Социалните мрежи - новият коз в предизборната кампания

Езикът на политиците отблъсква избирателит, отчита експерт
17

Социалните мрежи се превръщат във все по-предпочитано място за агитация пред избори. Пораждат се спорове, а дори обикновени хора с назидателен тон обясняват на останалите си приятели в мрежата за кого трябва да гласуват.

"Ако гласуването беше във Facebook избирателната ни активност щеше да бъде около 180%. Така че тези неща от години нямат допирни точки. Много е лесно да имаш мнение във Facebook, а да отидеш да упражниш правото си на глас е нещо, което изисква и план, и усилие, и при това някакво истинско решение. За мен показателни са тези над 80 хил. човека , които отидоха до избирателната секция и посочиха "не подкрепям никого". Тези са с желание за гражданско участие, а в същото време изразяват тоталното си отчаяние", коментира PR експертът Пепи Димитрова в "България сутрин".

Още по темата
Езиковедът проф. Иванка Мавродиева изтъкна, че голям проблем е, когато политиците не могат да установят този канал на комуникация, който освен че е модерен, трябва да бъде средство и за достигане до българските граждани. Тя добави, че посланията са били аморфни, а самата кампания доста флуидна - те си разменяха лични нападки, но нямаше усещането, че тези, които искат да влязат като народни представители ще изпълняват тази роля ефективно. Според нея не е имало единоборство и реално състезание, също така не е имало усещане за отговорност.

"Проблемът с тези избори беше, че ние сами си ги направихме такива - говорещите глави по телевизиите, радиостанциите и вестниците. Защото месеци наред за тези избори се говореше като за ненужни, излишни и безсмислени. Меметата имат отношение към изборния процес", подчерта социалният психолог доц. Николай Димитров пред Bulgaria ON AIR.

По думите на Димитрова меметата не са гражданската позиция, а са още една линия на комуникация в стратегиите на партиите.

"Езикът на политиците отблъсква избирателите и това се вижда в избирателната активност. Понякога дори на обикновения гражданин му става неудобно от репликите, които чува от т. нар. елит. В момента нямаме разлика между обществото и политиците. При следващи избори ще има още по-ниска избирателна активност, защото ние видяхме кампания, което се дължеше на умората на политиците", поясни PR експертът.

Димитров сподели мнение, че при предстоящи избори избирателната активност няма да е по-различна от тази на тези избори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"а дори обикновени хора с назидателен тон обясняват на останалите си приятели в мрежата за кого трябва да гласуват" ---------- Значи "обикновените хора" нямат право да изкажат мнение, пък било то и с назидателен тон? Ама ако си "необикновен", можеш да плещиш наляво и надясно глупости? Заливат ни от утрин до вечер с пропаганда и апокалиптични прогнози, плюят опонентите си и се опитват да ни внушат, че само в тях е спасението и България без тях ще загине. Те могат да назидават, а ние не, така ли?
10
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 1 Да не ти кажа къде ти бъркат ,ха...........ха....
9
1
 
1
 
! Отговори
ам бубаджан преди 1 година
да... ам бубаджан
8
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дали се усещате ,че вече останаха малко офците дето ви гледат ?
7
5
 
6
 
! Отговори
новата пропаганда преди 1 година
БНТ, БТВ и НОВА - внушаваха от страх до отвращение от гласуване чрез антрополози и ози най вече на гербаджийските пропагандатори.Денонощно и брутално.Без манипулации моля, НЕ са политиците.
6
3
 
4
 
! Отговори
До 1 преди 1 година
Какво финансиране бълнуваш бе? Колко пари ти трябват да правиш влогове с камерата на телефона си и да качваш във фейсбук и ютуб? Възраждане не са правили рекламна кампания като ПП които навсякъде им излизаха рекламите със схемите на Добринка..... хаха.
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
80K не подкрепят никого и гласуват, много странно. Дано да не са подменени бюлетини на някой от кандидатите. Тази опция дава такава възможност за фалшификация и подмяна на вота, защото в противен случай трябва да се покажат недействителни бюлетини, които пък ако са на хартия лесно се прави. Трябва да се направи начин всеки да проверява как му е отчетен вота, примерно бюлетината да има два еднакви номера и единия да си го взима избирателя за проверка.
4
4
 
3
 
! Отговори
Alex преди 1 година
Мавродиева ми е преподавала в уни и има попадения, подход и съответно е интересна. Лошото, е че на мене интернета с фалшивостта си не ми е интересен. Само тук пиша, дразнейки демокрадите и измислените *** :)
3
0
 
12
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
в българия има страшна цензура поголовно изтриват коментари а гласовепуска забрана за коментиране другите пък искат регистрация от какъв зорза нас възрастните е трудно да се справяме с техниката така както е тука е многоудобно но и тука се изтриват коментари
2
6
 
8
 
! Отговори
негласуващ преди 1 година
Дреме му на някого за фалшивите ви избори!Влизам във фейса само да напсувам някой загубентрол!
1
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Шшшшт. От "Възраждане" не харесват идеята някой да проучва от къде дойде тяхното финансиране за online кампанията.