Политическа аритметика: Кои партии се обединиха за вота?

"Воля" и НФСБ, както и ГЕРБ и СДС отиват заедно на изборите
10 фев 2021 19:00, Красимир Ангелов
149

Освен НФСБ и "Воля" още няколко партии ще се явят в коалиция на предстоящите избори. Какво показва предизборната хроника до момента и на какво стъпва аритметиката на политическите формации за успех на вота?

По-малко от два месеца преди изборите познати обединения се разделиха. Решението на патриотичната формация да тръгне по три различни пътеки дойде след вътрешни противоречия.

Още по темата
И докато едни излизат от коалициите, други влизат в нови. Така за първи път на изборите ГЕРБ ще се явят със СДС. НФСБ с "Воля". А протестите родиха нов съюз – между Отровното трио и партията на Мая Манолова.

"Идейната основа аз предлагам да я оставим настрани доколкото в момента ние живеем в диктатура, независимо, че тя е мека. Идейна основа: ляво, дясно, крила някакви, са възможни когато живееш в демокрация", коментира Николай Хаджигенов.

А този начин за явяване на изборите е предпочитан не заради принципни основи, а често заради чиста аритметика.

"Много от нашите политици правят грешката, че смятат, че в политиката 2+2 =4 или простият аритметичен сбор е съвършено самоподразбиращ се. Това не е съвсем така. Виждали сме го много пъти през изследвания, а именно когато една партия има електорален потенциал 100 хил. гласа, ако се събере с друга партия, която има 100 хил, гласа – това не означава, че ще влязат в парламента с 200 хил. гласа", смята социологът Димитър Ганев.

Според други експерти обаче стратегията за обединение предвещава по-добър резултат.

"Заявката за коалиция между НФСБ и "Воля" за мен това е един шанс да се формира регионална партия", коментира политологът Румяна Коларова.

А борбата за място в парламента ще роди още коалиции – но след изборите.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
0
 
0
 
! Отговори
запознат преди 3 години
До Словянин Питай на Коцето защо се врътна на Каракачанов 2009 год. на конгреса в парк хотел Москва.... И като разбра че е прецакан сам си тръгна няколко години по късно
118
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В тубата има интервю с Георги Стоев - написал поредицата книги за мафията в Бг.Казва се:Георги Стоев 6 месеца преди да бъде убитРазказва как се е появила Бг Мафията, кои са тъй наречените "Социалисти" (БКП/БСП), кой е бат Бойко, бившите министри на МВР Р.Петков, Б. Бонев.За Ив.Костов, за Стефан Софиянски....Всъщност, всички са "деца" на БКП и ДС.Та, за кого гласуваме??????
117
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Без край...но, всяко общество си го заслужава.
116
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българи идва отровно трио Пеевски-Доган-Борисов,Законна кражба.Събудете се.
115
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До разбирач до 115Мдаа Баце не струва, Славиту и кака Корни ще ви оправят....:)))) Всъщност на никой не му пука кой ще управлява вече, всеки се облажва....:))
114
0
 
3
 
! Отговори
Словянин преди 3 години
До АнонименДо един, дето щял да емигрира. Бях в Немско няколко месеца. Там животът е много по-зле от тук. Който работи, има пари, но няма живот. Който е бил там, ме разбира. Тук е по-хубаво. Бил съм и в Северна Италия, там е като в Германия. Хората не се събират, не заради Ковида, почти изцяло са отчуждени.
113
3
 
5
 
! Отговори
Словянин преди 3 години
Само "Възраждане" днес е партия на народа. Другите слугуват на НАТО и ЕС, ние сме робослуги на западните банки и корпорации. Те ни внушават да се избиваме едни други.
112
0
 
5
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
Народът е...зашеметен.Един...файтон хора можем пак да го...излъжем да гласува за...нас.За това ша...спичелим пак изборите.(платено съобщение от...централата на ГЕПИ)
111
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ГЕРБ СЪС СДС ?????????????????????????????????????????????????СДС ЛЯТОТО ПРОТЕСТИРАХА СРЕЩУ ГЕРБ!!!!WTF ????????????Трябва да се емигрира от този ОПИТ ЗА ДЪРЖАВА !!!
110
3
 
3
 
! Отговори
разбирач до 118 преди 3 години
Ооо Буда...ооо Слънце...Ооо вожде наш...Да се слави името ти! АМИН!Преди да си лягаш винаги си казвай тази молитва....Гледай само от някой дрон да не те заснемат как си нункаш голичък в леглото или нЕЕкоя *** да не те прецака с незаконен запис на шкафчето ти...
109
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До разбирачБългарина е научен да има водач, това включва и политиците :))) Бащицата ги опитоми всички, ей така на шега дето се вика, пък пауните нека се пенят :)
108
2
 
4
 
! Отговори
анаЛизатор преди 3 години
Неолибералната машина за налагане на една единствена и правилна версия за света вече оперира сТУЛУПИТЕна Отровнто трио и ИНВАЛИДИТЕ на сестра Галева.Протестърите превърнаха триъгълника на властта на нещо средно между лятно кино и селски бирфест!Факт,който адски много не изнася на умнокрасивитета е това, че почти всички замесени в протестите,в някакъв момент са папали от ръчичката на Баце и/или са били положително настроени към него и неговите шкафчета през 10-те години на управление на ГЕРБ.
107
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
'' "Воля" и НФСБ, както и ГЕРБ и СДС отиват заедно на изборите ''.................Измежду всички тези доверие имам само на Валери Симеонов ...
106
2
 
2
 
! Отговори
разбирач преди 3 години
до 113Овчаря/Винету/ каза ХАУ!МатриялЪ да слуша и да не се води по акъла на МИСИРКИТЕ!!!
105
0
 
5
 
! Отговори
виртуален политолог преди 3 години
Коалициите са за под масата...Гледайте какво ВИ слагат на масата!!!!!Всичко останало е БЛЯ...бля...бля...вятър и мъгла!!!!
104
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До химн на коалициитеТрудно им е да разбере стадото, овчаря го няма :)
103
3
 
3
 
! Отговори
Баце до 110 преди 3 години
Моля,моля все още от джипкЪТъ не съм показал "светлото бъдеще"...не бързай кат пуле пред майка си!Това "светлото' ще го покажа през следващия мандат...АКО разреши ОНИЯ от ГОРЕ...АМИН!
102
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Големи комун*ги сте в този измислен сайт, цензурирате бате си Га*я :)))
101
1
 
6
 
! Отговори
химн на коалициите преди 3 години
Кен лииии, тулибулибу дауч ююююю...ПРЕВОДзаДЕБИЛИТЕ:наведете се и разтворете бузките...останалото е наша грижа...!!!
100
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До тегобитеНАкоалициитеСелянин не селянин Баце ни показа светлото бъдеще.... :)))) Другите се чепкат за кокала, това какво означава ?? :) Всичко е писнало на ***, не вярвам нещо да го изненада :)

Спонсорирани публикации