2022 г. - годината на политически хаос на фона на войната в Украйна и кризи

Предстоят ли ни нови избори през март?
40
2022 г. - годината на политически хаос на фона на войната в Украйна и кризи
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Изпращаме поредната година на политическа нестабилност. За съжаление обаче най-вероятно такава ще бъде и следващата и всичко сочи, че ще се стигне до нови предсрочни избори. През 2022 г. страната беше хвърлена в политически хаос.

До този лош сценарий се стигна, след като правителството на Кирил Петков падна при първия си вот на недоверие, внесен от ГЕРБ.

Още по темата

Трудно сформираната четворна коалиция – ПП, БСП, ДБ и ИТН, живя кратко. През декември 2021 г. министрите се заклеха на работят в името на добруването на страната и с грижа за българите, а в края на юни паднаха от власт.
Кризата в четворната коалиция настъпи в средата на юни, когато лидерът на “Има такъв народ” Слави Трифонов оттегли партията си от управляващото мнозинство. Това беше и последното участие на наскоро родените политици от ИТН. От първа политическа сила на изборите на 11 юли 2021 г., ИТН се срина и на предсрочните избори на 2 октомври 2022 г. Не успя да прескочи бариерата от 4%, за да влезе в парламента.

Вотът през октомври обаче не излъчи стабилно мнозинство и така още от самото начабо шансовете за стабилно правителство изглеждаха нулеви.

Избирателите определиха ГЕРБ за победителите на изборите. Партията на Бойко Борисов има 67 места в 48-ото Народно събрание. “Продължаваме промяната” - 53, ДПС 36 народни представители, “Възраждане” - 27 депутати, БСП - 25, “Демократична България” - 20. Най-малката парламентарна група е тази на “Български възход” с 12 депутати. Новата формация на бившия служебен премиер Стефан Янев за пръв участва в избори, но успя да спечели доверието на достатъчно гласоподаватели, за да прескочи бариерата.

Нито една от партиите няма достатъчно гласове да състави правителство сама или с досегашните си коалиционни партньори.

Това провокира президента Румен Радев да отложи максимално дълго във времето провеждането на консултациите с политически сили преди връчването на проучвателните мандати. Въпреки разговорите обаче по всичко личи, че и този път България няма да има правителството и вече се заговори за нови предсрочни избори през март догодина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още по темата: изборипарламентГЕРБПП
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
0
 
! Отговори
Малко за политика преди 1 година
Вече се очертава работещото решение за управлението на страната - служебно правителство с парламентарен контрол. По конституция президентът може да бави колкото реши връчването на мандат за съставяне на правителство. Може например да даде една година време за съставяне на правителство с третият мандат. През това време парламентът ще работи, ще се приемат закони и ще има парламентарен контрол, но ще управлява служебното правителство. Нестандартно е, но след като партиите не могат ......
20
0
 
1
 
! Отговори
Все не намираме хора преди 1 година
Не можахме да се оттървем от корумпираната ГЕРБ и Гешев. Първо ИТН - два пъти можеха да направят правителство и не направиха, и за капак с вот на недоверие заедно с ГЕРБ и ДПС свалиха третото правителство. Хайде Киро и Асен (ПП). И те наченаха г'лупостите. Кой е очаквал че ще изгонят 70 руски дипломати и служители и ще доставят два-три пъти по-скъп газ само за да не е руски. Кой е очаквал че ще надуят инфлацията като раздават пари на калпак. И като капак още два и кусур милиарда за Ф16 на зелено
19
1
 
1
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Политическият хаос го създадоха партийните лидери и политиците. Те са си объркани по принцип, но искат да объркат и България. В интерес на истината, почти успяха. Просто не знам колко пъти ще има избори през Новата 2023 и колко правителства ще се сменят. Като си създават политически кризи, нека да си излизат от тях.
18
1
 
1
 
! Отговори
да преди 1 година
политическия хаос го създаде Радев като назначи киро и асен ! каза че е осъзнал грешката си но чакаме да видим дали наистина е така . а що се отнася за войната , тя няма общо с нашата политика , ние война не водим .
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
2022 годината в която ни натресоха шарлатани и некадърници, начело с Киро просто.
16
4
 
