След снощния дебат: Депутатите подкопават доверието в избирателите

Според експерти, те са усложнили изборния процес
2 дек 2022 10:35, Петя Славова
57

След близо 18 часа спорове в НС, депутатите решиха да се гласува смесено на следващите избори. Също така идеята за район "Чужбина" остава, броят на членовете на ЦИК също няма да се променя, ще има и видеонаблюдение при броенето на бюлетините. Очаквано най-ожесточен беше спорът за това да има ли смесено гласуване с хартиена бюлетина и машина.

Според Цветелина Пенева от Обществения съвет към ЦИК, след като е решено, че са необходими промени, те са се случили.

"Създаде се усещане в обществото, че задължителното машинно гласуване, което беше въведено през 2021 г., ограничава изборните права на определена група гласоподаватели. Не може да се коментира дали това е така или не, тъй като ЦИК, въпреки настояванията на Обществения съвет, не насрочи достоверно представително социологическо проучване, което да покаже кои са причините за спада на избирателната активност", каза тя в "България сутрин".

Още по темата

Народното събрание отново върна смесения начин на гласуване в секциите с над 300 избиратели, но начинът, по който са въведени промените в изборното законодателство, за пореден път подкопава доверието на избирателите, коментира още тя.

Според преподавателя по конституционно право доц. Наталия Киселова, както налагането на машините в секциите с 300 избиратели, сега и връщането на алтернативната възможност - избирателят да има избор, ще създаде затруднения в края на изборния ден.

"Членовете на СИК ще се наложи да преброят освен хартиените бюлетини, така и разписките. Сумата от двата начина, по които са гласували избирателите, ще трябва да бъде имплементирана в един протокол. Основното предимство, което имаше при принтирането на протокол, който сумира резултата, частично няма да бъде преодоляно и онова, което беше предимство. Ще станем свидетели на нещо, което ще бъде проблем - продължителният изборен ден. Това може да доведе до проблеми в протоколите", поясни доц. Киселова пред Bulgaria ON AIR.

Процесът със смесеното гласуване ще се усложни, смята също Цветелина Пенева.

"Снощи депутатите зачеркнаха едно от най-важните предимства на машините - автоматизираната обработка на резултатите. Това беше форма за контрол. Като обществен съвет подчертаваме, че е важно да има одит на изборната технология", настоя тя.

Дали видеонаблюдението може да се ползва като доказателство, или ще бъде само основание да се поиска оспорване, попита доц. Киселова и допълни, че са възможни проблеми.

"Възможността да дадем на ЦИК да определи колко депутати ще бъдат излъчени от район "Чужбина" - това може да означава  4, но може и 10. При тази изострена обстановка всяка една от страните може да ни наведе на мисълта, че ще ни очакват ожесточени избори", подчерта доц. Киселова.

По думите на Цветелина Пенева видеонаблюдението може да наруши правата на избирателите и да се ползва като натиск за някои групи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕДИН У-М-Н-Ь-О ОТ ГЕРБ-СДС КАЗА В НС "ЦЯЛАТА ВЛАСТ ПРОИЗТИЧА ОТ НАРОДА,А НЕ ОТ МАШИНАТА" И АЗ ТАКА КАЗВАМ И ЗАТОВА НАД ВХОДА НА НС ЩЕ НАПИШЕМ "ТУК ЩЕ СЕ ТАНЦУВА" !!!
40
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НАГЛО И ВУЛГАРНО ГЕРБ-СДС,ДПС и БСП ИЗНАСИЛВАТ ДЕМОКРАЦИЯТА В БЪЛГАРИЯ С ОТМЯНАТА НА МАШИННИЯТ ВОТ. ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ НЕ СТАВАЙТЕ СЪУЧАСТНИК В ТОВА ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, НАЛОЖЕТЕ ВЕТО !!!
39
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че кога избирателите са вярвали в депутатите?
38
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вашия глас може да не е зачетен , но ще бъде таксуван !
37
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каква мафия ? Тя си управлява повече от 30 години , тук мафия търсите .........
36
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Питам аз защо да си давам гласа , ако после някой ще ми го наглася както си иска ? Няма никакъв смисъл да гласувам . Да направят гласуване с телефоните и ще има 100 % активност , но дали ще им хареса резултата ?
35
0
 
0
 
! Отговори
Умник преди 1 година
Защо социологическите агенции не направят едно проучване- като как в чужбина напр. герб е на четвърто място! Ами много просто- избирателите не са зависими от мафията, и второ, не ги е страх , насаден от водача на мафията през 12- годишното му царуване!
34
0
 
