Доц. Киселова: 4% не подкрепят никого, това е ниша за нов проект

Сигнал е за криза на лидерството и на доверието, смята Елена Дариева
5 окт 2022 09:41, Анисия Иванова
29

Опцията "Не подкрепям никого" събра почти 4% (87 634 души) от гласовете на избирателите на изминалите парламентарни избори.

"Беше въведено задължително гласуване. То означаваше да се дадат разнообразни възможности, така през 2017 г. се появи опцията "Не подкрепям никого". Докато има задължително гласуване, законодателят е дал тази опция. Тъй като беше отменено наказанието за неучастие в избори, тя вече е излишна като възможност", коментира експертът по конституционно право доц. Наталия Киселова в "България сутрин".

"Възприе се разбирането, че поощряването (отстъпки в данъци и такси) не е възможно да бъде опция, защото може да предизвика привилегия. Една от санкциите беше изключване от избирателните списъци, което може да лиши гражданина от избирателни права. Конституционният съд го обяви за противоконституционно. В Изборния кодекс остана, че гласуването е личен дълг", обясни тя.

Още по темата

По думите ѝ проблемът с ниската избирателна активност не може да бъде решен с правни средства. Въпрос е на качество на политическите партии, а не на наредбата, изтъкна доц. Киселова.

Ако няма добра събираемост на санкциите, има ли смисъл да бъде въведена санкция за негласуване, попита риторично експертът по конституционно право. Според нея това ще бъде поредният лозунг.

"Колко легитимни са изборите? Нито Конституцията, нито Изборният кодекс е поставил такова изискване. Проблемът на последните избори е в друго - липсата на кампания и умората у избирателите и кандидатите. Близостта до 4-те процента (бел. ред. - на гласувалите с "Не подкрепям никого") показва, че се отваря нова ниша и може да се говори за нов политически проект", подчерта доц. Киселова.

Социологът Елена Дариева е на мнение, че "Не подкрепям никого" не е хвърлен на вятъра глас.

"Това е глас, който казва: "Вече няма да бездействам". Но е глас, който е сигнал за криза на представителството, на лидерството и на доверието. Гласовете на гласувалите с "Не подкрепям никого" не участват в общото разпределение на гласувалите. Само като абсолютна бройка се съобщават. Тези хора не искат гласовете им да бъдат преразпределени. Това е доста голяма група, която би трябвало да накара политиците да се замислят. Профилът на постъпилите така са предимно млади хора, които на предишните избори са гласували за първи път или са дали гласа си за дефинираните партии на промяната, каза тя пред Bulgaria ON AIR.

Според Дариева партиите трябва да постъпят отговорно към гражданите и да предложат перспектива.

"Не може едно право - правото да гласуваш, да се обръща в задължение. В европейската практика има много случаи, в които задължителното гласуване е било въведено и впоследствие държавите са се отказали. Невинаги задължителното гласуване води до повишаване на избирателната активност", настоя социологът.

"Преференциалната опция допуска, ако не одобряваш цялостното поведение на партията, поне да посочиш човек от листата, за който смяташ, че би могъл да нанесе корекции. Но дори това не се случва. Добре е политиците да се вслушат в гласа на тази група - това са млади хора. Да се замислят защо тези хора не виждат представителство на техните интереси", акцентира Дариева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аве, доценте, каква ниша, хората са казали: "фак дъ систем".
22
0
 
0
 
! Отговори
ДА преди 1 година
Ама,верно ,не мога да разбера!Да си вдигнеш г-за,да отидеш до урните и да пуснеш -Не подкрепям никого,това си е мазохизъм!Не ходи изобщо ,бе!И това са почти 4%...Е,затова печели Боко!
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сенсей, пробвай 40
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А пък според мен, "Не подкрепям никого" при машинното гласуване, е равносилно на задраскана /невалидна бюлетина/. Някой може ли да твърди, че не е така? Невалидната хартиена бюлетина не се отчита, а бончето с надпис "Не подкрепям ..." се преразпределя. Правилното е 4% неподкрепящи от 240 прави 9,6~ 10. Ами след тези избори, депутатите трябва останат общо 230. Пък и нали сме в криза, защо да харчим за 10 депутата, повече? Ще има по-голям стимул за нови "проекти". За следващите избори - 214 деп.
19
0
 
2
 
! Отговори
Само да уточня: преди 1 година
До Анонимен== Не 40%,а 60% не подкрепят никого от политическите муцуни,които се вихрят от години в обществено-политическия живот на страната ни! Резултатите са видни докъде ни докараха!!!
18
0
 