2
 
! Отговори
до 17 преди 1 година
Що бе! Ще гласувам. Няма да оставя рублажиите Нинова и Радев да определят живота ни. Да си ходят в Нашия Крим. Путин ще им даде някоя и друга вила там. А дечицата си да пратят да се бият за Путин. Гледам че разни политичаски лидери искат винаги чуждите деца да умират за парите им и имотите им.
15
2
 
2
 
! Отговори
ан те такаааа преди 1 година
До Анонимен 16 Значи нЕма да гласуваш...............
14
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще гласувам за този, който е против руския фашизъм за стабилност и прибилжаването ни към света на цивилизацията. Стига вече североизточни диващини.
13
4
 
3
 
! Отговори
SS преди 1 година
Прогнозите ми за 2023 ! Очаквам ЕС да влезе в иконом.рецесия дори да колабира ! Цените ще продължат да се покачват ! Лятото поради глобалното затопляне ще бъде с още по екстремни температури! Ще има соц.недоволство може би размирици ! СПЕТЕ СПОКОЙНО ДЕЦА !
12
4
 
2
 
! Отговори
Монго Монго преди 1 година
До Бонго Бонго А от Началника на държавата Боци........ич!
11
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много българи са коне с капаци! Свикнали са с някакви политически стереотипи и това си знаят! Много вода изтече от 10 ноември 1989 г до днес! Малко българи помним това време! И много неща се промениха! Само в парламента нещата вървят бавно! Приема се "новото" искат не искат,но от стари " политици" или децата им! "Прехода" българи,е време Най накрая да Приключи в България! Следващата 2023 г,ще е показателна за това! Живи и здрави и се гордейте че сме българи!!!
10
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 9, копейкаджия, твоята Расиа води пълномащабна война срещу Украйна, включително престъпен терор над цивилното население, с удари по енергийната инфраструтура на страната! Прокълната Расиа воюва с цялата си мощ срещу Украйна, единственото което не използва е ядрено оръжие, тъй като тогава НАТО ще отговори, и ще отприщят Апокалипсиса!
9
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 4, и какъв точно хаос е предизвикало правеителството на Петков, като управлява едва 6 месеца, и то в условията на безпрецедентна криза - голяма война на няколкостотин километра от България, с всички поселдствия които носи?!? За да можете да казвате дали става или не Петков, трябва да го оставите да управлява поне 1 година, при това в нормални условия!
8
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Украйна няма война. В Украйна Русия провежда специална военна операция по принуждаване на НАТО да се върне в границите си от 1997г. както беше заявено в меморандума на Русия от декеври 2021г. Ако Русия започне война там, Украйна ще бъде пометена за 2 дни.
7
1
 
5
 
! Отговори
Васко кръпката преди 1 година
Сатанизмът си отива! Спете спокойно, деца!
6
2
 
3
 
! Отговори
хи-хи-хииии......... преди 1 година
До Анонимен 4 Доста си заблЮдено, ама то акълец....................!!!
5
3
 
2
 
! Отговори
от щабЪ на герП преди 1 година
Хаос!Ние обаче сме по-крадливи в ХАОСА.................
4
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо да е политически хаос? Има някаква форма на многопартийност. Не е като в Щатите - да няма възможност за нови политичеки субекти на държавно ниво. Ситуацията изисква зрялост, т.е. умение за делово общуване. Което обаче все още го няма. Десните партии, откак се помня, все се карат кой да води дружината и винят другите в собствените си грехове. Левите са притиснати, най-вече ОТВЪН, защото сродните им предадоха и извраттиха цели и идеали, но и отвътре....Има мегдан за политика и първо, за УЧЕНЕ
3
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кризата в България е политическа,но не и икономическа! Политическата нова класа, в лицето на Опозицията,не желае да Лигитимира властта на ГЕРБ! Партия на Борисов,която си изигра ролята на " политическата сцена" в България! Така както си тръгна СДС,ЕНДСВ! Време е и ГЕРБ да си тръгне! Опозицията ще се настани в Политическият ни живот! Старите партии,ще стават все по малки и беззъби! При бъдещи избори,ще има и още нова Опозиция! Бавно Промяната се настанява в България!-:) Наздраве българи! -:)))
2
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кога сме немали хаос, дори на Стамболийски му отсякаха ръцете :))))