Днес е срокът за заявления за гласуване по настоящ адрес

Също и за заявления за подвижна кутия за хора с увреждания
25 май 2024 07:55, Елка Василева
5
Днес е срокът за заявления за гласуване по настоящ адрес
Снимка: архив, БГНЕС

До днес избирателите български граждани, с регистрирани постоянен и настоящ адрес в различни населени места на територията на България, могат да подадат писмено искане до общинската администрация по настоящия си адрес, за да бъдат вписани в избирателните списъци на секцията по регистрирания им настоящ адрес, съгласно хронограмата за вота „две в едно“ на 9 юни на Централната избирателна комисия (ЦИК).

При подаване на едно заявление за вписване в избирателен списък по настоящ адрес, избирателят се вписва и в двата списъка (за гласуване за членове на Европейския парламент и за гласуване за народни представители), ако има избирателни права и за двата вида избори.

Заявлението за гласуване по настоящ адрес може да бъде подадено и по електронен път през интернет страницата на Главна дирекция „ГРАО“ в МРРБ: https://regna.grao.bg/

Днес изтича и срокът, в който избирателите с трайни увреждания, които не им позволяват да упражнят избирателното си право в изборното помещение, могат да подадат писмено искане (Приложение № 30-ЕП или Приложение № 31-НС от изборните книжа), за да бъдат вписани в избирателните списъци за гласуване с подвижна избирателна кутия.

Заявлението се подава до съответната общинска администрация по постоянния адрес/адрес на пребиваване за гражданите на друга държава-членка на ЕС или по настоящия адрес (когато е подадено заявление за гласуване по настоящ адрес и избирателя е вписан в избирателния списък по настоящия му адрес), по следните начини: в общинската администрация, саморъчно подписано заявление, което може да бъде подадено от упълномощено лице или изпратено по пощата; електронно заявление през интернет страницата на съответната общинска администрация.

При подаване на електронно заявление не се изисква електронен подпис.

Имената на избирателя, подал заявление за гласуване с подвижна избирателна кутия, се заличават от двата избирателни списъка (за избори за членове на ЕП и за избори за народни представители) за гласуване по постоянен/настоящ адрес/адрес на пребиваване, посочва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от Избори 2024
Европа днес: Бяхме добри и харесвани, но този свят изчезна
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Ббб преди 3 седмици
Тази инструкцияелектронно заявление през интернет страницата на съответната общинска администрация.Е като да скочиш в морето или да търсиш игла в купа сено. Ега го не найдеш това дето искаш на сайта на съответната... Гласуването е за здравите правите и коравите, явно това искат да кажат. Дискриминация!!!
2
0
 
0
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 3 седмици
Бойкот ! Да си гласуват поробителите! Негласуващите сме доказателство за окупацията на Майка България от малцинствата. Аз турчин или арменец не съм,нито съм в Армения или в Турция. Към Десети ноември ,съвсем целенасочено,турците се презаселиха от един град в друг с накваканите по време на Възродителния процес българоподобни имена, като по този начин станаха непознаване за местното население..Случаят с Благоевград е изразителен. Ето ги сега във всички партии. Бойкот на изборите!
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тия дето гласуват си имат друга организация. Събират им личните карти, гласуват "правилно" и си вземат стотинките. В момента има избори, а нямаш избор.