Оспорвана битка до края: ПП-ДБ - 27,2% срещу ГЕРБ-СДС с 26,6%

ДПС и "Възраждане" се борят за третото място
Обновена: 10 мар 2023 14:21 | 10 мар 2023 14:21, Камелия Цветанова
198
Оспорвана битка до края: ПП-ДБ - 27,2% срещу  ГЕРБ-СДС с 26,6%
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ако изборите бяха в началото на март, резултатът вероятно щеше да е следният: ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС щяха да имат почти идентична подкрепа с 27,2% и 26,6%, ДПС и "Възраждане" са другата двойка със сходни резултати и биха оспорвали третото място, съответно с 13,4% и 12,3%. Със 7,3% БСП е на петото място. Това показват данните от изследване на "Галъп интернешънъл болкан", което е проведено по поръчка на БНР между 24 февруари и 3 март 2023 г. сред 1008 души по метода "лице в лице" с таблети.

Още по темата

В битка за възможност за прескачане на бариерата са "пакетирани" "Български възход" с 3,7%, "Има такъв народ" – с 3,4% и "Левицата" – с 3,2%.

Кампанията обаче тепърва се проявява и на числата към този момент следва, както винаги, да се гледа като на моментна снимка на декларативните нагласи, а не като на прогноза. При близки стойности, колебания в активността, политическа криза и т.н., възможни са динамични развития, включително в последния момент.

Със сигурност са казали, че ще гласуват 40,6%. Това предполага активност, близка до тази от предходните избори –
доколкото и в предишните избори декларативните нива на активност към този етап бяха подобни – но и тук кампанията ще бъде решаваща и тепърва ще се разбере процентът на база формалните избирателни списъци. 4,4% са онези от заявяващите, че ще гласуват, които биха предпочели „Не подкрепям никого“, ако изборите бяха днес.

*****
Изследването на "Галъп" е проведено по поръчка на БНР между 24 февруари и 3 март 2023 г. сред 1008 души по метода "лице в лице" с таблети. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.1% при 50-процентните дялове. 1% от цялата извадка е равен на около 54 хиляди души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


198
Още по темата: ДПСизбориГЕРБпп
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
167
0
 
1
 
! Отговори
пп-дб преди 1 година
ЩЕ СПЕЧЕЛЯТ
166
11
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПП трябва да вървят към победата спокойно и разумно." По добре малки радости но често,отколкото голяма радост, но само веднъж" Насим Талеб.Голямата победа на СДС през 97 год им дойде изневиделица и не бяха готови за тази огромна изборна победа.
165
15
 
3
 
! Отговори
Аз преди 1 година
И сега Тиквун ще извади парички и ще си купи няколкостотин хиляди гласа и ще победи. Хартиената бюлетина му беше приоритет именно за да си купи гласове!!! А тези , които гласуват за Волен 2 явно не са добре с главата
164
2
 
3
 
! Отговори
дедо Его преди 1 година
Те ни лъжат,че у нас има демокрация и гласуваме честно, а ние ги лъжем,че ще отидем да гласуваме.Всичко е една огромна ЛЪЖА. Независимо как ще гласуваме, накрая си нагласят резултатите както им е изгодно. С машините беше по-лесно. Само се харчат едни милиони за избори - секции,бюлетини,машини, сега и видео наблюдение, излишно...Да сме живи и здрави!
163
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радев и шарлатаните от ПП както и сладкодумното но безсилно служебно изгонихте и последните хора решили да останат тук, държавата е безсилна и слаба, популизма взима връх и сега само ви залъгват по медиите докато не правят абсолютно нищо и всичко е един голям провал каквото и да хванете.
162
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега ще направят пари тези по махалите дето трябва да организират гласуването за партията която плаща. Тези схеми си вървят с години, да не говорим че дори за да станат депутати пак една голяма част си плащат и са вътре. Всичко е един омагьосан кръг. Вижте какви хора влизат в НС, кръгли нули. Не случайно страната потъна.
161
1
 
