18-часов маратон в НС: Спор, скандали и лични нападки за смесеното гласуване

Депутати от ПП и ДБ напуснаха пленарната зала
2 дек 2022 07:00, Петя Славова
110
18-часов маратон в НС: Спор, скандали и лични нападки за смесеното гласуване
Снимка: БГНЕС

След близо 18-часов маратон мнозинство от 124 депутати от ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП прие окончателно текстовете в големите секции избирателят да може по свой избор да гласува с хартиена бюлетина или с бюлетина за машинно гласуване, като за отпечатване на бюлетина от машинното гласуване ще се използва специализирана хартия с допълнителни защити.

Споровете "за" и "против" връщането на смесеното гласуване прераснаха в скандали, лични нападки, напускане на пленарната зала от депутатите на "Продължаваме промяната" и "Демократична България", призиви за протести и заявката на ПП, че ако хартиената бюлетина се върне, няма да предложат правителство на малцинството с втория мандат.

Най-остри бяха споровете около връщането на хартиената бюлетина, предава БНР.

Още по темата

Съпредседателят на ПП Асен Василев заяви: "Единствената причина ние да сме против хартиения вот е, че той в България се организира с чували - чували с пари и чували с фалшифицирани бюлетини".

Георги Свиленски от БСП, които са вносители на смесеното гласуване, подчерта: "БСП е "за "прозрачен, честен вот, осигурен по всякакъв начин. Защото проблемът, освен съмненията, които има, проблемът е и с отказа на български граждани да гласуват".

Депутатите направиха десетки окончателни гласувания. В залата беше отхвърлена идеята на "Демократична България" за преброителни центрове.

Район "Чужбина" се запази, но остава тепърва да се решава колко и откъде ще се разпределят мандатите.

Кабините отпадат и се заменят с паравани и при гласуването с машини, и с хартиени бюлетини.

Останаха 40 заявления за разкриване на нова секция в чужбина, запази се 15-членният състав на Централната избирателна комисия, запазват се техническите носители, на които ще се записва резултатът от машинното гласуване.

Ще има видеонаблюдение и видеозаснемане в секциите при броенето на гласовете и попълване на протокола след края на изборния ден.

И още: Централната избирателна комисия ще предоставя достъп до изходния код от машинното гласуване на партии и коалиции, прескочили 4-процентната бариера на последните парламентарни избори, записаха окончателно депутатите с приетите поправки в Изборния кодекс.

Достъпът до кода и останалата електронна документация няма да може да се предоставят 10 дни преди изборния ден.

Депутатите прегласуваха и отхвърлиха на второ четене предложението на ДПС да се гласува само с хартиени бюлетини, необходимо за въвеждане на нов тип машини.

Отделно парламентът отхвърли и предложението на ДПС за въвеждане на машини с оптични устройства за сканиране, с които да се броят гласовете.

Разискванията продължават и през нощта. Мнозинството в парламента удължи пленарното заседание до окончателното гласуване на промените в Изборния кодекс.

До 21:00 часа бяха гласувани едва една трета от предложенията в доклада.

Със 153 гласа "за" от ГЕРБ, ДПС, БСП и "Възраждане" се записа окончателно, че отчитането на резултатите от машинното гласуване ще става с преброяване на бюлетините от машинния вот.

Предложението на правната комисия резултатът да се отчита само след ръчно преброяване на бюлетини от машинното гласуване не подкрепиха от "Продължаваме промяната" и "Демократична България", които предложиха отделни редакционни поправки, които по същество изискваха към протокола за ръчното преброяване да се прилага и разпечатан протокол от машината. Предложенията им бяха отхвърлени.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
7
 
! Отговори
До хах преди 1 година
ИНТЕРЕСНО Е как пазиш равновесие с тоя "акъл"
34
9
 
5
 
! Отговори
хах преди 1 година
Интересно ми е ГЕРБ-ерските калинки тук как така отричат и не признават доказани манипулации на хартиената бюлетина, протоколи и т.н. и то с десетки хиляди бройки и то в продължение на много години.
33
10
 
