Сачева: Поддържаме 225-227 хил. безработни, 8 души се борят за 1 място

Кампанията за изборите ще изглежда различно, добави министърът
20 фев 2021 22:36, Анисия Иванова
81

"Един от индикаторите как се справяме с кризата е нивото на безработица. Все още поддържаме едноцифрено число - 7%. Положителен е, много европейски държави имат двуцифрено число на безработицата. Към момента 8 безработни се борят за едно работно място. Работодателите са доста предпазливи", заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева в предаването "Опорни хора".

Тя изтъкна, че в края на декември 2020 г. много програми заетост и други мерки приключват. Затова е било нормално през януари да има ръст на безработицата. Сега тези мерки започват отново да работят.

Поддържаме около 225-227 хил. безработни - относителна устойчивост. Някой губи работа, но друг намира работа. Дали ще има ново затваряне на държавата - това влияе много, стана ясно още от думите на министър Сачева.
Нощните заведения са затворени четвърти месец. Работещите в тях сами ще започнат да търсят други възможности. Един човек 5-6 месеца без работа, може би започва да си мисли дали това е перспективен сектор. Всичко зависи от начина, по който ще се възстановяват европейските пазари", обясни социалният министър.

Сачева посочи пред Bulgaria ON AIR, че запазените работни места, благодарение на мерките на държавата, са 300 хил. - 30 хил. са в секторите туризъм, ресторантьорство и транспорт.

"На 1 март ще отворят заведенията. Ръстът на заболелите се дължи преди всичко на отварянето на училищата и детските градини. Взехме под внимание факта, че децата не могат да останат неграмотни. Родителите им трябва да останат с тях вкъщи. Решението с отварянето беше трудно, но го взехме. За заведенията Щабът няма положително отношение", каза бъдещият кандидат за депутат от ГЕРБ от листата в Добрич.

"Готвим се за изборите. Кампанията със сигурност ще изглежда различно. Листите ще бъдат утвърдени следващата седмица. Сега приключи номинацията. Получих повече от 300 номинации, имам желание да се включа в изборите", коментира Сачева.

От думите ѝ стана ясно, че за изборите отговаря вицепремиерът Марияна Николова, тъй като Томислав Дончев вероятно ще бъде кандидат за народен представител.  

"Имаме готовност от Ваксинационния щаб да направят ваксините за всички желаещи от секционните избирателни комисии. В цял свят има забавяне с доставките. До края на март очакваме около 250 000 ваксини. Една от причините да има забавяне е, защото предприехме подхода на ваксиниране с двойната доза - да не ваксинираме всички с по една доза и да чакаме следваща доставка", обясни министър Сачева.

И добави, че под 20% са желаещите да се ваксинират хората от социалните домове и персонала там. Самата тя определено смята да се ваксинира.

"Много е важно да обясним на хората, че ваксините не са опасни и трябва да вярват на науката. На страницата на Министерството на здравеопазването има достатъчно много информация, всяка седмица има брифинги... Важно е да повтаряме, че ваксините могат да бъдат нашето единствено оръжие за спиране на тази болест", подчерта Деница Сачева.

"Имаме решение в партията да не влизаме в коалиция с БСП и ДПС. Възможно е да бъдем и опозиция, но се готвим за това да спечелим тези избори. ГЕРБ никога не е водил негативна кампания, но често сме ставали обект на компроматни войни. Ще се въздържим от подобен тип похвати", каза още тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
3
 
! Отговори
Handel преди 3 години
Това е хубаво че "поддържате" безработицата, хайде пък ако спечелите пак изборите може да направите всички българи безработни. Но с маски.
55
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Неграмотен народ, лесно се лъже. -Че Гевара
54
0
 
9
 
! Отговори
Наденица сачева преди 3 години
Осем души се борят за едно място на първенствата по борба, а за вас ще има осигурен един топъл и мазен обяд в дранголника.
53
0
 
10
 
! Отговори
Гербава работа преди 3 години
Целата Ви работа е такава.....като тебе....
52
0
 
