Горанов: Радев счупи политическия модел, вкара аматьори в политиката

Удвояването на пенсиите за 2 години е социален експеримент, смята той
Обновена: 6 окт 2022 18:50 | 6 окт 2022 18:30, Анисия Иванова
105
Горанов: Радев счупи политическия модел, вкара аматьори в политиката
Снимка: БГНЕС

Ясно е кое е важно за държавата в момента и да се крият зад червени линии е глупаво. Това заяви бившият финансов министър Владислав Горанов пред бТВ.

Асен Василев не е съставил и не е изпълнил нито един бюджет, затова да вярваме на неговите прогнози е прибързано. За съжаление на него никога не му се получава да плати цялата сметка за своите решения, каза Горанов и посочи, че харчейки много пари на заем, Василев е опитвал да създава благополучие.

Ако беше вярно, че пенсионната система може да бъде раздута до безкрай, то предполагам, че още по времето на Жан Виденов щеше да е направено. В българския бюджет са поети огромни ангажименти за текущи разходи – за пенсии, за заплати, за съжаление не дотам за инвестиции.

Още по темата

Две години след присъединяването ни към ЕРМ и Банковия съюз, няма нито едно реално действие по посока на влизане в Еврозоната. С влизането ни в Еврозоната националният суверенитет на България ще бъде увеличен, защото ще вземем участие във взимането на решения. Загубихме национален суверенитет, когато влязохме във Валутния борд. Той е успешен проект, но не може да бъде вечен. Еврозоната е мястото, където трябва да отидем, категоричен е Горанов.

По думите му, дългът ще расте в следващите години и то с големи темпове.

Тръгнахме от ниски нива и не сме сред калпазаните по висок дълг, но отвън изглеждаме несигурни и нестабилни и пазарът вече не ни иска. Дори вътрешният пазар не иска да кредитира правителството.

Нашите банки не искат да финансират правителство. Ще се увеличат много разходите за плащане на лихви. Собствените ни банкови институции не вярват в собственото си правителство и не искат да влагат пари, каза бившият финансов министър.

Според него най-голямата „беля” е, че сме помислили, че може да решим всички социални проблеми за сметка на кредитите.

Удвояването на пенсиите за две години е социален експеримент, който не можем да си позволим, посочи той.

Владислав Горанов отправи критики към президента Румен Радев и го посочи като отговорник за счупването на политическия модел.

Радев счупи политическия модел с вкарването на аматьори в политиката, заяви Горанов и продължи по линия на бъдещите разговори в търсене на съгласие за правителство: Радев вероятно потрива ръце, защото президентската институция е силно, но парламентът загуби своята роля и функция. Защо? Защото нито един от тези 240, които ще бъдат обявени, не могат да решат проблемите на българите по една проста причина – те не си говорят. Не знам дали Плевнелиев и Паси ще могат да изиграят ролята на брачен консултант за раждането на нещо.

Горанов бе категоричен, че ГЕРБ не е в изолация и в политиката нищо не може да стане без Борисов.

Тези, които не могат с други аргументи да надделеят над ГЕРБ, се опитват да го накарат да изчезне. Борисов не е само ГЕРБ. Това е партия, която през годините успя да изгради собствен живот. Тези, които не могат да заобиколят Борисов в политиката, се опитват да го отстранят, да го няма. Така не се прави политика, коментира Горанов.

В заключение той посочи, че редовно правителство има житейски аргументи да съществува, за да дадем отговор на въпросите дали искаме да влезем в Еврозоната и ПВУ. /БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този нали го беше страх от високото, та затова живее в апартамента на Кръстника.
86
0
 
3
 
! Отговори
как преди 1 година
един он от вас не ни разказа колко е откраднал ,иначе сте големи специалисти-но и вашия ред ще доъде
85
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя пък кога стана големия политик, та взе да дава квалификации на другите. Послушко, с нищо добро незапомнен
84
0
 
4
 
! Отговори
8888 преди 1 година
ПРОФЕСИНАЛЕН ПРОФИОНАЛИСТ ОЩЕ ЛИ ЖЕВЕЕ В ДОМА НА КУМА
83
0
 
6
 
! Отговори
вие преди 1 година
счупихте една държава и не ви пука-я си гледай ,,работата,,
82
2
 
2
 
! Отговори
Ралица преди 1 година
Излезли са разни платени малки бездарници пишат простотии нямат даже образование до 8 клас но седнали да пишат за безплатна биричка най най низшата прослойка на обществото потрес
81
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
вас нали тиквата ви събираше от околовръстното по негови думи и ви правеше министри та сигурно сте били професионалисти.
80
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Борисов не е готов на най-важното. Да признае, че през неговото управление се въведоха порочните практики при усвояването на средства от ЕС, харченото на бюджетни средства и възлагането на обществени поръчки, т.е. пандемична корупция, която е най-големия бич за България. За корупцията нито дума на обширната пресконференция, а каза и да няма персонализация. При тези условия няма как ПП да се съгласят, съгласят ли се - отиват в историята с 200 км/ч.
79
2
 
6
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
брейииии!!!..."Портфела" на Тиквата изпълзя !...Ами така е,като паметта ни е къса..
78
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Влади , Божков го вади ти си знаеш
77
2
 
11
 
! Отговори
Йончо Попов преди 1 година
Ей, крадливо дъбнишко момче, и ти ли взе да раздаваш акъл бе .... скрий се дълбоко и не се показвай
76
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едни павета не могат да подредят, тръгнали държава да управляват
75
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Боко излъга за левчето за бензина. Премиерин не иска да става, нито иска да е депутат. Отказва се от депутатин, а лъга на две места да го изберат за депутатин. Как един лидер на партия ще намали с левче цената? С връзки в Лукойл, с влияние върху Коалиция "Кални бани" с ГЕРБ и ДПС? Обещанията бяха за изборите за парламент. Изпълнявай предизборните обещания за парламент.
74
1
 
6
 
! Отговори
Хахаха преди 1 година
А п.а вашия модел тип бай тошо...м.а с Винету начело...е НЕ БЛАГОДАРЯ!!!
73
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радев не вкара актьори в политиката, а вкара България в поредица от кризи. Не вреден, а токсичен е шапкаря за България.
72
2
 
6
 
! Отговори
Хохохо преди 1 година
Б.е изгоранов...кой модел вашия ли...ми че той си е за изгаряне. В демокрацията няма модели...демокрацията е развитие!!!
71
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя мълчеше като мишка 2 години, поразтури се напрежението и излезе от канала
70
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен Днес имаше ли някъде бензин за 2 лева или лоената топка пак ни излъга?-Когато стане премиер може да питаш дали бензинз е 2 лв! Сега само злобата ти е огромна!
69
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бе нагло същество ти къде живееш? СИГУРНО СИ НА ПЪРВИ ЕТАЖ ДА НЕ ТЕ ТРЕСНЕ ЗЕМЕТЛРАСЕНИЕТО И ДА НЕ ПЛАЩАШ СТОТИНКА НАЕМ. ЗАЩО СИ ТАКАВА СКРЪНЗА БЕ гОРАНОВ? Толкова милиона получи и се скънзиш за 2-3 хиляди наем. Баси и нещастика.
68
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен "Видяхме ви "професионалистите" и ви се нагледахме 12 години на кражбите!" Техните кражби за 12 год. са толкова,колкото на други за 1,5 година! Има разлика,нали?