ГЕРБ води с 5% на БСП, 6 сигурни партии в следващия парламент

Битка на твърдите ядра или не - всичко зависи от хода на пандемията
325
ГЕРБ води с 5% на БСП, 6 сигурни партии в следващия парламент
Снимка: Алфа Рисърч

Три дни преди началото на предизборната кампания за 45- то Народно събрание ГЕРБ води с 28.5% пред основния електорален конкурент БСП -23.2%. За третото място е оспорвана надпреварата между ДПС (12.5%) и „Има такъв народ“ (13.3%). Има висока вероятност за шест и дори седем партиен парламент, ако кампанията затвърди и увеличи подкрепата за Демократична България (5.7%), Коалицията на Мая Манолова (4.5%) и ВМРО (3.7%). Това показват данните  от национално представително проучване на Социологическа агенция Алфа Рисърч, съфинансирано от агенцията и bTV.

Към момента 52.5% от пълнолетните българи заявяват, че със сигурност ще участват в изборите. Налице е лек ръст от 3 на сто спрямо предишното проучване на Алфа Рисърч. Той се дължи на мобилизацията от последните три дни, след оповестяването на голяма част от партийните листи и предизвикания от тях засилен интерес към персоналните двубои. Регистрираната от проучването електорална картина е с най-голяма степен на валидност при запазване на тази избирателна активност, или при участие на около 3 – 3.2 милиона души. Същевременно, 15% от решилите да гласуват все още не са направили своя окончателен избор „за кого“ и ще вземат решение в рамките на кампанията. При сближени позиции на редица от партиите, то може да наклони везните в една или друга посока буквално до последния момент.

При рязък спад на тази активност обаче (до около 2.5 милиона избиратели), поради влошаване на епидемичната ситуация,  е възможно да се стигне до турбулентни преки, или косвени ефекти. Прекият ефект ще се изрази в превръщането на вота в състезание между твърдите ядра  и  потенциал за сериозно разместване на сегашните електорални пластове. Косвеният – в по-слаба легитимност на излъчения парламент, особено в ситуация на трудно съставяне на управленска коалиция.

Към момента не може да се предвиди хода на пандемията, нито психологическите реакции на хората към датата 4-ти април. Настоящото проучване показва обаче, че въпреки умората от близо едногодишните ограничения, в една значителна част от хората страховете от вируса са все още живи. Позитивният факт е, че опасността от зараза специално в изборните помещения се поставя от анкетираните на последно място по степен на вероятност (6.6%).

Т.е., в това отношение има доверие към предприетите санитарни мерки. Проблемът обаче е в това, че общата тревожност остава висока. 54% от анкетираните са на мнение, че риск от зараза има навсякъде, а шест пъти по-малко са тези (9%), които смятат, че никъде няма сериозен шанс за зараза. Именно поради това, при рязко влошаване на епидемиологична обстановка, не е ясно накъде ще се задвижат емоционално-психологическите нагласи на хората.

В началото на кампанията ГЕРБ има достатъчно комфортна преднина пред БСП от пет пункта сред твърдо решилите да гласуват. Ако тази преднина се запази и още повече, ако се увеличи,  ГЕРБ има шанс да спечели около една трета от депутатските мандати (80-85) и да се заяви отново като силен претендент за участие в управленска коалиция.

Ако пък се реализира формулата „всички срещу ГЕРБ“, то той би бил силна опозиция, а шансовете за устойчиво мнозинство с участието на три до четири от останалите партии, не могат да бъдат оценени като особено високи.
В тази ситуация ролята на следващите  две партии със заявка за силно парламентарно представителство – ДПС и Има такъв народ – ще бъде ключова. Партията на Слави Трифонов се характеризира с по-големи амплитуди, тъй като, от една страна, събира избиратели от почти всички политически сили, а от друга -  привлича основно младежкия вот, който е твърде несигурен и изменчив. Структурата на вота за ДПС е коренно различа – Движението разчита на твърди избиратели и устойчива подкрепа. След елиминирането на прекия конкурент, ДОСТ, който му отне почти 100 000 гласа на предишните парламентарни избори, ДПС възвръща обичайната си предизборна мобилизация. Следейки темпа на нарастването й, не може да се изключи до изборите подкрепата да се увеличи още.  Тъй като парламентарните групи на ДПС и Има такъв народ ще са следващите по тежест след тези на ГЕРБ и БСП,  политическата стратегия на тези двама играчи до голяма степен може да определи характера и изобщо, възможността да се случи една бъдеща управленска коалиция.

Потенциалът на протестния вот, катализиран от протестите през лятото на 2020г., не намира един консолидиран израз, а се разпилява в поне три субекта с шанс за политическо представителство и в още 3-4 по-малки партии.

Допълнителна трудност за тях е обстоятелството, че макар и Има такъв народ да „тегли“ избиратели от всички партии, разбираемо, най-пагубен е ефектът от този процес върху по-малките, за които всеки глас е от решаващо значение.

Сред по-малките партии най-устойчив е вотът за Демократична България. С 5.7% начален електорален „капитал“ коалицията има високи шансове за парламентарно представителство. За тази формация е характерна мобилизацията на нейните избиратели непосредствено преди вота, а също и не малкият брой гласове от чужбина. По отношение и на двата фактора, които по принцип  действат в полза на Демократична България, настоящите парламентарни избори обаче  са рискови. От тази гледна точка на коалицията е нужна силна кампания и силна мобилизация, за да бъде сигурна в преминаването на 4 процентовата бариера.

