Подготовката за предстоящия вот била "тъжна балканска реалност"

От него да се извлекат изводи как не трябва да се провеждат избори в пандемия
Обновена: 10 фев 2021 09:22 | 10 фев 2021 09:06, Камелия Цветанова
34
Подготовката за предстоящия вот била "тъжна балканска реалност"
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

„Изобщо не очаквам от тези избори друго, освен да извлечем необходимия брой поуки как не трябва да се провеждат избори по време на пандемия.“ Това каза пред БНР социологът Цветозар Томов, бивш говорител на Централната избирателна комисия.

Той определи процеса по подготовката за парламентарния вот на 4 април като „тъжна балканска реалност“.

Време за ваксиниране на хората от изборната администрация няма да има, категоричен е Томов. За да се получи имунитет трябват около пет седмици, срокът от първата игла е около 35 дни.

„Тези пет седмици просто ги няма, защото членовете на СИК няма да бъдат известни преди началото на март“, поясни Цветозар Томов.

„За мен цялата тази работа е един кьорфишек, който върви от самото начало и не знам какви ще бъдат последиците от него“, коментира той.

„Трябва да престанат да лъжат хората, че ще бъдат ваксинирани, ако са членове на СИК“, призова Цветозар Томов, който се усъмни дали и членовете на районните избирателни комисии ще могат да бъдат ваксинирани в оставащото време до изборите.

Отдавна трябваше да са ваксинирани членовете на Централната избирателна комисия, посочи Томов.
„Ако не пламне ЦИК, ще пламне някоя районна избирателна комисия, със сигурност“, предупреди той.

Призива за включване на вече преболедували хора в състава на секционните избирателни комисии Томов нарече „отчаян вик в празно пространство“.

Решението на ЦИК за възнагражденията на членовете на СИК според Томов изглежда сравнително разумно. Това обаче само по себе си няма да реши проблема с намирането на подготвени хора за секционните комисии, допълни той.

„Не ЦИК решава кой да влиза в СИК. Това го решават партиите и, както обикновено, секционните комисии ще бъдат пълни с партийни сътрудници, чийто имена ще бъдат внесени около един месец преди изборите“, предупреди Томов.

Още по темата

Този път ще бъде изключително сложно попълването на състава на СИК, смята Цветозар Томов, който акцентира върху риска „куцо, кьораво и сакато“ да влезе в съставите на секционните комисии.

„Не бих казал, че вината е толкова в ЦИК. Не бяха приети нито едно от разумните предложения за ремонт на Изборния кодекс“, изтъкна още Цветозар Томов в анализа си на предизборната подготовка.

По думите му „ЦИК действа в тези условия доста послушно“, много послушно чака и здравния протокол за провеждането на изборите.

Ако ЦИК вземе решение за забрана на видеонаблюдението по време на изборния ден, тя ще бъде незаконна и административният съд ще я отмени, няма основание за такава забрана, заяви Цветозар Томов.  
„Хората имат право да заснемат и броенето на бюлетините, имат право да заснемат дейността на СИК и гласуването и в хода на изборния ден. Това, което не можете да снимате, са действията на избирателя  в тъмната стаичка“, каза той.

Въвеждането на нова технология за гласуване като машините има и предимства, има и недостатъци, подчерта Томов.

Възможно е както да заменим хартията, така и да останем с традиционния начин на гласуване. Но ние не вземаме нито едно от тези алтернативни решения, вземаме хибридно решение, отбеляза той и открои като основен недостатък начина на отчитане на машинно подадения вот.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
5
 
! Отговори
балканска ... преди 3 години
Касиерките в супермаркети не се ваксинирет и всеки ден минават хиляди клиенти в ИК са десетки само за един ден 04.04.2021. Всеки "специалист" ръси глупост
30
2
 
4
 
! Отговори
6 преди 3 години
Това е още едно доказателство за некадърността на правителството!Вън от властта-това е решението за ГЕРБ!
29
4
 
1
 
! Отговори
Не бе преди 3 години
просто Бойко е пич и е над тези работи. Радев сам ще си изкопае гроба дето копе другиму. Нали така се казва в поговорката.
28
2
 
4
 
! Отговори
Пак по опорката? преди 3 години
До Мутрите: Изкарваш се много си информиран за мутрите. И от какво се притесняват и какво считат, и дали са демократични. И за какво са всички тези съчинения? За да напишеш накрая че президентът Радев бил за импийчмънт (и то два пъти). Ако можеха, бат'ти Бойко и гербаджиите да са го направили досега. Но не им излизат сметките.
27
1
 
