74
6
 
8
 
! Отговори
Разумен преди 1 година
До 78 Анонимен. Отговорните партии бяха Продължаваме Промяната, ДБ и колкото и странно да е - БСП. Другите ни хвърлиха в хаос и поредната спирала от безмислени избори. Ако не бяха съборили правителството, щяха до сега да се гласуват още важни закони за страната ни, а не да губим време в избори, избори, избори и застой.
73
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Наистина, тРоЛяците на ПП и ДБ са налазили всички форуми и медии. Вече не смея да пусна телевизора, там непрекъснато грачат или Кокоро измамата, или Киро простото или розовия Бойкикев... все едно са спечелили изборите, а не са само с 95 депутата подарени им от Мадуро.
72
1
 
1
 
! Отговори
ПЪМПКИН преди 1 година
ПЪМПКИН!
71
5
 
11
 
! Отговори
БОКО ЛИ! преди 1 година
От кремълския слуга Бойко Борисов не може да се очаква нищо добро. Този лицемер построи Турски поток, за да бъдат убити досега 395 украински деца и около 30 000 украински граждани. Предаде на диктатора Ердоган, поискалите му политическо убежище турски офицери, участвали в опита за преврат. Истинските политици у нас ще дойдат на власт едва след края на войната в Украйна, когато путинистките партии бъдат поставени извън закона, а главатарите им бъдат осъдени за национално предателство...
70
5
 
6
 
! Отговори
Хмм... преди 1 година
Споко бе Биби, не се напрягай много, вредно е за кръвното! И бъди рахат, правителство ще има, просто Господарите, ще ви обяснят на всички, че няма ли редовен кабинет, парички няма да има. А всички вие обичате парите, най-вече да ги "разпределяте". Така че ще се помирите и ще се заобичате всички и то не заради друго, а в името на парите!
69
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Асен го подкрепят и гласуват ЛГБТ
68
5
 
11
 
! Отговори
Хахаха преди 1 година
Боко потриваше мазни и алчни ръчички за милиардите, които пристигат от ЕС, ама сметките му не излязоха. Събори правителството, за да се докопа до парите и пак да краде, ама го плеснаха по ръцете и го изолираха добрите партии. Той си въобразяваше, че ще ги събори, за да го приемат в техния отбор, ама се прецака.
67
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 37 Роси - "Най- важното е ,че на отговорните партии като ГЕРБ им пука какво се случва в България , за разлика от променкаджиите и техния електорат,който ще бъде най-отърпевш." - Ако ГЕРБ са на власт определено ще има потърпевш електорат на опозицията. Боко много добре ползва административните бухалки. Иначе в кризата, кой е по-потърпевш 60% с висше образование и добре платени работи, собствени бизнеси и имоти или хората, които живеят ден за ден и нямат и стотинка, гласували за ГЕРБ и ДПС.