15
 
! Отговори
КЛИНКА преди 3 години
Тая трябва да е на някоя опашка на трудовата борса....ака бяхме нормална държава....
51
0
 
21
 
! Отговори
марияна преди 3 години
хайде сега г-жо Сачева да видим-два милиона пенсионери с пенсии под прага на бедноста.Двама учащи(и те без доходи)в едно семейство-по колко се пада на член от семейството-пак под прага на бедноста..Да Ви уведомя, че освен в София,хора живеят и в провинцията.В не малко 4 членни семейства работи само един .И моля спрете с тази средна заплата.Това е ГАВРА.Зашо заплатите не се превеждат по банков път.Години наред хората са ограбвани-похвърлят 300-350 лв, а от инспекцията по трудаим правятпредписани
50
0
 
12
 
! Отговори
Ставри преди 3 години
Ще ви нАправим безработни . Скоро ще се борите по сто за едно депутатско място
49
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде моля ви, голяма част от тия безработни са вечните кърлежи, които се върнаха от чужбина. Да, ама тук я няма тая социална политика, която стимулира мързела.
48
1
 
26
 
! Отговори
Хляб, зрелища и вино преди 3 години
Сачева, защо не предложи да си намалите депутатските заплати и тези вашите, министерските поради пандемията? Защо се повтаряш като развален грамофон едини и същи небивалици и полуистини? Нима не знаеш на кой и колко сте уж помогнали?!? Нима не те е грях? Само знай, че всичко се връща и Господ гледа! Да си лакей и маша във време на чума е наказание и 20те сребърника, за които се продаваш имат цена! В Антисоциалното министерството само имитирате загриженост и работа, нооо...
47
1
 
25
 
! Отговори
Рада Стойкова преди 3 години
От ноември до сега сме получили за единият месец 24 лева на ден,а я помним какво ни обеща тая скумрия. Ще кажете- Ами от хората ги даваме. Не ни пречете да работим и никой няма да ви иска!
46
1
 
31
 
! Отговори
komitata преди 3 години
Казва ,че поддържат се 220000 безработни а общо са близо половин милион,което означва че цифрата ще се запази.Туризма е пред провал много от заведенията няма д аотворят ,раздадените заеми сле 1 04 ще трябва да с е плащат а скритата инфлация броди из магазините .Транспорта е пред фалит а частниците няма да дигат запалти заради несуфрната обстановка и голямата безработица//Само държавните чиновници са на кяр но засега щот клона ще се счупи
45
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
8 човека се брят за 1 работно място? След отпадане на ограниченията 3-*** работодатели ще се борят за 1 работник и пак ще натискат правителството да се внасят работници от трети страни. И безработицата ще е нулева.
44
1
 
21
 
! Отговори
не разбрал преди 3 години
Тази хвали ли се или се оплаква?
43
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На много хора им изтече срокът за регистрация на борсата и нямат право на обезщетение, а да се регистрираш там за работа не е опция, защото предлагат кофти оферти от типа на : системен администратор за 650 лв
42
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
230 000 безработни за 1 годинаПАК ЩЕ ГЛАСУВАМ ЗА ГЕРБ
41
0
 
32
 
! Отговори
баста преди 3 години
справяте се с безработицата като карате фирмите да пускат не действителни обяви за работа.Всеки може да провери как едни и същи обяви от едни фирми търсят служители и все не могат да си намерят с години е те така се справяте с елементарни кокошкарски прийоми лично съм проверил и всеки може да се увери стига да е по-наблюдателен!
40
0
 
18
 
! Отговори
x преди 3 години
Време е !
39
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лизачко народа ще те остави безработна да разбереш какво е глад и мизерия
38
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тая глупава, лъжлива, лизачка няма кой да я наеме да му слугува скоро ще трябва да замлъкне и другите ***, 1 милион трайно безработни има и поне 2 милиона пенсионери с пенсия до 300 лв
37
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Съд и тежки ефективни присъди за вас!