Радев: Справянето с енергийната криза в Европа изисква нови подходи

България търси да купи изтребители втора ръка, допълни той
Обновена: 6 окт 2022 19:34 | 6 окт 2022 19:00, Анисия Иванова
60
Радев: Справянето с енергийната криза в Европа изисква нови подходи
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

България търси междинно решение за изтребители, докато стартира проектът с изтребителите Ф-16 от САЩ. Това каза президентът Румен Радев пред журналисти след заседанието на т.нар. Европейска политическа общност в Прага.

"Още на срещата на върха а НАТО заявих, че България има нужда от междинна платформа изтребители, за да не прекъсне носенето на дежурството по "Еър полисинг" и охрана на собственото въздушно пространство. Докато този проект стартира, се търси решение, защото България не може да се откаже от охраната на собственото си небе. Това ще е до 2030 година, ако следващият парламент благоволи да каже за тези 8 самолета. Дотогава търсим междинно решение, изпратени са писма, провеждат се срещи, получават се начални информации за платформи от САЩ, Швеция, Франция, Нидерландия и Израел. Търси се най-доброто решение, касаещо способности и цена", каза Радев, цитиран от БНТ.

Той не уточни за колко самолета става въпрос, но поясни, че зависи от техническите параметри, финансирането и възможностите от съответните държави.

Търсят се самолети втора ръка, не от фирми, а от министерствата на отбраната на тези държави, каза президентът.

В Прага президентът отбеляза необходимостта от диалог и общи механизми, и решения за справянето с кризите.

"Енергийната криза изисква нови подходи, тъй като от тази криза зависи оцеляването на европейската икономика, която е застрашена от загуба на конкурентоспособност", заяви президентът Радев.

Той отчете като важно присъствието на форума на Норвегия, Азербайджан и Турция. Важна е и ролята на България като инициатор на важни инициативи, допълни държавният глава.

Отчете и продължаващите дискусии, които е имал с президенти и премиери. "Този форум е чудесна основа да работим по-нататък за нашата енергийна, транспортна и дигитална свързаност, а България трябва да се възползва от своето разположение", каза Румен Радев.

Той информира, че е разговарял с нидерландския премиер Марк Рюте за Шенген, като отчете, че България не може да бъде поставяна под двойни стандарти. "Няма да е лесно, но ще продължим с нашите усилия", добави той.

За двустранната среща с президента на Турция Ердоган Радев каза, че е важно да развиваме своите отношения в енергетиката, тъй като газът от Азербайджан минава през газопреносната мрежа на Турция. Също така е важна ролята на Турция за осигуряването на слотове в турските терминали за втечнен газ. Турция е важен партньор в борбата с миграционния натиск, каза Румен Радев.

В Прага държавният ни глава дискутира по темите "Енергетика и икономика" в заседанието на Европейската политическа общност - френска инициатива, която събира Европейския съюз със 17 държави от източното съседство като Украйна и Молдова, както и Западните Балкани, за да обсъдят проблемите на сигурността.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
2
 
6
 
! Отговори
Талигаро преди 1 година
Чакай да позная... Неизбежни преговори с Газпром. Руски изменник
22
1
 
6
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Оправи кризите в България, сега взел да дава решения и за цяла Европа? Да му се ненадяваш! И като казва, че слотовете е трябвало да бъдат осигурени през пролетта, защо не назова истинските виновници? Това са хората които той ни натресе в политиката!
21
2
 
2
 
! Отговори
Шефа на Сауди Арамко преди 1 година
преди дни - "Никой освен Русия, не може да задоволи Енергийната консумация в Европа"!
20
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да не се губи и минута !!! Първата работа на новото НС е веднага ,да отстрани негодника Румен Юмруков ,предизвикал от две години най голямата криза в България. За ИМПИЙЧМЪНТ са необходими 180 депутата .След изборите имаме 203 евроатлантици -депутати ...
19
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Както и да подхождаш, каквото и да правиш - енергия в ЕС и за ЕС няма. Не само че няма евтина, но няма и като количество. От тук нататък подходът е един - намаляване на потреблението, спиране на производства (в Германия вече спират), безработица, обедняване.
18
2
 
