Тагарев: Най-важните са хората, за мен всеки човек е ценен

Според него игурност ще имаме, когато и последният окупатор напусне Украйна
6 юни 2023 22:32, Йоана Цонева
523
Тагарев: Най-важните са хората, за мен всеки човек е ценен
Снимка: БГНЕС

Три основни насоки в своята бъдеща работа очерта новият министър на отбраната проф. Тодор Тагарев, който встъпи в длъжност, съобщиха от министерството. На първо място - продължаване на усилията за укрепване на отбранителните способности на страната; на второ място - приноса на България и нейната армия в осигуряването на сигурност и стабилност в Черноморския регион и Югоизточна Европа и на трето място осигуряване на демократични гражданско-военни отношения.

В изявлението си след като прие поста от досегашния министър на отбраната Димитър Стоянов, министър Тагарев подчерта, че в пакета от мерки, който двете водещи политически сили обявиха за краткосрочен и дългосрочен период, влиза намерението бюджетът за отбрана да достигне не по-малко от 2% от БВП. Той обяви, че ще се запознае с изработената от служебния кабинет инвестиционна програма с приоритетни проекти за модернизация на въоръжените сили.

"Най-важните са хората, за мен всеки човек е ценен", подчерта той и призова да не се вярва на слухове и спекулации.

"Няма никакви негативни намерения на водещите политически сили и правителството по отношение на хората в отбраната", каза министърът.

Втората насока в работата е свързана с важността на приноса на България и на нейната армия в осигуряването на сигурност и стабилност в Черноморския регион и в Югоизточна Европа.

Още по темата
"Сигурност ще имаме тогава, когато и последният окупатор напусне границата на Украйна и агресивните намерения на Кремъл бъдат блокирани. Само по този начин нашият регион и нашето бъдеще могат да бъдат гарантирани. Трябва да направим това, което е необходимо, както за да укрепим нашите отбранителни способности, така и да окажем помощ на Украйна, за да може тя да продължи контраофанзивата, която видимо е започнала, и да освободи своите територии. Това трябва да го правим в рамките на съюзните решения и на решенията на Народното събрание", посочи министър Тодор Тагарев.

Като трета насока в своята непосредствена работа той посочи, че е необходимо да се гарантират демократични гражданско-военни отношения и граждански контрол върху дейността на армията.

"Ако това работи, обществото със своите политически представители и военните професионалисти ще намерят тези решения, които са най-адекватни за нуждите на страната. По тази тема има сериозни предизвикателства. Вярвам, че ще работим заедно, за да покажем, че в България има взаимно уважение между политическото ръководство, хората в униформа и цивилните експерти в сферата на отбраната", подчерта министър Тодор Тагарев. В следващите дни той ще представи екипа си.

"Разчитам на всички вас, на натрупания опит тук, включително и в последните десет месеца. Разчитам на подкрепа в Народното събрание - между двете основни политически сили на практика няма разлика в програмите им по отношение на отбраната. По много от въпросите за отбраната може да намерим много по-широк консенсус, по някои дори и пълен консенсус", заключи той.

Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов открои постигнатото в работата на ръководения от него кабинет: "В началото на мандата обявих, че ще акцентираме върху приемственост в работата и на модернизацията на Българската армия. Това, което успяхме да направим съвместно с колегите от военната и цивилната експертиза, беше да развием проектите за 3D радарите, бойната машина на пехотата, за 155 мм гаубици, за зенитно-ракетните комплекси и да сключим договор за доставката на вторите 8 самолета F-16."

"Не бяха забравени и военнослужещите. Успяхме да увеличим командировъчните за военните, които участват в мисии зад граница, квартирните пари, както и стипендиите на курсантите", посочи той.

"През този период българската армия беше там, където беше необходима - в помощ на населението при наводненията, в гасенето на пожарите, в опазването на държавната граница, изпълняваше задачи по медицинска евакуация", заяви министър Димитър Стоянов.

"През целия си съзнателен живот никога не съм служил на друга държава, никога не съм се срамувал, че съм носил униформа. Не съм служил на приятелски кръгове, но съм работил за приятели, защото всичките ми приятели са в Българската армия", категоричен беше служебният министър на отбраната.

Той благодари за военната и цивилната експертиза на личния състав на Министерството на отбраната и на членовете на своя кабинет - за съвместната работа в полза на Българската армия, и пожела успех на министър Тодор Тагарев и на неговия кабинет.