0
 
! Отговори
не я бива много преди 1 година
Лесно ще се повиши избирателната активност, като процента от не гласувам за никого се махне от броя на депутатите 240-6% и тогава се раздават кресла. Но на следващите избори ще са, като зайчета от страх да не гласуват хората.
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гълъб нема ли да прави партия Нема ше е Жоро Софкин
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На избори трябва да отиват само хората, които имат мнение по изложените "проекти". Издавате се г-да политолози-виртуози и анализатори като говорите за създаването на проекти. Тези, които не подкрепят нито едни "проект", трябва да си стоят вкъщи. Това е смисълът на гласуването - подкрепям!!! И само броят на подкрепящите трябва да формира класирането на "проектите" и броя на депутатите от всеки "проект". Иначе, това са си проекти, а не партии, стана ясно за всички.
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не подкрепям никого значи друго Баси професорите
14
1
 
1
 
! Отговори
van zant преди 1 година
Да кажем мощно СБОГОМ на Има такива негодници. Винаги се стига до тук когато си алчен и не цениш хората,а мислиш само за себе си.
13
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Комунистите в България убиват всички хубави неща в зародиш. И създават свои "нови" изкуствени проекти. На кого му трябва поредното разклонение на БКП... Народът ви показва, че не ви иска. Накрая ще стигне то това да има 10% гласували. И пак никой няма да вижда никакъв проблем... Явно нещата отиват към проливане на кръв в държавата.
12
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цялата българска "демокрация" тръгна в грешна посока от самото начало и това е нормално, защото беше създадена от БКП. няма реална декомунизация, няма реална лустрация, няма реални промени. Трябва много бързо да се създаде дясна дясна антикомунистическа партия с ясна визия за бъдещето и ясни цели, ясна платформа. Бутане на всички "паметници" на червените,премахване на всички червени агенти на ДС и "партийци" от политиката, икономиката, и от всякъде.Не става с тези стари ченгета да се прави нещо.
11
1
 
2
 
! Отговори
Менгеле преди 1 година
Аз ако хвана тези проектанти...
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гений!А 65 процента негласували? Ако се махнат мъртвите души - 75 процента. Те всички чакат не поредния нов проект. Проект е точно казано. Чакат да се роди естествено формирование от българи сърцати, с морал, визия и жертвоготовност. Не чакат проекти. Не вярват на проекти. Не искат проекти.
9
0
 
4
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
и стефан янев е нов проект но понеже е бил далече от политиката видяхме каквихора се набутаха при него и сега е последен на избори 2023 г ще изпадне отгрупата така че нов проект с неподходящи хора не става ние сме малък народпознаваме се знаем кои какви ги е вършил през последните 30 години така чеповече самокритичност иначе не става с 39 процента изб активност кои кого епобедил
8
0
 
6
 
! Отговори
Хах преди 1 година
Как 4% , процентите са 70 от имащите право на глас, ама тях не ги броят. Защото както рече проф.Киров и 5% да гласуват пак ще са легитимни и ще управляват, стига да успеят да се спазарят.Защото това, дето Буци и компания предлагат е един пазарлък. Ти на мен, аз на теб, ти пък на третия и така нататък. И така...докато вземат че се скарат и замина коалицията.....пак нови избори!
7
1
 
2
 
! Отговори
Край преди 1 година
Докато мисленето за управлението на страната преминава през нови ПРОЕКТИ - управия няма да има.Демокрацията се е родила с мажоритарни избори и без тях е невъзможна. Върнете на хората възможността да избират свой представители в парламента. С проекти накрая ще стигнете до избори със СОПИ.
6
0
 
6
 
! Отговори
Ооо преди 1 година
Докато партиите са инвестиционни проекти - все на това деридже ще сме !
5
0
 
0
 
! Отговори
Таралеж Накълбо преди 1 година
Имаш нов проект? РЕСПЕКТ.
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Понякога импотентността на българският интелектуален "елит" ме хвърля в потрес... Какви 4%?... 61% не гласуват... Това е признак, че българите не признават нито сега действащият политически "елит", нито "политиците", нито въобще изградената "система"... Това значи, че българите не признават въобще "държавата"... И никой никъде не го казва. И това продължава вече 2 г... И ще продължава още доста време... Без да вижда от какво е болен пациента докторът не може да лекува... При бездарни "лекари"...