Дончев: Кандидатът на ГЕРБ за президент може да е жена

Скандалът с джиповете не влияе добре на репутацията на президента, смята той
7 фев 2021 19:32, Анисия Иванова
253
Дончев: Кандидатът на ГЕРБ за президент може да е жена
Снимка: БГНЕС

Рано е да се каже кой ще е кандидатът на ГЕРБ за президент. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев.
Той определи като странен анонса на Румен Радев за президент 9 месеца преди изборите.„Маневра в сложните отношения между президентството и БСП“, заяви Дончев по bTV.

Вицепремиерът заяви, че е „много рано да се каже кой ще е кандидатът на ГЕРБ за президент, нашата тема са парламентарните избори“. „Имаме достатъчно личности с подкрепа и опит, които да се кандидатират“, каза Дончев и не изключи бъдещият кандидат да бъде и жена. Той припомни, че ГЕРБ имат успешни кандидати жени като кмета на София Йорданка Фандъкова.

Още по темата

Дончев заяви, че листите на ГЕРБ за парламентарните избори ще станат известни скоро.

"Листите на ГЕРБ ги редят членовете на партията. Ще се опитаме да се съобразим със становищата на местните ръководства. Не бих се изненадал да бъда водач на личност. Редно е премиерът Бойко Борисов да бъде водач на листа“, заяви той. Вицепремиерът не изключи предизборно споразумение със СДС, отрече да са водени разговори за коалиция с „Да, България“. „Да се водят коалиционни разговори, без да се е произнесъл суверенът е нелепо. Трудно ми е да си представя партньорство различно от това, което сме имали до момента“, добави той.

Дончев заяви, че не получава бонуси, а раздаването на помощи за засегнатите от коронавируса е ускорено. „Нови 900 млн. в три фонда са предвидени за българския бизнес. Тези пари ще дойдат, когато имаме споразумение с ЕК. Надявам се да имаме споразумение преди изборите, което означава, че парите могат да се ползват от лятото“, каза той.

Дончев коментира и скандала с джиповете, като уточни, че не влияе добре на репутацията на президента. Нарушение може да има по няколко процедури - при провеждане на самата процедура, където са нарушени правилата на свободния пазар и честната конкуренция, но има и куп други хипотези за нарушение. Една от тях е, че парите са дадени за едно, а са похарчени за друго. По мое мнение може би е съвкупност от двете, заяви вицепремиерът. Сигурно е, че ЕК ще си иска парите. ОЛАФ не работи с политически партии. Всеки може да подава сигнали, не знам кой е сега. ОЛАФ няма практика да информира българските власти за хода на разследванията, каза още по темата той.

По отношение на ваксините Дончев заяви, че това е общоевропейски проблем и всички държави от ЕС получават ваксини по-малко от предварително заявените. Попитан как си обяснява, че страната ни е на едно от последните места в Европа по ваксиниране, Дончев каза, че в повечето страни се ваксинира с всички получени ваксини, докато у нас се пази втората доза.

Вицепремиерът подчерта, че причината да изберем ваксината на „АстраЗенека“ не е, че майката на евродепутата Ева Майдел е директор на регионалния клон за България.

„Локалните представители на една компания нямат никакво отношение към преговорите, които са водени на европейско ниво“, заяви Дончев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


253
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации