РИК-овете чакат инструкции при заплахи за бомби

Все още не знаят как да реагират в изборния ден
Обновена: 31 мар 2023 11:50 | 31 мар 2023 11:50, Камелия Цветанова
9
РИК-овете чакат инструкции при заплахи за бомби
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"В Районната избирателна комисия засега сме спокойни. Има леко напрежение, но то се касае за това, че никой на този етап не излиза да каже нищо". Това коментира пред БНР секретарят на 23-та РИК в София Полина Витанова относно бомбените заплахи от последната седмица.

"Надяваме се да бъдем уведомени, защото ние сме тези, към които ще се обръщат от секционните избирателни комисии, ще звънят и ще очакват от нас разяснение какво трябва да правят. Очаквах някакви разписани инструкции, правила, протокол за това как точно да действаме при такава ситуация", отбеляза тя.

Витанова посочи, че утре ще се раздават изборните книжа и материали. Тогава всички секционни комисии могат да бъдат запознати и да им бъде предоставена инструкция, разписана от ЦИК и МВР, смята тя.

За нея е абсурдно да бъде скрита информация за бомбена заплаха. Най-важното е да не се застрашава живота и здравето в изборния процес, категорична е тя.

"МВР и ЦИК днес най-късно трябва да излязат с ясни, точни, разписани правила, протокол за това как ще се действа, ако има такива заплахи. Всичко останало звучи несериозно и безотговорно", изказа мнението си Полина Витанова.

Според нея при получен сигнал за поставено взривно устройство, трябва да бъде направена проверка. Не може да се каже - ние сме проверили всичко предния ден, категорична е тя и обясни, че в изборния ден всеки има достъп до секциите. На входа на училищата има охрана, но тя не проверява никой, кой какво носи, добави секретарят на районна комисия в София.

Полина Витанова очаква забавяне в отчитането на резултатите.

"Отчитането с видеонаблюдението и излъчването безспорно ще забави резултата. Другият фактор е протоколът, който беше приет", обясни тя.


9
Още по темата: изборибомбизаплаха
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Какви инструкции чакат,по петстотин кинта им плащат за деня. Да дремят като Гюро Михайлов. То каквото има да става,ще стане и без тях.
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Първо правило - не си проверявайте имейлите и не се занимавайте с телефоните си в този ден. Второ - ако някой каже че има бомба това значи че няма такава. Трето - вероятността да ви изяде акула е стотици пъти по голяма от възможността подобни бомбени предупреждения да са истина. Ако някой ще слага бомба то целта на това е тя да гръмне. Такъв човек няма да тръгне да оповестява за нея. Още по малко пък къде е. Проявите малко здрав разум вече. Големи хора сте. Цъ цъ цъ....
5
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
При заплаха за бомби, РИК да звънят в руското посолство и да им теглят майните.
4
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Стига с тия измислени заплахи, никой няма да тръгне да слага бомби по стотици училища за някакви си избори.
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Едната статия казва "Не знаем какво да правим" другата - "Има правила"...Къде е Истината?
2
0
 
0
 
! Отговори
поДСказвач преди 2 месеца
ЦИК се римува с ЦИРК
1
0
 
1
 
! Отговори
Хах преди 2 месеца
Е нали шефката на Цик каза, че имало правила при бомбени заплахи! Кви инструкции чакат сега още? Четете правилата, прилагайте и толкоз!