3
 
! Отговори
Избори като нашенски преди 3 години
До Избори като избори!: Не е толкова важно кой как гласува, а кой как брои. А най-накрая брои (какво винаги) държавната фирма "Информационно обслужване" начело със старият приятел на Бойко проф. Михаил Константинов.Затова трябва да има паралелно преброяване. И проверка как са отчетени резултатите от машинният вот. Но не е сигурно дали и това ще помогне.
26
3
 
1
 
! Отговори
Мутрите преди 3 години
не са се притеснили от юмручето. Те нали си знаят че зад него други техни колеги седят, пък те си знаят как се решават споровете между мутри. Обаче изтъкват и с право че са много по-демократични и спазващи човешките права мутри от американските конгресмени. Радаев си е за импичване отдавна не веднъж и дваж.
25
0
 
2
 
! Отговори
Избори като избори! преди 3 години
Какво толкова?Който иска ще гласува ще гласува, който не иска няма.Проблеми, че ще има няма две мнения.Големият проблем е, че има хора, които ще си измислят проблем,даже и да няма, за да оправдаят слабия резултат!
24
3
 
4
 
! Отговори
Нищо ново преди 3 години
До "Е да ама": Много се притесниха мутрите на управляващите от вдигнатият юмрук на президента Радев и призивът му: МУТРИ ВЪН. И има за какво. Бъдещето никак не е сигурно. Ами ако се наложи Бойко да си изпразва чекмеджето и да се изнася към Барселона? Ще се разбяга цялата гербаджийска дружинка.
23
2
 
2
 
! Отговори
Е да ама преди 3 години
в щатите президента даже не размаха юмрук пък го импичват за втори път.
22
4
 
4
 
! Отговори
отровна гад преди 3 години
Бойко Борисов ще ги бие всичките като маче у дувар!
21
0
 
3
 
! Отговори
И в щатите преди 3 години
правиха избори по време на ковид пандемия - и там балканска реалност.
20
3
 
4
 
! Отговори
Широк джоб преди 3 години
Отецът сега раздава помощи на интеуектуалци,предимно певци,за 3 години,преди приключване на втори евентуален мандат.Но и тук има разлика.Ритонците,подкрепящи герп-по 500 лв,а неутралните Мими и Развигор-по 350 лв.
19
2
 
9
 
! Отговори
Тикволандия преди 3 години
До Анонимен: ГЕРБ ще спечели изборите? Може, но е почти сигурно че няма да може да състави правителство, патериците не стигат.Тези избори ще бъдат тест за проверка на опозицията.Ще трябва да се направи експертно или програмно правителство с мандата на някоя от останалите партии. И ако тогава от опозицията се изпокарат кой да води бащината дружина и не могат това да го направят, значи не издържат теста.Без преходно правителство няма да се оттървем от ГЕРБ. Твърде много се срастнаха с държавата.
18
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С подобно приоритетно ваксиниране се нарушава конституцията за равнопоставеност на всички граждани.
17
3
 
10
 
! Отговори
Време за промяна преди 3 години
До Анонимен: "какво значи да ви краде БСП"? Е, друго е да те краде ГЕРБ, усъвършенстваха се вече три мандата. Да им дадем ли и четвърти?Стига им толкова. Бойко да си изпразва чекмеджето и да се изнася към вилата си в Барселона докато още може.
16
1
 
10
 
! Отговори
СИК, ВИС, Мултигруп преди 3 години
Забавно е как СИК не означава само секционна избирателна комисия, а има и една мааалко по-различна конотация. Допринася за комичното звучене на статията.
15
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Толкова ли не искате ли да живеете нормално, а не някакви фашистки партии да ви тровят, фалират, затварят и трепят? Бесете ги всичките и да приключваме с тях. За какво ще правите сега избори?
14
7
 
8
 
! Отговори
пенсионер преди 3 години
На носилка ще ме закарат до урната ,но ще гласувам ,за да не съм повече роб на шайката !!! Направете го и вие !!
13
3
 
7
 
! Отговори
1 преди 3 години
До Анонимен-12 ,разбрах,че си от отбора на тиквата-пожарникар.
12
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 1Е, какво ще покажете, той нали ни каза какви сте!

Спонсорирани публикации