18-часов маратон в НС: Спор, скандали и лични нападки за смесеното гласуване

Депутати от ПП и ДБ напуснаха пленарната зала
2 дек 2022 07:00, Петя Славова
110
18-часов маратон в НС: Спор, скандали и лични нападки за смесеното гласуване
Снимка: БГНЕС

След близо 18-часов маратон мнозинство от 124 депутати от ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП прие окончателно текстовете в големите секции избирателят да може по свой избор да гласува с хартиена бюлетина или с бюлетина за машинно гласуване, като за отпечатване на бюлетина от машинното гласуване ще се използва специализирана хартия с допълнителни защити.

Споровете "за" и "против" връщането на смесеното гласуване прераснаха в скандали, лични нападки, напускане на пленарната зала от депутатите на "Продължаваме промяната" и "Демократична България", призиви за протести и заявката на ПП, че ако хартиената бюлетина се върне, няма да предложат правителство на малцинството с втория мандат.

Най-остри бяха споровете около връщането на хартиената бюлетина, предава БНР.

Още по темата

Съпредседателят на ПП Асен Василев заяви: "Единствената причина ние да сме против хартиения вот е, че той в България се организира с чували - чували с пари и чували с фалшифицирани бюлетини".

Георги Свиленски от БСП, които са вносители на смесеното гласуване, подчерта: "БСП е "за "прозрачен, честен вот, осигурен по всякакъв начин. Защото проблемът, освен съмненията, които има, проблемът е и с отказа на български граждани да гласуват".

Депутатите направиха десетки окончателни гласувания. В залата беше отхвърлена идеята на "Демократична България" за преброителни центрове.

Район "Чужбина" се запази, но остава тепърва да се решава колко и откъде ще се разпределят мандатите.

Кабините отпадат и се заменят с паравани и при гласуването с машини, и с хартиени бюлетини.

Останаха 40 заявления за разкриване на нова секция в чужбина, запази се 15-членният състав на Централната избирателна комисия, запазват се техническите носители, на които ще се записва резултатът от машинното гласуване.

Ще има видеонаблюдение и видеозаснемане в секциите при броенето на гласовете и попълване на протокола след края на изборния ден.

И още: Централната избирателна комисия ще предоставя достъп до изходния код от машинното гласуване на партии и коалиции, прескочили 4-процентната бариера на последните парламентарни избори, записаха окончателно депутатите с приетите поправки в Изборния кодекс.

Достъпът до кода и останалата електронна документация няма да може да се предоставят 10 дни преди изборния ден.

Депутатите прегласуваха и отхвърлиха на второ четене предложението на ДПС да се гласува само с хартиени бюлетини, необходимо за въвеждане на нов тип машини.

Отделно парламентът отхвърли и предложението на ДПС за въвеждане на машини с оптични устройства за сканиране, с които да се броят гласовете.

Разискванията продължават и през нощта. Мнозинството в парламента удължи пленарното заседание до окончателното гласуване на промените в Изборния кодекс.

До 21:00 часа бяха гласувани едва една трета от предложенията в доклада.

Със 153 гласа "за" от ГЕРБ, ДПС, БСП и "Възраждане" се записа окончателно, че отчитането на резултатите от машинното гласуване ще става с преброяване на бюлетините от машинния вот.

Предложението на правната комисия резултатът да се отчита само след ръчно преброяване на бюлетини от машинното гласуване не подкрепиха от "Продължаваме промяната" и "Демократична България", които предложиха отделни редакционни поправки, които по същество изискваха към протокола за ръчното преброяване да се прилага и разпечатан протокол от машината. Предложенията им бяха отхвърлени.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Машините са едно модерно и сигурно средство за гласуване. Докато всички помним хартиените манипулации. Палят се бюлетини, драскат се, правят се невалидни, изхвърлят се, подменят се. Черните чували с хартията чакат. Че последните избори, които бяха купени от ГЕРБ, много скъпо излезна сметката, не може така. Трябва им хартията, цената е повече от приемлива. Остава и да кажат че ПП подари победата на ГЕРБ? Опааа, гербаджийската патерица Слави от ИТН вече го стори мисля? Толкова сте нагли.
54
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Предложението на ДПС за сканираща техника с проверка на валидност, запаметяване и статистическо обработване, придружено със съхранение подадените от избирателите бюлетини е много добро решение! При него намеса на фактора СИК ще бъде незначителна. А мадурките са избор на кръговете, наложили пп! При този начин на гласуване изборните резултати могат да бъдат манипулирани строго конфиденциално, от крайно ограничен брой хора!
53
2
 
3
 
! Отговори
До 70 преди 1 година
СМЕШКИ РАНО СУТРИН НА ГЛАДНО!
52
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Навсякъде по света постепенно отпада хартиената бюлетина и нормалните хора гласуват по други начини. Хартиената бюлетина е отживелица.
51
1
 