0
 
! Отговори
Нет Рубля, Нет Газь преди 1 година
Какви като в Швейцария ли - съседа Пише Донос, че се Къпеш, не позволената 1 минута, а цели 5 и че си затоплил стаятя си не позволените 19 грядуса, а цели 20 градуса и получаваш 10 години Затвор за ПреВъзпитание! То така си беше и при Сталин - Извън Партийната Линия и у ГУЛАГ, а при Нас дори и по Царско - като Гео Милев, я те намерят, я не 10летия по-късно в БезИменен Общ Гроб!!
17
0
 
4
 
! Отговори
Трябва преди 1 година
Пнсионери и пенсионирани вонни,да няммат право да заемат каквато и да е работа във властта.
16
2
 
1
 
! Отговори
Ралица преди 1 година
Най после Радев управлява цяла България 2 год се бори човекът и успя честито
15
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Румен 'Общи Приказки' Радев
14
1
 
8
 
! Отговори
Тираджията Z преди 1 година
Радев в затвора и всичко ще се оправи
13
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
аре действай, къпи се веднъж месечно и стой на студено, ко чакаш? само с юмруци и 'дайте да дадем' не става
12
1
 
4
 
! Отговори
Ей, Зеле чорап! преди 1 година
Енергийната криза не е твой проблем, от нея нищо не разбираш и престани да рецитираш смешното си стихотворение, което рецитираш вече 6 години, че стана за резил! Само че, подлого сремълска, никой не ти дава право да правиш държавата ни за срам и резил по света! Ясно ли ти е? Впрочем, ще кажеш ли след два дни, че Херсон "е руски"?" То безсрамието и наглостта ти и и дотам може да стигнат, нали си кремълски лакей!
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оставка чорап! Импийчмънт за разделение и предателство спрямо държавата!
10
0
 
0
 
! Отговори
Защо не го каза преди 1 година
Това става ясно от писмо на служебния министър на отбраната Димитър Стоянов до шведския му колега Петер Хултквист, с което "24 часа" разполага. (Вижте писмото тук)Писмото е изпратено на 30 септември. В него Стоянов иска оферта за закупуването на 10 изтребителя "Грипен", които да бъдат произведени и доставени в рамките на 2 години от сключването на договора. Стоянов иска все пак и оферта за лизинг, която би била по-добра за България.
9
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Клоуните там защо се правят на луди, че не знаят, че краварника им взриви тръбите?
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма нужда да говорим до какво ще доведе взривяването на газопроводите. И без това най-големите предприятия в Стария свят едва балансират на ръба на затварянето, всичко се покачва с бясна скорост - от бензина до хранителните стоки, от сметките до тоалетната хартия. Неизбежните фалити ще доведат до масова безработица. В момента нито един европейски лидер не може да даде ясен отговор как безработните ще плащат сметките и как ще купуват храна. Европа с ускорени темпове се движи към пълно унищожаване на собствената икономика, обедняване и дивачество.
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Грипенееее! Това ли ти беше морала и юмрука- гушна се с Боко и Доган, за да минат едни 10 самолета!
6
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тих ужас, нищо друго. Забелязахте ли? Местните елити като цяло се страхуваха да говорят по някакъв категоричен начин за този наистина съдбоносен за тях саботаж. Самият Александър Вучич честно си призна, че се е "изпотил от страх", когато е научил за експлозиите. Всички останали - добре, промърмориха нещо за "саботаж", казаха всичко, което вашингтонските господари им сложиха в устата, вяло се опитаха да прехвърлят вината за експлозиите върху руснаците. Тази летаргия е причинена от характерно изтръпване пред лицето на катастрофа.
5
5
 
0
 
! Отговори
яйцефъргач преди 1 година
радев , вдигни юмрук и им покажи кой си и колко си смел !
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В прага днес е приел офертата на Грипен! Всичко е процента! Изпусна го преди, а сега няма кой да го спре! Чакам Бойко, Ицо и Киро да кажат що изневеряваме на САЩ