Доц. Киселова: Най-вероятно ще се гласува само на хартия

При третия мандат ще има много повече компромиси
23 дек 2022 15:51, Петя Славова
42
Доц. Киселова: Най-вероятно ще се гласува само на хартия
Снимка: БГНЕС

След като ГЕРБ върна мандата, а от ПП е малко вероятно, според специалистите, да съставят правителство на малцинството, надеждите се отправят към третия мандат. Но ако и той не се случи, страната върви към предсрочни избори.

Още по темата
"Това означава, че времето, което е необходимо за усилията за провеждане на процедурата до втория или третия мандат и евентуално насрочване на предсрочни избори,  ще е ангажимент на държавния глава след Нова година. Обичайно около първата или втората по численост парламентарната група е най-вероятно да се състави мнозинство. Но поради политическата обстановка, ГЕРБ не успя да консолидира около себе си достатъчно мнозинство за сформиране на правителство. Ще видим при втората група. При третия опит се очаква да има повече компромиси", обясни пред Нова тв доц. Наталия Киселова.

По думите й, машините трябва да бъдат преинсталирани и да се види дали е възможно хартията, заложена в закона, да бъде приложена в тях, така че да принтира бюлетини.

"Страхувам се, че е невъзможно или ще може да се случи след съществена инвестиция. Редно е да бяха попитали ЦИК преди двете четения. Неофициално се говори, че държавата не може да се справи за по-малко от 4 месеца. Най-вероятно ще се гласува само с хартия.", допълни Киселова.

Тя уточни, че се очакват много повече компромиси и много по-важна роля на държавния глава за третия мандат. "Ще трябва да обясни защо е направил конкретния си избор, може би ще избере по-малкото зло. За пръв път се случва да бъде разтеглена толкова процедурата по връчване на мандатите. Конституцията е предвидила срок в случай, че бъде връчен проучвателен мандат, но консултациите могат да продължат и по-дълго. Предполагам, че е имало разговори какво да се свърши докато се водят консултациите", посочи Наталия Киселова.

По думите ѝ е грешка да се прави сравнение с други страни относно избирателната система. "Не ниската култура на българския избирател, а качеството на членовете на СИК беше проблема с машините. Те дописваха и пренаписваха протоколите, и бързаха да си тръгнат", отбеляза специалистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
*** освен да ни дърпат назад друго не могат да правят.
29
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
АБСОЛЮТНО ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ЩЕ ГЛАСУВАМ С МАШИНА,КОЛКОТО И НЕСКОПОСАНИ ДОЦЕНТИ ДА НИ УБЕЖДАВАТ В НЯКАКЪВ ВИД МАНИПУЛАЦИИ !!! И ИНСТИТУЦИИТЕ ДА ВЗЕМАТ ДА СИ СВЪРШАТА РАБОТАТА, ДА НЕ СЕ НАЛАГА ДА ТАНЦУВАМЕ ВРЪЗ НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ !!!
28
0
 
0
 
! Отговори
Така е .. преди 1 година
А колко малко трябваше боркинята за справедливост Нинова да отстъпи и сега да имаме стабилно правителство.Щеше да бъде национален герой и да спаси държавата.Ама партията на първо място , а те на пето място.
27
1
 
2
 
! Отговори
Дядо Соци преди 1 година
До Референдум за 12 При соца оцеляхме без банкомати ,касови апарати и без дебитни карти. За интернет , и умните видео телефони няма да говоря, ама мъка бе.Помниш ли какви машинки имаше в ДСК ?Помниш ли и че в събота и неделя нямаше от къде да си купиш хляб и цигари или да си изтеглиш пари от спестяванията. ?Абе мани , мани..И ни внушаваха че капитализма било нещо много лошо.
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А защо на касовата бележка не пише за кого се гласува?????
25
0
 
3
 
! Отговори
Някой си преди 1 година
Статуквото усети че си тръгва от политическата сцена на България! И избърза да върне Пак " бирата и кифтета" в махалите на България!-:((( Тръгвате си бре Ейййй!!!
24
1
 
1
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
с хартията ще гласуват индииските махали и мюсюлманите останалите изобщо нямада гласуват едни и същи му-цу-ни 30 години до два мандата в нс и нови лицаиначе ниска изб активност
23
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никакви компромиси за третия мандат - без трети, няма на кой, спестете унижението на народа да ви гледа!
22
4
 
8
 
! Отговори
ББ преди 1 година
комунистите от бсп обслужиха комунистите от дпс-гроб,сите са агенти на дс...какво си завирате главите и им вярвате,бачкат за путин сите и им е наредено да сеят хаос и рушат България с цел да я прилапа путин...ще копате камъни с тези акъл...сполй ви и умната,Баог да пази България от комунисти и "патриоте"!!!...патриот е душа дава...ама костя субсидия не дава!!!
21
8
 
6
 
! Отговори
И на хартия преди 1 година
И на машина всичко се манипулира.НЕОФАШИЗМА НИ УПРАВЛЯВА ЕСЕС! НЯМА СМИСЪЛ ДА СЕ ГЛАСУВА ЩОМ ЗАКОНИТЕ И НАРЕДБИТЕ ИДВАТ ОТ ИЗРУДИТЕ В БРЮКСЕЛ
20
1
 
2
 
! Отговори
Чичовци преди 1 година
Комунистическите мекерета на бай *** по друг начин да печелят Немогат!Само с популизъм,тоест с лъжи и измами.Гешев,преди 9ти е бил руски агент(Коминтерна),сегашният също.Вълци обличайки се в *** кожи но,с вълчият си нрав се представят за мъченици,репресирани и жертви на възродителни процеси раздават порции и управляват без значение с кого българската държава,която я смятат за втора родина(Турция)първа и Русия също първа родина.Ако нещо не е вярно ОПРОВЕРГАЙТЕ НИ!!!
19
3
 
12
 
! Отговори
нормален преди 1 година
това ше го реши народа , който иска с машина който иска с хартия . за шарлатаните е лошо щото флашките и кодовете няма да им вършат работа .
18
0
 
3
 
! Отговори
Таралеж Накълбо преди 1 година
Гласувайте. Няма значение за кого. Резултата ще е ясен, ясно е и защо се (ни) занимават с това.
17
3
 
4
 
! Отговори
Да допълня... преди 1 година
До Анонимен 19 По селата в Русия където има магазинче се смята още със сметало. А каква хубава война водят..!
16
9
 
7
 
! Отговори
Я па я..! преди 1 година
Проф. Константинов пак прав. Като оракул е този човек.С машинки и без машинки народа си иска ГЕРБ.
15
3
 
11
 
! Отговори
Питам преди 1 година
На там ли отиват нещата ? А какво ще правим с машинките ? И те ли като двата ядрени реактора за АЕЦ Белене ?Хвърлени пари на вятъра.Богата държава.
14
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Точно ти по заръка на Радев,мънкаше и покри лъжливият Кирил Петков за канадското му гражданство,страх ви беше от Херо Мустафа,ако бяхте казали :"не може двоен гражданин е",нямаше да окраде толкова пари.
13
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А какъв ще е смисъла изобщо да се гласува, когато пак ще са точно същите хора в парламента и които буквално нищо полезно не свършиха?
12
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-голямата измама в България - касовите апарати. Лъжат ни с касовите апарати. Искаме премахване на лъжливите касови апарати.
11
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Касовите апарати са измама. Ще плащаме без касови апарати. Вярваме на търговците на стоки, както вярваме на гербодепесарите с хартиените бюлетини. Всеки ден ни лъжат с касовите апарати.