523
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
335
0
 
1
 
! Отговори
Тагарев казва ясно преди 1 месец
"Трябва да направим това, което е необходимо, както за да укрепим нашите отбранителни способности, така и да окажем помощ на Украйна, за да може тя да продължи контраофанзивата" т е. да пращаме пушечно месо, щото на тях това им е необходимо. А контрата не е тръгвала щото свърши преди да почне и сега ако има последен напън с него ще заминат и последните резерви. Тагарев е предател и е за бесилката.
334
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тоя одъртял и вероятно изкуфял старец е по-скоро украинец,отколкото бългрин. Само че остава по душа и нрав българин, кичещият се с научна титла миниЗДър. Тоя да тръгне да се бие или да предвожда батальон или полк -никога! Другите,демек простите, да отидат да се бият, а тоя ще лае от трибуната на НС и по медиите, жалък бивш комуниЗД!
333
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Според него игурност ще имаме, когато и последният окупатор напусне Украйна" -- нашата сигурност не зависи от окупатори или освободители на украйна -- това е национален предател и крадец -- мястото му е в затвора, кога най-после ще почнат да ги прибират ? Може и психически да не е в ред човечето, никой не ги проверява преди да станат министри.
332
2
 
1
 
! Отговори
ББ преди 3 месеца
До Катодрогата и спирта с който ви тъпчат от мАсква---убива,изрожденецо непросветен,продаващ Българите за...копайки,"джуджето" е гАспадаря на когото се краняш и в чиято полда манипулираш Българите!Българите задължително трябва да започнат да пребиват изрожденците където и да ги срещнат!!!
331
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
тоя говори сякаш са го избрали да защитава украинските интереси.
330
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Извърши се фашистки преврат. Време е за контрапреврат.
329
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не смей да си помислиш за мобилизация. Жална ти майка.
328
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
353,Поддръжници на Украйна?! Къде ги видя тия?! Много ясно, че бг младежите няма да идат да умират за интересите на краварите в Украйна. Ние нямаме работа да се мешаме в чужда война,която не ни засяга!
327
0
 
7
 
! Отговори
МЪКА И СМЕХ преди 3 месеца
А турският окупатор трябва ли да напусне Сирия, Кипър или Ирак или няма проблем? Или с окупацията повишава сигурността ни?
326
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Така е, но ние помним че ти основно съкрати армията и я направи един стадион хора. Така че кои хора са важни за теб, тия, които не са български граждани а командват тн реформи отвън...обаче сега армията току виж потрябвала ама я нямаааа...
325
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Проф. Витанов: Размахват се мечове във властта, а до часове ще има сватба, изгодна за 5 човека ВИДЕОЗад сцената на българската политика, където започва кукленото шоу, има даймио-господари с кръвясали очи, които размахват мечове София, България 06 Юни 2023, 11:40 43182 прочита 24 коментара Автор: БЛИЦ
324
3
 
4
 
! Отговори
от витанов преди 3 месеца
А у нас състоянието на нещата се вижда и от автобуса. Пътувам вчера, а двама младежи зад мен не ме виждат и си говорят, какво ще правят, ако решат да ги пратят на фронта. И двамата единодушно стигнаха до заключението, че трябва да бягат от държавата и че няма за какво да ходят на война.Е, ами това е положението. То говори много. От дивана сме яростни поддържници на Украйна, готови сме да шкембепльоскаме на жълтите павета, но като опре ножът до шията беж, беж и дим да ни няма.
323
0
 
3
 
! Отговори
цитат преди 3 месеца
от професор ВитановАматьорщината е голяма. Интересно, фактчекерчетата дали ще обявят за фейк нюз това, че за да избегне мобилизация, един млад украинец се ожени за баба си. Това показва истинското състояние на нещата.
322
1
 
0
 
! Отговори
До 340 преди 3 месеца
А знаеш ли що е това ЩОВС щом питаш? Ако не знаеш няма смисъл да ти отговарям.
321
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
На загиналите от двата батальона в Ирак още родните капиталисти-потриоти по Ботев душа дават за свобода ала не свойта душа братя а душата на народа...Държавата която осигурява убежище на Брендо, а ги търсят и Румъния и Италия... днес чак го арестували
320
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
важността на приноса на България и на нейната армия в осигуряването на сигурност и стабилностНе му е ясно,че нямаме армия определено.
319
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Помощ за Украйна, за да освободи териториите си и да спре кръвавата Война, която дойде от блатата. русия да се свие и да си пъшка върху водката
318
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Горките руснаци дадоха хляб на половин Европа сега да ги убива. Кой учил в Москва кой вземал комисионни евтин газ и технологии самолети и ракети и сега поне да си налегнат парцалите а те тръгнали да убиват Русия.
317
2
 
4
 
! Отговори
Сержант преди 3 месеца
Граждански контрол. Оха. Искам да присъствам на изпитите на военните по каквото и да е, особенно по физическа подготовка. За АПЗтата нищо не казва. Ще ги държим ли още, че смучат като кърлежи от държавата.
316
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не само за тагарчук се отнася и за борисчук. ...Но се надявам че има възмездие и никой не може да избяга от кармата .