Политиците се страхуват от бъдеща партия на Радев

Доц. Киселова: През ноември ни очакват нови избори
12 юни 2024 21:42, Инна Ангелова
60

Ако имаме три неуспешни опита за съставяне на правителство, президентът ще трябва да направи консултации за служебно такова. То ще бъде ново по смисъла на процедурата, но съставът ще е същият, заяви доц. Наталия Киселова в студиото на "Денят ON AIR".

“Тогава председателят на НС може да е друг и е възможно да се съгласи да бъде кандидат за служебен премиер", коментира преподавателят по конституционно право.

По думите ѝ е било грешка чрез конституционни промени да се ограничава възможността на президента да определя състава на правителството. Тя е на мнение, че свободата на президента трябва да се по-голяма, защото при последните разговори за служебното правителство се видя, че част от хората не желаят да бъдат определяни за министър председател.

"Дори сега, като първа партия с най-много гласове, ГЕРБ не са победители, те губят един мандат, избирателната активност спада, на тях вече им трябва не един, а поне един плюс партньори - отцепници или мотивирани по една или друга причина", прогнозира доц. Киселова.

Експертът е на мнение, че политиците се явяват неподготвени за избори, а грешките им са едни и същи.

"Какво очаквате да свърши правителството, което ще бъде подкрепено. Трябва да има ясни приоритети - каква е позицията на България при сформирането на новата ЕК, каква позицията ни по отношение на конфликта Русия - Украйна, да говорят по краткосрочни въпроси. Никой не очаква стратегия за оцеляване на Марс. Не е задължително да е коалиционно споразумение", категорична е доц. Киселова.

По думите на експерта - не е лошо да си член на политическа партия. Проблемът е, че хората са подтиквани да  да влязат в партия, за да спадне напрежението и да има кой да е виновен, че политиците пак са катастрофирали.

Конституционалистът определи като най-лесно решението да бъде подадена оставка, но това определи като бягане от отговорност.

"Много е лесно да кажеш "подавам оставка", да прехвърлиш отговорността по този некоректен начин на избирателите е бягство от политическа отговорност. Не да питат президента кога ще свика НС, той има едномесечен срок, можем да очакваме другата седмица в средата да има свикано учредително събрание на НС. Тогава започват да текат срокове и президентът трябва да води консултации, на което да знаят избори ли искат, експертно правителство ли", заяви експертът по конституционно право.

Доц. Киселова каза също, че след изборите от ГЕРБ-СДС са в по-неизгодна позиция, а призракът, който стряска всички на политическата сцена е бъдещ политически проект на президента Румен Радев.

Като евентуална дата на нови предсрочни избори доц. Киселова посочи началото на ноември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
1
 
1
 
! Отговори
НЕ МЕ Е СТРАХ!!!!!!! преди 4 месеца
РАДЕФ Е ХИТЪР СЕЛЯНИН -ПЕТЪР-НО ДА УПРАВЛЯВА НЕ МОЖЕ!!!! 4КАБИНЕТА ГЪЛЪБАР!!!БОТАШ ААААААААА??????
39
2
 
2
 
! Отговори
Йордан преди 4 месеца
Радев е изключително хитър и безскрупулен. Ненадминат е! Смятам, че ще събере много гласове след края на мандата си. Пък и доста парички събра, също има и приятели-милиардери...
38
0
 
4
 
! Отговори
ЯО преди 4 месеца
Бях се затъжил,скоро не бяха я показвали.
37
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
до 34, това си беше сделка - първанов президент, костов премиер, оттогава започнаха предателствата на БСП, предадоха Виденов, а и България за топли местенца и сигурни високи заплати с надеждата за забогатяване и постове
36
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
радев е един заек измъкнат от цилиндър за изборите преди време никой не го беше чувал и да направи партия ще загуби на изборите.
35
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ако Радев създаде подобна партия,то тя ще помете всичко що се нарича " партии"!-:) Аз лично Ще я подкрепя!!! --------- Да, и Пеевски да те набеди, че си русофил и слуга на Путин и предаваш евроатлантическите ценности. Знаеш ли с какво се захващаш? Ще ти баят разни политолози по цял ден от екрана.
34
0
 
1
 
! Отговори
до 44 преди 4 месеца
Не, аз мисля да сменя плочата на 360 градуса.
33
1
 
2
 
! Отговори
до Нане преди 4 месеца
Ама на 9 септември след обяд ли купуваха? Щото ако е било преди обяд, горят.
32
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ако Радев създаде подобна партия,то тя ще помете всичко що се нарича " партии"!-:) Аз лично Ще я подкрепя!!!
31
6
 
1
 
! Отговори
до MDMA преди 4 месеца
Питай евроатлантика Ицо Хазарта.
30
1
 
2
 
! Отговори
МDMA преди 4 месеца
37 ти та ква дрога си?
29
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Да, ако Радев се откаже сега от Президенството. Ако си изкара Президенството (след 2 години и няколко месеца), няма шанс.
28
5
 
2
 
! Отговори
Киро Брейка преди 4 месеца
Радев е номер едно. Той тренира на лостове.
27
0
 
8
 
! Отговори
Real Talk Politic преди 4 месеца
32 Ако стане война в България ше видиш как бегат като пи 4 ки в чужбина първо тия с скъпите коли чорбаджии олигарси чИнгета депутати генерали и половината връзкари в армията а бедните хора ше ги пратят на фронта но първо ще им вземат парите за униформа снаряжение и оръжие това е истината за България!
26
3
 
2
 
! Отговори
Румен Радев преди 4 месеца
29 Хайде свиквам ви под знамената на дъгата на София прайд
25
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Аз таквиз страхливи политици като Пеевски и Боко и Киро и Асен, дето не смеят да се покажат пред хората, а пишат по фейсбук и се крият в гората, не ща. За какво ми са? Утре ще дойде войната до тука, те ще пишат по фейсбук ли? Какви лидери са това? Радев поне излиза да го видим, че не е умрял.
24
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Радев ще прави партия ако Борисов с ГЕРБ се изчерпи . Така както Борисов направи партия кога се видя че БСП се изчерпа. Руска щафета за бягане на дълги разстояния.
23
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Да си баят за страх!
22
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Стига глупости. Всички вече разбраха, че Радев е човек на американците, а Пеевски и Боко са псевдоатлантици на руска служба. Сменете плочата.
21
6
 
2
 
! Отговори
Румен Радев преди 4 месеца
Споко Решетка!Партия Пътя на Копринката ше бъде новата сензация на предстоящите избури ще влезнем с поне 4% уредили сме нещата с парите от контрабандата!