Политическата нестабилност носи допълнителни икономически щети

Това може да забави членството в еврозоната
157
Политическата нестабилност носи допълнителни икономически щети
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Бившият  български премиер се сблъсква с трудности за съставяне на коалиция. Под това заглавие британското издание "Файненшъл таймс" коментира резултатите от изборите в България, произведени в неделя.

В публикацията се констатира, че десноцентристката партия ГЕРБ на бившия премиер Бойко Борисов е начело в четвъртите парламентарни избори в България за последната година и половина, но партията не е успяла да спечели нужното мнозинството, за да състави управляваща коалиция в най-бедната страна в ЕС.

Изданието изброява кои партии влизат в парламента и колко процента получават ГЕРБ и останалата на второ място партия "Продължаваме Промяната" на бившия премиер Кирил Петков. Вестникът допълва, че ПП и други водещи политически сили са изключили възможността да сформират коалиция с ГЕРБ, което увеличава шансовете за нови избори в близко бъдеще.

Борисов, който след десетилетие на власт беше свален през 2021 г. след масови антикорупционни протести, се обрисуваше като онзи, който може да преведе България през политическата и икономическата криза. При управлението на Петков страната се обърна рязко срещу Русия, която традиционно беше неин близък партньор, коментира вестникът.

Изданието цитира думите на Борисов, че е "Важно е страната да продължи да следва евроатлантическия курс, така че и руснаците да ни уважават. Те харесват онези, които са силни, категорични и ясни". Борисов иска също така да вкара страната в еврозоната, да извърши съдебна реформа и да продължи да диверсифицира доставките на газ от Русия.

Още по темата

Петков, който е прозападно ориентиран възпитаник на Харвард, обещал да се бори с корупцията, изгуби вот на недоверие през юли заради спорове, свързани с бюджета и разширяването на ЕС, след седем месеца на поста, което доведе и до изборите в неделя.

Вестникът отбелязва и, че новосформираната партия "Български възход" е преминала прага за влизане в парламента, а проруската партия "Възраждане" е удвоила подкрепата си до около 10 %.

Ако не бъде сформирана жизнеспособна коалиция, президентът Румен Радев може да продължи със служебни правителства и да насрочи дата за нови избори след няколко месеца. Политическата нестабилност обаче ще нанесе допълнителни икономически щети на страната и ще забави целта й за присъединяване към еврозоната през 2024 г., предупреждават анализаторите.

Вестникът цитира и Димитър Бечев, преподавател в Оксфордското училище за глобални и териториални изследвания, който определя резултатите от изборите като "безизходица", но който смята, че едно от решенията на тази безизходица е "експертен кабинет", доминиран от ГЕРБ и центристката етническа турска партия ДПС. "Но този кабинет би бил краткотраен", каза той.

Вестникът коментира и, че популистката партия "Има такъв народ" на фолк певеца Слави Трифонов, която победи Борисов на изборите през юли 2021 г., сега е изгубила благоволението на избирателите и не е получила нито едно депутатско място. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още по темата: избориГЕРБПП
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
0
 
2
 
! Отговори
Emigrant преди 1 година
До Лаврентий, Аз съм емигрант на запад,а ти виждам,че си емигрант в Рашистан?!Ти какво право имаш да определяш съдбините на България?!Смятам,че имам право да не допусна сто годишни партии и такива рублофили като тебе да продължават да съботират Родината ни!В чужбина съм по неволя,макар че не ти дължа никакво обяснение!Такива безполезници като теб не могат да излязат на запад,защото сте отгледани на БКП яслата и сте свикнали да живеете от далавери и службички на държавната хранилка!Затуй плюете!!
125
3
 
5
 
! Отговори
Честито Българи преди 1 година
току-що на ПресКонференция, Борисов се Прегърна с Всички - нямало да бъде Депутат, Министър или Премиер, само и само да Имало Правителство за да се Борим със Злото от Изток - Путин! Сигурно и Мобилизация ни гонвят!!
124
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Извинявай Баце , но икономическите ЩЕТИ , са от герб !За 13г. , дългът на хазната стаНА 38 милиарда , ЗАРАДИ КРАЖБИТЕ НА герб И ШАЙКАТА ИМ .Какви са резултатите от управлението на герб : БЪЛГАРИЯ НАЙ-БЕДНА И НАЙ-КОРУМПИРАНА ДЪРЖАВА !
123
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
...общо взето добре описано какво се случва, доста безпристрастно даже...
122
1
 