13
 
! Отговори
До 62 преди 1 година
ПРОСТО Е - ЗАЩОТО НЯМАШЕ ЛУСТРАЦИЯ И ВСИЧКИ ЕЛИТНИ КОМУНИСТИ СТАНАХА КАПИТАЛИСТИ! ЗАТОВА!
50
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо в България всички партии са десни след 1989 година и няма центристки и леви партии? Без конкуренцията на лявото и центъра, виждате докъде ни докараха десните партии. Лъжещата, че е лява БСП реално е най-дясната от всички значими партии.
49
4
 
5
 
! Отговори
до 55 преди 1 година
Я си провери пак данните, че нещо май манипулираш вашия ниско интелигентен електорат. За ДПС резултатите са си същите. Просто не ги докараха с рейсовете.
48
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мутрите ще се върнат на власт с хартиената бюлетина, с която те майсторски фалшифицират изборите. Факт!
47
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ФАКТ - пп обслужва ментора, който им дава пари! Каквото им каже, това правят! Менторът им е ударен от ГЕРБ и Гешев и пп яростно лае срещу тях! За да не бъдат унищожени, подлагат се на путин!
46
2
 
4
 
! Отговори
Левака преди 1 година
ЗАЩО В БЪЛГАРИЯ ВСИЧКИ ПАРТИИ СА ЛЕВИ ?????????????????????????????????? зАЩО В БЪЛГАРИЯ НЯМА републиканска Партия...?????????Защо в България комунизмът е вечен??????????????
45
2
 
5
 
! Отговори
До 59 преди 1 година
Машините са такива, каквито ХОРА ГИ ОБСЛУЖВАТ - ТОЕСТ ВОЖЕ ДА СА " ЧЕСТНИ", МОЖЕ И ДА НЕ СА!
44
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябваше да се гласува от НС 100% хартиен вот, защото никъде по света нормалните хора не гласуват с машини. Машините са извращение и отживелица!
43
4
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
На последния машинен вот ГЕРБ победиха, въпреки манипулациите на ПП!
42
1
 
10
 
! Отговори
До 52 преди 1 година
Много къса памет имате! ИТН + ДБ + ПП УВЕЛИЧИХА СЕКЦИИТЕ В СТРАНИ ИЗВЪН ЕС КАТО ТУРЦИЯ И ВЕЛИКОБРИТАНИЯ КАТО СМЯТАХА, ЧЕ ТАКА ЩЕ СЕ УВЕЛИЧИ ТЕХНИЯ СОБСТВЕН ВОТ! АМА СТАНА ОБРАТНОТО И ДПС СПЕЧЕЛИ МНОООООГО!
41
5
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Важното е, ПП вече никога да не доближават парламента! За една нощ въведоха машинното гласуване, а сега се сърдят, че се дава възможност хората да избират кака да гласуват: с машина или с бюлетина!
40
2
 
8
 
! Отговори
До 52 преди 1 година
МАЙ ЗАБРАВЯТЕ, ЧЕ БЛАГОДАРЕНИЕ НА ИТН СЕКЗИИТЕ В ТУРЗИЯ ВЕЧЕ СА 135 ВМЕСТО 35 ПО ВРЕМЕТО НА ГЕРБ - СДС- ПАТРИОТИ!!! БЛАГОДАРЕТЕ НА СЛАВЧО ЗА ТУРСКИЯ ВОТ!
39
9
 
4
 
! Отговори
До До хах преди 1 година
Трудно пазят равновесие такива като теб - избирателите на ГЕРБ, ДПС и БСП. Т.е. нискоинтелигентни, необразовани, късопаметни, продажни, хора от махалите, такива, които си продават гласа за 2 кебапчета и 50 лв. и такива, които ги докарват в България с рейсовете само по избори. Основният им електорат на тези партии не може да чете и пише, даже не говори български. Или са зависими от хранилката хрантутници. Ти от кои от изброените си ?
38
1
 
8
 
! Отговори
До 43 преди 1 година
ГЕРБ бяха ПРИНУДЕНИ да въведат машинния вот по искане на ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ ОТ ТОГАВАШНОТО НС. ГЕРБ ВИНАГИ СА НАСТОЯВАЛИ ЗА СМЕСЕН ВОТ, НО ОСТАНАЛИТЕ В НС НЕ ИСКАХА.
37
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
18 часа ,голяма тлъста заплатка за театър
36
11
 
3
 
! Отговори
Чистачката преди 1 година
За ваше сведение хартиените бюлетини за следващите избори са отдавна напечатани. Даже са и попълнени, че явно някои се затрудняват при гласуването. Съхраняват се в стаите на ГЕРБ, ДПС и БСП. Сега даже пристигнаха и такива за Възраждане и Български възход, че и те са послушни. И трябва да папкат. Но проблема е че между изборите бюлетините се ползват и за други цели и много цапат!