—тефан ћанов от ÷» : ћашинни€т вот ни пази от грешки

√олеми€т проблем в Ѕългари€ е ниската изжирателна акивност
27 май 2024 13:08, »нна јнгелова
10

14 дни до изборите 2 в 1 -  в 245 секции в чужбина ще гласуваме с машина. Ќай-много за€влени€ за гласуване за представители в 50-и€ парламент са подадени от “урци€. ƒо вота едно от най-важните неща, което тр€бва да бъде раз€снено е, че при гласуването с машини н€ма възможни изненади.

"ѕроцесът е направен така, че да има неколкократни проверки и гаранции. ѕаническата реакци€ на ÷»  н€колко часа преди местните избори показа неспособността на ÷»  да управл€ва тези процеси. —ега нещата тръгнаха доста по-рано. »ма ключова пром€на в подхода на институциите към организаци€та на изборите. “ози уикенд б€ха публикувани и методическите указани€ за —» , две седмици преди изборите, това е насърчителна новина. »ма желание да се изтрие лоши€т спомен", коментира —тефан ћанов от обществени€ съвет към ÷»  в предаването "Ѕългари€ сутрин".

ћанов открои и трите важни етапа в подготовката за машинни€ вот. ѕърви€т е свързан с удостовер€ването на съответствието на машините - провер€ват се техните параметри, за да бъде извършен избор по честен начин. ¬тори€т етап е т.нар. "доверено изграждане" - в защитена среда под контрол на ÷»  се изгражда софтуерът, който ще бъде заложен. “рети€т етап е зареждането му във всичките машини във всички секции в страната и в чужбина, като във всеки етап присъстват представители на политическите партии, регистрирани за изборите, и наблюдатели.

"ѕо ц€лата верига има много повече гаранци€, отколкото в хартиени€ вот", за€ви ћанов. —поред него основни€т брой недействителни бюлетини се дължи на грешка на избирател€. Ќапример, изпуснали сме да гласуваме за парти€, а сме отбел€зали само преференци€, или пък сме сложили знак "’" не върху квадратчето, а пред него. ѕо думите му машината ни пази от този вид грешки.

"ѕредизвикателството пред избирателите е да бъдат мотивирани.  акво направиха политическите партии, за да привлекат избирателите? ѕолитическите партии в страната разчитат на лидери, за да дръпнат избиратели към т€х. √олеми€т проблем в Ѕългари€ последните години е много ниската избирателна активност", добави ћанов.

 

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


10
ќще по темата: машиниизбори÷» 2 в 1
ќще от »збори 2024
ћакрон с мрачна прогноза: Ќашата ≈вропа може да умре
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
8
0
 
1
 
! ќтговори
јнонимен преди 3 седмици
»  иро така каза ,пази ги от грешки
7
0
 
2
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 седмици
ƒа, от грешки като »“Ќ и ¬ъзраждане.
6
0
 
1
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 седмици
» кой е —тефан ћанов?  ато се прави на експерт, що не каже нещо за ала-бала и ние да знаем. јми за флашката на он€ заместник министър също мълчи или и това е в реда на нещата, като става дума за ѕѕ?
5
0
 
2
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 седмици
—лед първи€ машинен вот имаше изнесени номера на секционни комисии, където пуснатите в урната отр€зъци за ѕѕерастите б€ха по 4-5, а машинно б€ха отчетени по над 100 гласа. Ќа този сигурно му плащат, за да говори такива небивалици, но вече никой не в€рва.
4
0
 
2
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 седмици
√олеми лъжи ала бала с президента  иро си казва н€мало грешки ЋЏ∆» Ќј√Ћ»  Џƒ≈ —ј «ј ќЌ»“≈
3
0
 
4
 
! ќтговори
ѕј«»--„”Ў »! преди 4 седмици
— ‘ЋјЎ »“≈ —≈ ¬Џ–Ќя“ ѕќ- √ќЋ≈ћ» ƒјЋј¬≈–», «јўќ“ќ ћќ∆≈ ƒј ѕќƒѕ–ј¬я“ »  –»я“---- ƒќ ј“ќ „”¬јЋј — ЅёЋ≈Ќ»Ќ»“≈ Ќ≈ ћќ∆≈ ƒј —≈ — –»≈....’ј’ј’ј
2
0
 
6
 
! ќтговори
Ћъжа преди 4 седмици
ћанипулирате всички избори , стига лъжи . —тига !!!!!!
1
3
 
11
 
! ќтговори
ћайора преди 4 седмици
—тига празни приказки за машинни€ вот ћанов!јко беше добър н€маше съдът на √ермани€ да го отмени заради фалшификации!— като прибавим и публичното признание на просто  иро че аша бала с машините спечелихме изборите , н€ма смисъл от повече думи!