Проф. Герджиков: ГЕРБ постъпват отговорно като искат преговори

Според него страната е влязла в политическа въртележка
7 окт 2022 15:25, Петя Славова
52
Проф. Герджиков: ГЕРБ постъпват отговорно като искат преговори
Снимка: БГНЕС

От "Продължаваме промяната" вече обещаха, че ще бъдат опозиция на ГЕРБ и няма да участват в правителство с  тях, защото не биха предали избирателите си. 

Затова пък, ако те вземат втория мандат, биха провели разговор първо с бившите си партньори от коалицията.

Все пак, според проф. Огнян Герджиков, отказа за преговори между двете водещи партии едва ли е пречка за съставяне на правителство.

Още по темата

"ГЕРБ постъпват национално отговорно, като заявяват, че са готови да преговарят с абсолютно всички. В подобни моменти трябва да се постъпва точно така", коментира той пред БНР.

България вече влезе в една политическа въртележка, която продължава вече година  и половина, обясни проф. Герджиков. "През няколко месеца има нови избори и парламенти. Не може така да продължава. Трябва да се стабилизира страната, защото се намираме в трудни икономически условия, породени от войната в Украйна и други фактори. В такива случаи трябва да се мисли по- отговорно  и глобално".

Борисов, който има изключителен политически нюх, е напипал правилния тон и прави това, което е нужно, заяви Огнян Герджиковова в предаването "Хоризонт за вас". "Това беше подето и от „Български възход“. ДПС също заяви ,че е отворена за всякакви предложения. Останалите партии обаче разсъждават тясно партийно и смятат, че ще загубят своя електорат".

В тази ситуация могат да помогнат и журналистите, смята Огнян Герджиков. "Да търсите коментаторите, тези, които са склонни да разсъждават национално отговорно и да внушат на политическите партии какво е национално отговорно".

Росен Плевнелиев и Соломон Паси имат качества да са посредници при преговорите, смята професорът. " Много години съм бил рамо до рамо със Соломон Паси в политиката. Той е изключително иновативен човек, с много качества. Може да е полезен. Познавам по- малко Плевнелиев".

Оставането на служебното правителство на  Гълъб Донев е вариант, който не е лош, отбеляза Герджиков. "Той доказа, че има качествата да бъде премиер. Направи за кратко време добри и необходими за България неща. Този вариант би могъл да бъде работещ"

Има риск при нови избори, избирателната активност да отбележи нов връх с отрицателен знак, заяви той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Първо гласуват вот на недоверие, сваляйки правителството, сега предлагат на същите които свалиха преговори защото били... отговорни ?! Даже и златните рибки имат по-дълга памет от това, че да ги метне тая демагогия. Предложението на герб е по същество - искаме си *** и който е с нас, ще има и за него помия. Това могат да предложат, защото това имат за предлагане. Корупция, беззаконие, дебелоочие и крах. Ай, мерси !
5
4
 
7
 
! Отговори
До 5 преди 1 година
Кои демократични партии, тия дето си легнаха с БСП ли?
4
3
 
3
 
! Отговори
До 2 преди 1 година
Чалгарите го свалиха, партньорите на БСП, ДБ и ПП, все отговорни партньори, министъра на културата как хубаво беше светнал с пушилиста
3
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ГЕРБ ЩЕ ГИ ПРИЗНАЯ ЗА ОТГОВОРНИ КОГАТО ВЪРНАТ ГЕПНАТИТЕ 30 МИЛЯРДА И ПП 10 милярда това е
2
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи тия от ДБ и както им бяха другите имена преди, май ОДС, Реформаторски блок и т.н. от сигурно 10 години чакат да станат първа сила и все на следващите избори ще стане, а те минаха вече сигурно 6-7. Сега вече се коалираха и с БСП, та тези са отговорните ако не знаете и другите там покрай тях кокорчовци с любимеца им Рашков
1
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мижи кьорчо да те лажем.