8
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
На последните избори ГЕРБ-СДС победиха защото успяха да смъкнат много избирателната активност. Сега като добавят и фалшифицирането с хартийките, ще спечелят още "по-убедително".
32
9
 
5
 
! Отговори
9689 преди 1 година
В едната телевизия Данчо-ментата в другата Деса-общата обясняват как било прекрасно компютърът да е пред тебе и ти да смяташ на ръка.......
31
4
 
6
 
! Отговори
Край преди 1 година
Аз съм против машините. Нещо което е сложно и може да се контролира само от определени хора винаги може да излъже останалите. БСП и Герб обаче похарчиха десетки милиони за машини. Обаче сега били сбъркали. Ми като сбъркаш в такива мащаби с народни пари отиваш на бунището. Един частник ако сбърка със 200 -300 хил и фалира. Тия пак се пънат да ни управляват.
30
9
 
7
 
! Отговори
Да преди 1 година
Върнаха нечестните избори.
29
4
 
7
 
! Отговори
Всъщност преди 1 година
ГЕРБ ГИ ПОБЕДИ ТОЧНО С МАШИННИЯ ВОТ, С КОЙТО СА ПЪРВА ПОЛИТИЧЕСКА СИЛА! Не знам защо реват ПП !!! А " чувалите с бюлетини" се носят в РИК , СЛЕД преброяването им в СИК и ПОДПИС ОТ ВСИЧКИ ЧЛЕНОВЕ НА СИК! РЕЗУЛТАТЪТ на ГЕРБ с хартиения и после само с машинния вот БЕШЕ ЕДИН И СЪЩ!!! ФАКТ.
28
5
 
5
 
! Отговори
Хартия за киндзеф преди 1 година
Не гласувам откакто махната хартията. Вече не мога да напиша на бюлетината "Да ви е.......а м....та на всички" ))))
27
1
 
7
 
! Отговори
Albi преди 1 година
Спокойно, вървете да лапате пържоли без пари. Да си поддържате тлъстините, народа ще му мисли.
26
9
 
8
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Мечтата на ГЕРБ-СДС е колкото се може по-малко хора да гласуват и те купувайки гласове и фалшифицирайки изборните протоколи да спечелят "убедително" изборите.
25
1
 
0
 
! Отговори
А преди 1 година
?А?
24
7
 
5
 
! Отговори
35899 преди 1 година
За съжаление простотията отново победи или както се казва простотията е непобедима
23
9
 
5
 
! Отговори
Факт преди 1 година
ГЕРБ + хартиена бюлетина = фалшиви избори
22
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега ще гласуват половин милион човека по-малко заради връщането на хартиената бюлетина
21
2
 
3
 
! Отговори
Augusto Pinochet преди 1 година
ДОЛНОПРОБНИ АРТИСТИ ОТ ТЕЗИ АМАТЬОРИТЕ С ВТОРОСТЕПЕННИТЕ РОЛИ, НО ДОБРЕ ПЛАТЕНИ НА ЧАС. ТАКА ЗАЩОТО НАРОДА Е *** - СТАРА МЪДРОСТ - "*** НАРОД СЛАБА ДЪРЖАВА" ТО ТУКА ВЕЧЕ ДЪРЖАВА НЯМА СЪСИПАХА Я ТОЧНО ТЕЗИ.
20
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Върнаха фалшифицирането на изборите.
19
6
 
6
 
! Отговори
Чистачката преди 1 година
От стаите на ГЕРБ и ДПС пак вони.Една и съща воня всяка божа сутрин! Омръзна ми вечно да чистя след тях!
18
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докога ОПГ ГЕРБ ще е в парламента, а не в затвора?
17
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Честит ви невалиден глас, ако гласувате против ГЕРБ-СДС.
16
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този 18 часов маратон се е водил единственно за запазване на кокала. Няма нито една партия в парламента която да мисли за България, то всъщност няма нито една българска партия.