Мирчев: Отидем ли март на избори, няма да влезем в еврозоната на 1 януари

Според него, разликите при Габровски и Денков, е политическата отговорност
17 дек 2022 11:15, Петя Славова
262
Мирчев: Отидем ли март на избори, няма да влезем в еврозоната на 1 януари
Снимка: БГНЕС

Отидем ли март на избори, няма да влезем в еврозоната на 1 януари. Това заяви пред БНТ Ивайло Мирчев от "Демократична България".

Според него, при нови предсрочни избори през март, България ще загуби окончателно възможността да влезе в еврозоната на първи януари 2024. Причината, по думите му, са, че страната няма да има физическо време да се приемат всички необходими законопроекти за приемането на еврото.

Още по темата

  "Ако го сравним с филм - кастингът е лош, обаче от лошия кастинг имаме опция за по-лош кастинг. Можем директно да отидем в Боливуд, където кастингите са още по-лоши и от тук. Ако стигнем дотам, да направим за 23 месеца пет пъти избори, не е ясно с какви аргументи какво ще се промени. Защото, да - вторият мандат е лош вариант, третият мандат е още по-лош вариант, обаче нови избори са най-лошият вариант, който е възможен да ни се случи. Защото едни нови избори през март означава да не влезем в еврозоната през 2024, а почти сигурно и да не влезем в Шенген. Аз се притеснявам много да не изпуснем този шанс сега и затова искам да се концентрираме много върху този втори мандат и да го изпълним", посочи той.

"Демократична България" и "Продължаваме промяната" вече обсъждат съдържанието на декларацията за управленски приоритети на 48-ото Народно събрание, която вчера предложиха от ДБ на срещата с акад. Денков.

Според Ивайло Мирчев основната разлика между номинациите на проф. Николай Габровски и акад. Николай Денков за премиер е политическата отговорност.

    "Претенцията за чисто експертно правителство без да е ясно кой носи отговорността, е голям проблем за нас. Това си пролича на срещата при г-н Габровски, където той каза: "Аз съм вашият гарант да мине съдебната реформа, промените с главния прокурор, контролът", което значи, че той не е разбрал същността на проблема. Не може премиерът да е гарант. Гарант е този, който носи политическата отговорност, който в случая се казваше Бойко Борисов при цялото ми уважение към Габровски. Случаят на Денков не е такъв - там има ясна политическа отговорност, той е част от политическото ръководство на "Продължаваме промяната", каза Мирчев.

"Демократична България" и ГЕРБ продължават да имат различия по темата за съдебната реформа и антикорупционното законодателства, посочи Мирчев и призова за гаранции от страна на ГЕРБ, че ще подкрепят стъпки в тази посока.

 "Протегнатата ръка на ГЕРБ (за съдебната реформа) е плод на колективна халюцинация - чуваме я по медиите, но не я виждаме. Когато трябва да гласуваме антикорупционно законодателство, не ги виждаме. Механизмът за контрол на главния прокурор мина през всички европейски организации, значи Европа каза "да", но на това Народно събрание му е много трудно да го гласува", изтъкна той.

Според Мирчев именно проблемите с върховенството на закона са причината да останем извън Шенген. Този критерий отсъства от техническите изисквания, защото според Мирчев никой не си е представял, че една държава може да е член на ЕС и да има порблем съ върховенството на закона.

 "Три страни трябваше да влязат в Шенген - Хърватия, Румъния и България. Но какво се случва - Хърватия премиерът си го осъди по две обвинения, предстои, може би, по още четири, които са в съда. Румъния има две правителства в затвора и над 400 кмета. В България няма нито един осъден министър. И тук сме или в хипотезата, че България е най-некорумпираната държава в Европа, или сме в хипотезата, че някой тук прави така, че да не могат да бъдат осъдени тези, които са на високо и обслужват определени кръгове. Еми второто е! Кой е този, който го прави това - това е прокуратурата, която разпъва чадъри. И ние затова искаме отчетност на главния прокурор. Нека г-н Гешев се замисли дали изпълнява работата си на главен прокурор или обслужва интересите на други, които не съвпадат с тези на България", каза Мирчев.