7
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До Emigrant -радвам се за теб! Личното ми мнение е, че тези които сте си избрали житие и битие извън България не трябва да имате право на глас. Няма защо човек който живее другаде, плаща данъци другаде и гради живота си другаде да ви налага мнението си как да се управлява България. Колкото по малко от вас гласуват - толкова по добре. Най добре - никой. И не разбирам "Радини вълнения" на субекти които "много обичат" България но не са стъпвали тук от 30 години. Благодаря, няма нужда!
121
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дедо Бошо гледа Лошо.Показва кучешкия зъб.Добре,че има зъби,защото наборите му са с ченета,ако могат да си го позволят.
120
3
 
11
 
! Отговори
боко преди 1 година
поредна доза милиарди чакат чудят се как да се наглсят сега на трапезата с шиши
119
3
 
6
 
! Отговори
Emigrant преди 1 година
Как да им гласуваш,като дори физически не ти го позволяват?!В неделя бих 240км път да гласувам в Севиля.Оказа се,че СИК е установена в центъра на средновековната част на този град!Преминах бавно и тържествено покрай БГ знамето и по тесните,средновековни улици,по които нямаше място да се паркира и колело,се изнизах след около 40 минутно въртене в търсене на място да паркирам, от центъра на градът.Не мисля,че много народ е гласувал в тази СИК,тъй като в радиус от 5км,нямаше място игла да вкараш?!
118
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ДО КОГА ЩЕ СЕ ЗАНИМАВАМЕ С НАЙ-ТОКСИЧНИТЕ ОТ ГЕРБ?? КОЛКО ГОДИНИ НИ ПОГУБИХА??? ПРОТЕСТИРАМЕ, БОРИМ СЕ СРЕЩУ ТЯХНАТА НАГЛОСТ ВЕЧЕ НЯКОЛКО ГОДИНИ. ИСКАМЕ ДА СИ РАБОТИМ, ВСЕ ЕДНО НЯМА ДЪРЖАВА, ПИСНА НИ ОТ ГЕРБАВИЯ ХАОС!!!!!!!!!
117
2
 
16
 
! Отговори
мунчо преди 1 година
само човек познаващ кухнята и генезиса на българския 32г преход,може да отговори точно и да даде полезни съвети за бъдещето, като за начало няколко осъдени ефективно мутро-капиталисти ще имат много добър възпитателен пример,но затова трябва да се пита настоящия бездействащ прокурор!
116
2
 
6
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
До gogo: а и точно за това написах милионите граждани, защото не искам да обиждам съгражданите си като ги обвиня, че са гласоподаватели за това нещо! Иначе по официална стъкмистика сме 6.5 милиона, реално към 5 милиона граждани. Това отговори ли на въпроса ти? Прави разлика между гражданин и гласоподавател.
115
3
 
9
 
! Отговори
скоро преди 1 година
площадите ще са пълни, ама какво ще искат и от кого, не е много ясно
114
5
 
8
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
До gogo: ти да си чувал за ирония? Избирателите на Герб са 8.7% или малко над половин милион и това с процентите напомпани от машините на Мадуро както казват герберите. Тоест реално за бойко и компания са гласували само родата им.
113
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така е старче, искаш а не можеш. Ади в пенсийка старухо , пусни младите напред , не ги задушавай със старческите си "аромати"
112
5
 
9
 
! Отговори
gogo преди 1 година
Радо, колко са милионите избиратели. На Тиквата, и изобщо
111
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ДПС - най-българската партия
110
6
 
9
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
Гласоподавателите не искат извинения! 1/4 от гласовете са за първата политическа сила! Тя има ангажимент пред милионите граждани да състави правителство, да си гласува кворума, да има готов министерски съвет! Бойко да не се крие в джипката, а да хуква с папката към президентството! Как, защо и какво гражданите не ги интересува, ангажимент на първият е да състави правителство иначе ще счупи държавата, ще срине демокрацията и ще предаде милионите гласоподаватели!
109
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Американците го държат с компромати.Сега ще се прави на евроатлантик-по католик от папата.Време е и Герб и ПП да отидат на бунището.Продажни марионетки.Не ни трябват и партии,които ни тласкат към Русия.Трябва ни Българска партия,само българска,толкова ли няма как да се появи такава?
108
3
 
10
 
! Отговори
<3 преди 1 година
БОЙКО + ДОГАН = ВНЛ
107
5
 
17
 
! Отговори
Нов Слоган преди 1 година
ГЕРБ - Редим Хаос след хаос! Грабим Европари Рекетираме и Бием (ГЕРБ)