÷»  склони и удвои парите за реклама на малките партии

 омиси€та се съобрази с решение на съда за избори 2 в 1
21 май 2024 11:16, ѕетър Ѕойчев
17
÷»  склони и удвои парите за реклама на малките партии
—нимка Ѕ√Ќ≈—

ћалките политически сили, които не получават държавна субсиди€, ще получат двойно повече пари за предизборна реклама от ÷ентралната избирателна комиси€ (÷» ) за предсто€щите избори на 9 юни.

 омиси€та одобри решение в такъв смисъл вчера, след като столични€т административен съд об€ви, че държавата тр€бва да удвои средствата за предизборна кампани€, когато се провеждат избори 2 в 1, както е сега.

»зборни€т кодекс казва, че вс€ка политическа сила, ко€то н€ма право на субсиди€, получава т. нар. медиен пакет – ваучер на стойност 40 000 лв., с който може да плаща за политическа реклама по време на кампани€та. ÷»  определ€ кой има право на медиен пакет, разпредел€ средствата и контролира плащани€та, пише —ега.

«а изборите 2 в 1 комисарите решиха, че ще отпуснат само по един пакет на малките формации. ƒесетина партии и коалиции, сред които б€ха формациите на бивши€ главен прокурор »ван √ешев и на бизнесмена ¬асил Ѕожков, обжалваха това решение във ¬ърховни€ административен съд (¬ј—).

ќснованието им беше, че след като предсто€т два вота, значи им се полагат по два пакета. ¬ј— об€ви, че компетентен по такова дело е јдминистративен съд – —офи€ град (ј——√). Ќа 17 май неговите съдии се произнесоха в полза на жалващите се политици и това принуди ÷»  да промени решението си.

 ато доказателство жалбоподателите са посочили, че през 2021 г., когато също се проведоха избори 2 в 1 – за парламент и президент, ÷»  е раздавала по два медийни пакета за всеки от двата вида избори. —ъщо така, недоволните политици изтъкват, че е тр€бвало да плат€т два депозита за участие в сегашните избори.

÷»  мълчаливо приема аргументите на съда и вчера прие ново решение за медийните пакети, в което се казва, че държавата ще плаща по 40 000 лв. за парламентарните и още по толкова за европейските избори на формациите, които не взимат субсиди€.

—ъщи€ ден ÷»  определи и списъка на партиите и коалициите, които ще спечел€т от това решение.

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


17
ќще по темата: изборипарипартии÷» 
ќще от »збори 2024
Ќов скандален запис на ¬асилев, ѕетков и Ѕориславова за "кеш в торби", но от ѕѕ об€сниха контекста му
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
13
0
 
0
 
! ќтговори
ѕартиец преди 3 седмици
ќт ÷»  не виждат ли, че на страницата им виси съобщение, че днес има консултации за —»  в чужбина?! “е приключиха вчера!“олкова сте в час!!!
12
0
 
0
 
! ќтговори
ѕартиец преди 3 седмици
ќт ÷»  не виждат ли, че на страницата им виси съобщение, че днес има консултации за —»  в чужбина?! “е приключиха вчера!“олкова сте в час!!!
11
0
 
0
 
! ќтговори
ћуц преди 3 седмици
ƒайте списъка с партиите де , защо ни пускате половин новина ааа или ние не тр€бва да знаем кои партии са . ћного интересно защо парти€та на Ѕожков се финансира от наши€ джоб нали е милионер :D
10
0
 
2
 
! ќтговори
баба мара преди 3 седмици
никакви пари на никого всички си имат бизнес да си плащат масрафа на първо м€стов ес по получаване на субсидии къде са тези пари
9
0
 
4
 
! ќтговори
“о бива наглост, преди 3 седмици
но това прекрачва вс€какви граници.
8
0
 
1
 
! ќтговори
≈вроатлантично е преди 3 седмици
Ѕожков и √еш” харесват това!!! ћа€мата и ¬акса √ригорова също!!! Ѕабик€ните са във възторг,—ти¬ън янки организира коктейл парти,а –уди √ела си пуска –оксана на живо... ≈вроатлантично е... ѕредизборно нек'си!
7
0
 
7
 
! ќтговори
јнонимен преди 3 седмици
от цик вече са спокойни, уредена е победата на мафи€та, може да про€ви щедрост за по-малките
6
0
 
3
 
! ќтговори
пдб+ преди 3 седмици
Ќие също сме малка парти€, кандидатираме се. ¬епе никой олигарх не дава. «а контакти - лореал
5
0
 
7
 
! ќтговори
јнонимен преди 3 седмици
Ќа народа какъв пакет се полага????
4
4
 
4
 
! ќтговори
ѕревод преди 3 седмици
ѕонеже не може да се осигури стандартното финансиране от  ремъл данъкоплатците да помогнат за руските партийки в нужда да участват ....
3
0
 
6
 
! ќтговори
Ѕай ƒрън преди 3 седмици
ј мога ли днес да учред€ една малка парти€?
2
0
 
9
 
! ќтговори
јнонимен преди 3 седмици
—амо харчат пари за нищо. Ќали вече е €сно, че ѕеевски ще спечели, защото държи всички партии. «а какво трошат пари? ¬сички вече разбраха, че "евроатлантическите" ценности на ѕеевски н€мат алтернатива.
1
1
 
13
 
! ќтговори
јнонимен преди 3 седмици
“ака е, тр€бва да се грижат за патеричките на √≈–Ѕ.