Симеонов: На хората не им се гласува, на политиците не им се управлява

Най-младите са най-апатични към политическия процес, определи той
4 окт 2022 11:00, Анисия Иванова
76

Политологът и изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл" Първан Симеонов заяви в "България сутрин", че профилът на избирателя от последния парламентарен вот е стандартен, но с не толкова голямо участие на младите хора, каквото имаше миналата година.

Като обобщение за изминалите избори той каза: "Хората са объркани и не им се ходи на избори, а на политиците не им се управлява. Влязохме в задънена улица".

"През 2021 г. на 4 април се очакваше доста по-ниска активност. В крайна сметка се оказа порядъчно добра. Това се дължеше на вълна от млади хора, които в следобеда подадоха своя глас. Сега той е в традиционните си рамки. Това е част от обяснението защо "Продължаваме промяната" се оказа на второ място. Активирането на младите хора е трудно. Те са най-апатични към политическия процес. На 4 април се беше появило движението на Слави Трифонов, то беше големият бенефициент от вълната на активност. През юли тази вълна доведе до това, че Трифонов да е на първо място. Сега нямаше голям нов играч", обясни той.

Да бъдеш в управлението винаги износва и затова гласуването беше сведено в рамките на партийните ядра, смята политологът.

Още по темата

"Продължаваме промяната" успяха да мобилизират немалко хора и да скъсят дистанцията. Надвишиха очакванията със стотина хиляди гласа, но не съумяха да направят това, което успяха миналата година. "Продължаваме промяната" са загубили донякъде центристкия изглед", каза още Симеонов пред Bulgaria ON AIR.

Изпълнителният директор на "Галъп интернешънъл" обърна внимание, че 26% са решили да гласуват или в последния момент, или в последните дни на кампанията. По думите му този висок дял означава, че се запазва колебливостта до последния момент.

"Стотици хиляди избиратели, които решават в последния момент, не са решили само в една посока, както това се случи през ноември. Тогава бяха избрали "Продължаваме промяната", защото тя имаше президентската легитимност, а тогава имаше и президентски избори", поясни Симеонов.

"Това е сигурен знак, че мнозина са видели електорална безизходица и не са били наясно дали има нещо в менюто. Друга част от този протестен вот е отишла при "Възраждане" и при Стефан Янев. Обикновено за новите проекти има преливане на гласове от предишните нови проекти. Десетки хиляди гласове са минали от "Продължаваме промяната" към "Български възход". Донякъде това е протестно гласуване. Има и част от БСП. Протестното гласуване сега става протестно негласуване", подчерта Симеонов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
2
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
нито сме уморени нито бягаме от гласуването не ходим да гласуваме защото нямаза кого това което е на сергията в мом е бо-клу-к хората са отвратени от тези коитонапират за нс затова избори 2023 г докато случим на хора
43
3
 
2
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
"Хората" 30 години с малко прекъсвания гласуват за отвратителни чеенгета и комуняяги, докараха безумни партии на власт (БСП, Жорж Ганчев, Яне Янев, Бареков, Сидеров, ***, ГЕРБ, ДПС, Трифонов, зелените чорапи Янев и Летеца, и т.н.), и сега не им се гласувало. Не може в държава съставена главно от чалгари и полуидиооти, да очакваме нещо различно. След като 30 години на един деебил не му идва акъла в главата и той си иска Москва, значи нищо не заслужаваме и не може да сме Швейцария.
42
1
 
4
 
! Отговори
Боко обеща преди 1 година
Боко обеща ,че щом паднат ПП бензина веднага ще стане левче. Па сега не му се управлявало.
41
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
закривай
40
0
 
5
 
! Отговори
Име преди 1 година
На хората не им се гласува, защото няма за кой и се измориха да гласуват за "по-малкото зло". А политиците ни са мизерници!
39
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хората трябва да осъзнаят, че правителствата не са критерии за прогрес, колкото са по-малки и ограничени, и не пречат на икономиката, толкова държавата е по-просперираща.
38
0
 
3
 
! Отговори
Нема начин преди 1 година
Да де,ама как да гепиш пари,ако не си в управлението
37
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Някой 27 Абсолютно вярно! Навлязохме в дистопия, глобабно имам предвид. Който иска да види ревюто на модна къща Баленсиага за пролет-лято 2023-та - струва си, много точно описва епохата ни, има го в тубата. Особено краят вижте, пророчески!!!
36
2
 
0
 
! Отговори
Бургас преди 1 година
.. с много малко. А главните виновници сега да няма управление, които и се правят на победители не са казали още нищо и се тюфкат и се маят как да управляват като никой не ги ще освен тези които са зависими от тях.Та кога ще ги питате тези, които свалиха правителството , кога ще поемат отговорност затова??? А не да убеждавате че на хората не им се гласувало и т.н.
35
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
СВАЛИЛ ГА*ЩИ КАЛЕКО АЛЕКОТО, ОГЪЗИЛ СЕ И РЕКЪЛ, БЕ НЯМА ЛИ КОЙ ДА МЕ ОПРАШИ...
34
0
 