2
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 година
(продължение) Ох, само чантата му не се опитвай да вземеш! Ще изреве като мълния през юли и ще изчезне, ще се разтвори в пространството. Той без чантата е нищо. Чантата - тя му осигурява заплата от 2-3 к месечно плюс бонуси, плюс възможност за уреждане на роднини...
160
11
 
4
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 година
За Герб гласуват чантаджиите, хората с чанти. Около 300 000 са в цяла България. А уж от ПП щяха да намаляват държавните чиновници... Нищо не намалиха, герберските калинки са по местата си. На какво не е способен човекът с чанта, за да запази чантата си! Накарай го да коментира международното положение - ще говори с часове! Кажи му, че трябва да яде варени моркови - ще ги яде с килограми! Плесни му шамар - ще се ухили! Ами ако се опиташ да му вземеш чантата? (продължение)
159
3
 
3
 
! Отговори
NoirFire преди 1 година
Честито отново Кириле :)
158
4
 
0
 
! Отговори
NoirFire преди 1 година
Оспорвани избори, оспорвана битка, кой ли ще спечели, чудят се всички ????
157
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хората масово ще гласуват с квадратчето "не гласувам за никого", няма кой да изберат на тези избори всички са един дол дренки. Аз не искам да им осигурявам комфорт на тези празнодумци. За толкова много години, нищо добро за народа. 45 г. стигат, но и 34 г. кражби стигат.
156
1
 
12
 
! Отговори
Зина преди 1 година
Отново платени лъжи... подготвят ни че така трябва да изглежда вота на народа ,,и като го нагласат да изглежда че е нещо нормално... и коалицията Герб + Да Българи ПП да е нещо съвсем нормално ,,нещо с което за 30 дена да сме свикнали ,,,, подли номера
155
1
 
1
 
! Отговори
Osman преди 1 година
Kopejkin ste bie li turcite maj sik ste bie ahahahah
154
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Държавата пропада, а тези ви забълбукват с избори. В момента унищожават енергетиката. Наслагали разни шефове парашутисти от частни фирми, които никога не са били в такава голяма структура и сега предлагат най-безумното нещо, централизация на дейности. Те нямат представа какво количество документация и колко различно е всичко в структурите. Какъв човек трябва да сложат да контролира като той трябва да е ел.инженер и хидроинженер за да разбира дейността на всички. Ще има як срив.
153
2
 
6
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 1 година
КАКВА Е БЪЛГАРИЯ ВЕЧЕ 3 ГОД ПО ДОБРА ПО УСПЕШНА ПО БОГАТА ИМА ОТГОВОРНО ПРАВИТЕЛСТВО ДОХОДИ СЕ УВЕЛИЧАВАТ ПАРИ ОТ ЕВРОПА ИМА ПОЛИТИЦИТЕРАБОТЯТ ЗА ПРОСПЕРИРАЩА БЪЛГАРИЯ
152
9
 
5
 
! Отговори
ГЕРБ ЗАГУБА преди 1 година
Oспорвано беше първият път ПП като ги победи. Вече не е оспорвано! Бочко ще се подложи... защото няма шанс за оцеляване тоя път.
151
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
165 Мустафа се провали тотално в България. С подкрепата си към шарлатоните от ПП, тя нанесе непоправими щети на България. Колкото по-скоро си замине, толкова по-бързо ще я забравим.
150
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
157 Не ни разсмивай, няма друг такъв случай в българската нова история, в едно правителство да битовата като министри кумове, цели семейства, любовници/от двата пола/, дрогирани, приятели, състудент и баджанази, като това на ПП.
149
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Kogoвeтe peшaвaт вcичko!" Kиpo Лeнин
148
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ГЕРБ-СДС са първа питическа сила. На хората им омръзнаха репресиите на шарлатаните- децата на комунистите от ПП,ДБ, които съсипаха държавата и надуха инфлацията.