Гласуваш и ако си под карантина? По закон може, на практика едва ли

Подвижни урни имало за 20 000 души, а колко избиратели ще имат нужда от тях?
Обновена: 28 яну 2021 17:42 | 28 яну 2021 15:08, Камелия Цветанова
25
Гласуваш и ако си под карантина? По закон може, на практика едва ли
Снимка: Dnes.bg, архив

Промените в Закона за извънредното положение няма да осигурят възможност на карантинираните да участват в изборите“, смята социологът Цветозар Томов, бивш член на ЦИК.

Според него проблемите ще дойдат от няколко посоки.

Още по темата

"От една страна заради капацитета на изборната администрация. С подвижни урни няма да могат да гласуват повече от 20 000 души. А хората, които биха се нуждаели да гласуват по този начин, ако изборите бяха днес, са 40 000. В предишния пик на пандемията обаче те бяха 150 000", отбеляза Томов пред БНР

Освен това ваксинирането на хората от секционните избирателни комисии е невъзможно.

"Трябва месец след поставянето на първата ваксина, за да се придобие имунитет. Това означава, че в края на февруари властите вече трябва да знаят кои хора ще са част от СИК. Това няма как да се случи. Трудно също ще се намерят желаещи, които да участват в мобилни секционни комисии, защото това участие ще бъде особено опасно", призна Томов.

Според него е имало отчетливо нежелание сред политиците за въвеждане на гласуването по пощата, което можеше единствено да осигури нормална обстановка за упражняване на вота.

"Може би, защото не се познава този тип гласуване, а и може би управляващите се страхуват от повишена активност на българските избиратели извън страната", посочи той.

Още вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
12
 
10
 
! Отговори
Пижо преди 3 години
Най-големият страх на мафията у нас са българите в чужбина! Това са близо 3 млн. избиратели! Повече, отколкото гласовете за управляващи и опозиция в този парламент, взети заедно. Това са граждански активни българи, часто от които видяхме и на протестите. Хора, прокудени от страната заради мизерия, безработица, корупция точно от тези управляващи, от същата тази мафия, която ще направи всичко, за да не им позволи да гласуват. Съд и затвор за мафията на ГЕРБ!

Спонсорирани публикации