ПП и ДБ няма как да подкрепят ГЕРБ, ще е политическо самоубийство

Повечето партии не са склонни да се коалират с ГЕРБ, каза Емил Соколов
5 окт 2022 12:42, Анисия Иванова
349
ПП и ДБ няма как да подкрепят ГЕРБ, ще е политическо самоубийство
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Хоризонтът за това да се състави ново правителство е много тесен. Партньорите, на които г-н Борисов разчита – ПП и ДБ, няма как да го подкрепят. Това означава те да извършат политическо самоубийство."

Този прочит на вчерашните изявления на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов направи в интервю за БНР политическият анализатор Емил Соколов, който бе част от предизборните листи на ПП.

Всичко, около което тези две политически формации градяха имиджа си в последните две години, беше разбиването на модела ГЕРБ, посочи той и допълни, че сега ПП и ДБ обмислят как да излязат от ситуацията, без да влязат в капана, че "едва ли не те предизвикват нови избори".

"Тоест размишляват над това как да му откажат, без у хората да остане впечатление, че те са причината отново да отидем на избори.", каза той.

Още по темата

Според Соколов по-логично е ГЕРБ да търсят подкрепа от ДПС, "Възраждане" и новия политически играч – "Български възход". Той обаче уточни, че Борисов е наясно, че коалиция с ДПС, "камо ли пък с "Възраждане" е абсолютно невъзможна за продаване дори пред неговия електорат, колкото е лоялен да е той".

"Г-н Борисов на думи винаги е готов да приеме всичко", подчерта Емил Соколов.

"Заради това повече партии не са склонни да се коалират с ГЕРБ. Защото сме виждали през годините как и Обединени патриоти, и Реформаторският блок буквално бяха изсмукани, изядени от ГЕРБ, разпарчетосани след коалиция с тях, защото обраха всички негативи на това, че г-н Борисов казва едно, а прави друго."

Ако ПП получи втория мандат, най-вероятно ще влезе в преговори за съставяне на правителство, но това е обречено, изтъкна Емил Соколов.

"Математиката стига докъм 111 депутата, почти аналогична ситуация с тази, която беше в 47-ото НС след изтеглянето на ИТН. Но не виждам защо ГЕРБ, ДПС, "Български възход" да не могат да сформират правителство на малцинството. При предварителни разговори с ПП и ДБ могат да се договорят евро-атлантически стъпки като изпращане на военна помощ на Украйна и т.н. Според мен трудно ще се случи, г-н Борисов не е фен на плаващите мнозинства."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


349
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
7
 
13
 
! Отговори
Ребуси преди 1 година
В ПП-то са внуците на БКП-то. Връзката е по-завоалирана и затова няма да се учудя, ако някое младо ПП-петле изкукурига, че иска да се обединява с модерен ляв, какъвто припознава в лицето на кака му от Крушовица. В ДБ обаче са децата на средния ешалон от БКП-номенклатурата. Там връзката е по-ясна, та не знам какво могат да измислят, за да се коалират и те около модифицирана БКП(БСП) и всички заедно и задружно да цоцат блага от бюджета и от европейските парички. Нали това е целта им?
13
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
да се коалират с ДПС Герб, ама това ще е самоубийство за Герб, патова ситуация, нови избори
12
5
 
19
 
! Отговори
българка преди 1 година
Глупавите се учат от собствените си грешки, а умните се учат и от грешките на другите ! Историята показва,че всеки, който досега е бил ортак с Тиквун, е отишъл на политическото бунище е вече не е в парламента - Волен Сиреров, Марешки, Каракачанката, Валери винкела и така нататък...... На тези от ПП и ДБ много им се иска да клекнат и да си разделят баницата с Винету, но имат други инструкции от Америка за България.... Американците не го искат Борисов, отдавна го показаха много ясно !
11
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Маджо не дава, Р.Овч не дава едрия бизнес не дава, иначе трябва да плаща данъци и трудне ще се краде с административни фокуси. А българите? - Майната им
10
9
 
11
 
! Отговори
Манолски преди 1 година
В случай, че не сте наясно, ГЕРБ, ПП и ДБ нямат право на собствени решения и размишления, а са на външно командване
9
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да оставим герберастията, дбрастията и всякаква растия, България е пусната по пързалката и скоро ще излизаме със сопите. Не от друго, а от глад!
8
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Боце не се прави на неразбрал - всички искат таз тойта голяма диня (зелена) да се търкулне на земята
7
19
 
11
 
! Отговори
Зрител преди 1 година
Въпрос на време е ПП и ДБ да започват да обират негативиге за нестабилността в държавата, която започнаха преди 2 години. Триото, МаяМя и ИТН вече изгоряха. Ще се появат нови партии (като БВ), които ще вземат електората на ПП и ДБ, но ще са готови са работят с ГЕРБ.
6
4
 
13
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Зависи какво ще им заповядат от Козяк 16!
5
3
 
6
 
! Отговори
Lina преди 1 година
Така де - могат да се обединят в краденето. Или - по - силни от всичко. Заедно могат "да си довършат " работата. Гарантирано от екип преговарящи евреи.
4
12
 
26
 
! Отговори
Gogo преди 1 година
Няма по-опасна, по-срамна, по-заразна и по-смъртоносна болест за България от герберастията!!! Който наш политик влезе на разговор с банкянския диктатор става същия предател и родоотстъпник като тиквата!!! Мутрата на въжето!!! Смърт за предателите!!!
3
2
 
17
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
е то какво остава?..-Кръвните братя-герп и дпс ," Да се прегърнат,да плеснат с ръце и да литнат да търсят духът на Караджата" ?
2
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Брадатият козел не искаше избори за да запазят стабилността в държавата. Сега обаче тази стабилност не ги интересува, въпреки, че Борисов няма да е премиер. Това са политически недоносчета!
1
18
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПП и ДБ се самоубиха политически с последното правителство. От това повече накъде?