Ивайло Мирчев отговори на критиките на Асоциацията на прокурорите, според която той използва език на омразата и внушения срещу главния прокурор.

    "Аз съм готов с поне 10 знакови случаи, при които прокуратурата е бездействала. Странно е, че асоциацията реагира на думите, а не на делата - какво стана по случая с 8-те джуджета, КТБ, където прокуратурата дори не разпита Бойко Борисов и Делян Пеевски, въпреки че Пеевски е споменаван на много места. Дори бездействието по тази паравоенна организация, за която всички медии писаха вчера - ами Надежда Йорданова беше сезирала отдавна прокуратурата за това, тя нищо не направи", посочи той.

Мирчев отговори и на твърденията на "БСП за България", споразумението за предоставяне на военна помощ за Украйна е противоконституционно, защото дава свобода на правителството да подписва анекси.

"БСП е в тежко съревнование с "Възраждане" за едни хипотетични техни избиратели. Споразумението за предоставяне на оръжие е абсолютно конституционно. Това поставя България на страната на цивилизоваността. БСП взеха остър завой по начина, по който се държат. Защо това е важно правителството да взима самостоятелни решения, ами може следващите месеци да няма Народно събрание, може да има преговори по получаване на заместваща военна техника и правителството трябва да е гъвкаво и да може да реагира", каза той.

С ГЕРБ продължаваме да имаме различия по антикорупционното законодателство и при борбата с корупция да не сме на една страница. Тази седмица те гласуваха против един законопроект по тази тема, с което оставиха блокирани стотици милиони в ПВУ.

За втория мандат това ще е тема - искаме гаранции за борбата с корупцията, които не ги получаваме към момента от ГЕРБ.

С ултиматумчите трябва да спрем. Вчера и Денков се съгрласи на предложението за обща декларация по законопроекти, които трябва да приеме НС - еврозоната, Шенген, икономическите политики и модернизацията на армията. Около тези теми има мнозинство от депутати и това е успокояващото в тази ситуация.

ГЕРБ и съдебната реформа -

Асоциацията на прокурорите - ако Гешев вдигне дело,И тук да се върнем за Шенген - Рюте казва така - изпълнили сте техн критерии, но нямате върховенство на правото. Никой не си е представял, че страна от ЕС има проблем с върховенството на правото.

Три страни трябваше да влязат в Шенген - Хърватия, Румъния и България. Но какво се случва - Хърватия премиерът си го осъди по две обвинения, предстои може би по още четири, които са в съда. Румъния има две правителства в затвора и над 400 кмета. В България няма ните един осъден министър. И тук сме или в хипотезата, че България е най-некорумпираната държава в Европа, или сме в хипотезата, че някой туек прави така, че да не могат да бъдат осъдени тези, които са на високо и обслужват определени кръгове. Еми второто е. Кой е тодзи, койтого го прави това - това е прокуратурата, която разпъва чадъри. И ние затова искаме отчетност на главмния прокурор. Нека г-н Гешев се замисли дали изпълнява робята си на главен прокурор или обслужва интересите на други, които не съвпадат с тези на България.

При президента за хартиената бюлетина е на светлата страна. Възмущава ме това, че на 10-ия месец от войната предоставихме военна помощ за Украйна. .

Надяваме се вторият мандат да успее и това зависи в голяма степен от разговорите, които ПП води с останалите политически сили. Важното е да направим такова МС, което да не взриви всичко преди на направим самото правителство.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


262
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
Милионер преди 1 година
Този щял да ходи на избори през март. Ами, да ходи и да си стои с левчетата. Достатъчно ходих на избори заради българските и турските политици. Те не могат да гласуват, но искат да учат хората как се прави бизнес. Честита да е Ножвата 2023 г. на известните като Мултак, Мента, Тиква и други политически лидери.
1
1
 
2
 
! Отговори
ББ преди 1 година
ама да влезнем...ама неподготвени...ама ще вкараме троянски коне ...още на путин,да си изчистим "обора" и да влезем достойни,путин използва ЕС,финансово,институций,"авторитет",приятели и партньори,САЩ няма да правят компромиси,путин обяви война на Света ни...заплаши с ядрени дори/да внимава какво си пожелава/останали му от ссср,това е война за оцеляване...кой разбрал разбрал