0
 
! Отговори
Главанак преди 1 година
герб ще спечели , какъвто и да е начинът на гласуване- нали знаюете как! Със суми, вариращи от 50 д0о 200 лв.
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
на целия народ е ясно защо мафията бсп-дпс-герп връщат хартийките, пак отдавна починали ще ни определят бъдещето, с това ли върнахте доверието в изборния процес?...аа или с огромния брой невалидни(неудобни) хартийки го върнахте?... или всъщност си уреждате изборите, докато държавата стои без бюджет
32
0
 
0
 
! Отговори
ДАСКАЛ ГЕНЧО преди 1 година
ИЗВИНЯВАМ СЕ НО ЗАБРАВИХ.СТАТИСТИКА:ИЗКАЗВАТ СЕ САМО ЕДНИ И СЪЩИ ХОРА ПРИБЛИЗИТЕЛНО - 20ЧОВЕКА.ОСТАНАЛИТЕ ИЗПЪЛНЯВАТ РОЛЯТА НА НАТИСКАЧИ НА БУТОНИ И ТО САМО КОГАТО ИМ КАЖАТ.ПО-ДОБРЕ ДА ВЗЕМЕМ МАЙМУНИ, ТЕ ПОНЕ ЗАПЛАТИ НЯМА ДА ПОЛУЧАВАТ А ЩЕ ГИ ХРАНИС БАНАНИ И ПОРТОКАЛИ.ЩЕ НИ СА ПО-ЕВТИНИ.
31
0
 
0
 
! Отговори
ДАСКАЛ ГЕНЧО преди 1 година
ПОРНО, НО МНОГО СЛААБО И БЕЗИНТЕРЕСНО.ТЕЗИ НЕ МИСЛЯТ ЛИ, ЧЕ АКО ПРОДЪЛЖАВАТ ТАКА, НЕ Е ДАЛЕЧЕ ДЕНЯ В КОЙТО ЩЕ ДОЙДЕМ ДА НИ ВЪРНАТ ПАРИТЕ ОТ НЕЗАСЛУЖЕНИТЕ ЗАПЛАТИ , ПОЛУЧИЛИ ЗА НИКАКВА РАБОТА В ПАРЛАМЕНТА.СЛАБИ ТРЕТОРАЗРЯДНИ ЦИРКАДЖИИ.
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕДИН У-М-Н-Ь-О ОТ ГЕРБ-СДС КАЗА В НС "ЦЯЛАТА ВЛАСТ ПРОИЗТИЧА ОТ НАРОДА,А НЕ ОТ МАШИНАТА" И АЗ ТАКА КАЗВАМ И ЗАТОВА НАД ВХОДА НА НС ЩЕ НАПИШЕМ "ТУК ЩЕ СЕ ТАНЦУВА" !!!
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Избари само в България, без чужбина. Нали сме богаташи, та разнасяме машини по света.И дне ми гласуват такива живеещи по 20 години извън страната, децата им не се чувстват българи, ама ше ми дават наклон на ху....
28
0
 
0
 
! Отговори
Пижо преди 1 година
Е, накъде повече да го подкопават това доверие като то е на нулата!
27
0
 
0
 
! Отговори
Жокер преди 1 година
Ако искате гласувайте и с пластмасови бюлетини. Бацето отново ще е първи в групата.
26
0
 
0
 
! Отговори
Амии преди 1 година
Напротив, на мен доверието ми взе да се връща!
25
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не го подкопават, а го закопават. Окончателно и безвъзвратно!
24
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво право на избор бе ,аланкоолу.Връщането на хартиените бюлетини не говори за съпричастност към българските граждани ,а за завихрени политически игрички.
23
1
 
3
 
! Отговори
П.К. преди 1 година
Тия непознати имена имат много здраве от Арменския поп. Точно това, което направиха депутатите от това Народно Събрание ВРЪЩАТ ДОВЕРИЕТО КЪМ ОБИКНОВЕННИТЕ ХОРА. НИКОЙ НА ТОЗИ БОЖИ СВЯТ НЕ Е УПЪЛНОМОЩЕН ДА ЗАБРАНИ, ДА ОТНЕМА СВЕЩЕННОТО ПРАВО НА БЪЛГАРИТЕ ДА ИМАТ ПРАВО НА ИЗБОР! Със затруднения, или при добра организация без затруднения, ТОВА СА ДОБРИ РЕШЕНИЯ ЗА ПЪЛНА ПРОЗРАЧНОСТ И ЗА ДОКАЗАНА ДЕМОКРАЦИЯ НА ИЗБОРНИЯ ПРОЦЕС.
22
1
 
7
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 1 година
Харвардските комсомолци и антуражът им нещо са превъзбудени, уж искат демокрация пък не се съобразяват с принципите и, оказа се че са малцинство и само бутиковите плочкаджии склапят въжделенията им ... няма нищо по-демократично от това гласоподавателите да избират как да гласуват, кодовете на кирчовците не са за лично ползване, а истерията им ясно показва че са маркирани в десятката ... !!!