1
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Ако може да уволним всички политици в света и да се помолим Господ да слезе да управлява и да раздаде правосъдие без врън, мрън, лъжи вериж, кражби, шуробаджанащина, ама а бъ аз, той ние вие те.....аз бял той черен аз такъв онзи онъкъв.... Искам Господ да управлява.
33
1
 
1
 
! Отговори
Бургас преди 1 година
Много ви се иска на всички социо моцио и т.н. лози и разни други да убедите всички, че е най-добре да се правят компромиси, от които пак ще сме назад във времето- една изчезваща нация, първи по смъртност и последни по жинен стандарт.Постоянно убежцавате хората, че не им се гласувало, как еди си кой си имал много голяма пррднина и един вид нищо не зависи от вас.И какво става сега, тези които си работиха добре във предишното правителство и бяха най пезпардонно отстранени от властта пак губят с ..
32
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами като неискат да управляват да дадат властта на мен аз искам да управлявам :)
31
0
 
3
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Към човек от народа.Моли се никога в живота си да нямаш работа със косовци и албанци и хора с подобен манталитет който наложиха и в България. Сега се налага в Германия, но Германия е сляпа. Хората който виждат мълчат защото закона не е за тях дори в собствената им държава и ЕС. Всичко е брутално и извратено вече.
30
0
 
3
 
! Отговори
Augusto Pinochet преди 1 година
СИМЕОНОВ МНОГО ГЛУПАВИ ИЗКАЗВАНИЯ ПРАВИШ. АМА РАЗБРАХ, ЧЕ И МАЛКО ТИ ПЛАЩАТ ТА НОРМАЛНО! СТРАХ, СТРАХ, БЕЗУМЕН СТРАХ ЦАРИ В ПОЛИТИЧЕСКАТА ПРОСЛОЙКА В БЪЛГАРИЯ. ЗА ТОВА Е ВСИЧКО С ТОВА С ИЗБОТИ И Т.Н. НИКОЙ ОТ ТЕЗИ БЕЗМОЗЪЧНИ СЪЩЕСТВА НЕ ИСКА ДА ПОЕМЕ ОТГОВОРНОСТ - СТРАХУВАТ СЕ ДА ПОЕМАТ ОТГОВОРНОСТ - СТРАХУВАТ СЕ ЗА СЕБЕ СИ, ЗА ДЕЦАТА СИ, ЗА РОДА СИ. ЗАЩОТО ЗНАЯТ, ЧЕ МНОГО СКОРО ЩЕ ДОЙДЕ ДЕНЯТ В КОЙТО ЩЕ ДОЙДЕ МОМЧЕТО СЪС СМЕТКАТА. ВИНАГИ ИДВА.
29
0
 
0
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Към Калеко АлекоБардаците и ц-г-н-я-та са навсякъде вече, но прикрито. И чак след това разбрах, че това са добре подбрани пр*ст*тут*и както се пее в една песен на ъпсурд. Всичко е черво свинско из целият свят се влачи наши ваши техни ония и тия скрити и подкрити т.н. луди. Психиатрите не си вършат работата и изпущиха лудите и полицията и съда вече работят от другата страна
28
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак Русия ни е виновна. Само не и ние. Кой тегли неизгодни заеми? Кой обещава невъзможното? Със заеми всеки може, а икономиката кой ще движи? Колко са реално работещите? Смешна работа. Накрая Русия ни е виновна.
27
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕДИНСТВЕНИЯТ ВАРИАНТ Е СЪСТАВЯНЕ НА ПРАВИТЕЛСТВО С МАНДАТЪТ НА ГЕРБ-СДС ОТ СТЕФАН ЯНЕВ- БЪЛГАРСКИ ВЪЗХОД, С БЕЗУСЛОВНА ПОДКРЕПА!!! ВСИЧКО ДРУГО Е ДОСАДНА АГОНИЯ. СЕГА ЩЕ ВИДИМ ДАЛИ БОРИСОВ Е ДОСТИГНАЛ ДО НИВО НАЦИОНАЛНА ОТГОВОРНОСТ !!!
26
1
 
8
 
! Отговори
Човек от Народа 2 преди 1 година
Как може да накараш да гласува един отчаян и обезверен човек? И най вече - да го задържиш в България!!! Тия *** , които дори НЕ ходят редовно на работа ми взимат от 4 бона нагоре "заплати" - А средностатистическият Български гражданин - Какво взима? 500 евро заплата или 200 евро Пенсия!!!!! Каква "Евро Зона" , бе , смешници? Какъв ЕС?!?! С тия заплати и пенсии?!?! Ние НЕ ставаме за АФРИКАНСКИ СЪЮЗ ... Да не говорим за Европейски!!!!! В Косово и Албания сигурно са по - високи заплатите ....
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Копейката има 51%!Той ще управлява!!!