Към момента коалицията около Мая Манолова също преминава прага за влизане в парламента, но степента на несигурност тук е по-висока. Както поради по-ниската електорална подкрепа, така и поради отсъствието на устойчиво ядро и идентификация с тази партия.

След разединението на „обединените патриоти“ ВМРО се очертава като партията с най-висок шанс да представлява тази ниша в следващия парламент. В началото на кампанията тя все още е под прага от 4%, но по-силната кампания и по-слабата избирателна активност може да се окажат решаващи за крайния й резултат.

Ако се реализира вариантът за шест до седем партиен парламент, това би дало шанс за повече коалиционни комбинации и излъчване на макар и трудно съставено правителство. Същевременно е ясно, че фрагментацията пречи на ферментацията на ясна и убедителна алтернатива. Поради това, въпреки че след изборите несъмнено ще доминира желанието да се излъчи правителство, което да се бори със здравната и икономическа криза, не може да се изключи и вариантът нестабилен парламент и нови парламентарни избори.

В сегашната кампания участват и поне още пет субекта, с относително висока лична разпознаваемост, но много по-ниска електорална тежест – НФСБ-Воля на В.Симеонов и Марешки, АБВ на Р.Петков и Мангъров,  Републиканци за България на Цв.Цветанов, КОД на П.Москов, Възраждане, Атака на В.Сидеров. Към момента  нито една от тях няма статистически значими шансове за парламентарно представителство, но с оглед преходната политическа ситуация, те могат да търсят позиционирането си в една повече или по-малко близка бъдеща кампания.

Доверието в изборния процес и честността на вота са определящи елементи за всяка демократична система.  Като правило, колкото по-голяма е несигурността, толкова по-силни са подозренията в манипулиране на вота.

Необичайната ситуация, в която ще се проведат настоящите избори, може да добави към политическата несигурност и несигурност в легитимността. А това би било изключително опасен развой, с потенциал да отключи остра политическа криза. Към момента обществените нагласи са като цяло спокойни -  23% смятат, че изборите ще са честни, още 45% - че дори и да има нарушения, те няма да повлияят съществено на крайните резултати. Запазват се обаче една четвърт радикални настроения, според които нарушенията ще са сериозни и многобройни. Процент, който не бива да бъде пренебрегнат нито от ЦИК, нито от изборната администрация и партиите.

*******
Националното представително проучване е проведено от Алфа Рисърч и е съфинасирано от Агенцията и БТВ. Анкетирани са 1013 пълнолетни граждани, в периода 26 февруари – 1 март чрез пряко стандартизирано интервю с таблети, което позволява събирането на данните в реално време и регистрирането на най-последните промени в обществените нагласи. Използвана е двустепенна стратифицирана по регион и тип населено място извадка с квота по пол, възраст, образование.


325
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
304
7
 
6
 
! Отговори
БОЙКОТ ЗА БСП преди 1 месец
СРАМ ,ПОЗОР ,САМОУНИЩОЖЕНИЕ ОТ ТОЯ ГОЛЯМ ПРОЦЕНТ ***,***,МАЗОХИСТИЧЕН НАРОД !!!!!!!!НЕМАМ ДУМИ -23% ЗА УБИЙЦИТЕ МУ,ЗА УНИЩОЖИТЕЛИТЕ МУ..СЛЕД ТРИ НАЦ.КАТАСТРОФИ ,СЛЕД ТАКЪВ МОР НА НАЦИЯТА НИ ОТ ТОВА БКП-БСП ,ДА ГЛАСУВАШ ЗА ЗА ТАЗИ ПАРТИ-ТОВА СИ Е САМОУБИЙСТВО,ХАРАКИРИ,ЗАЩОТО НА КОГО НЕ МУ Е ИЗВЕСТНО ЩО ЗА БЪЛГАРИ СА ТЕЗИ БЪЛГАРОУНИЩОЖИТЕЛИ ,ГРАБИТЕЛИ...НЕ,НЕ ,ОБЯСНЕТЕ МИ ЩО ЗА БЪИГАРИ,НОРМАЛНИ ХОРА СА ТЕЗИ НАШИ СЪНАРОДНИЦИ!!!НЕ ГЛАСУВАЙТЕ ЗА БСП,БОЙКОТ ЗА НИНОВА И БСП НА ИЗБОРИТЕ!!!!!!!!!!
303
6
 
5
 
! Отговори
До 299 преди 1 месец
Че какво им на е ВМРО?Спрямо Слави,Маята,Пиникио и подобни отпадъци,няма база за сравнвние
302
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Платените организатори на потресиращите на задкулисието ги пробутват чрез разни партии с омръзнали лица,негодни и безнадежни,популисти ,само и само да блокират държавата ,ако първосигнала ги допусне!
301
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Изправи се няма да имат и 1% а и на демократична им е доста медийно раздут ... Иначе другото ясно бсп губят както винаги
300
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако има избори на позитано 20 бсп ще загуби и там
299
6
 
8
 
! Отговори
Striker преди 1 месец
23% за БСП!? Доста е пожелателно, хахах! Максимум 12-18%!
298
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ВМРО ке влезне в НС през крив макарон.
297
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мъглиж е показно за купуване на избори от ГЕРБ .Само преди известно време Фандъкова направи показно 90% от Факултета Този път ако се повтори България ще е тесна за тях
296
3
 
12
 
! Отговори
След ГЕРБ и потоп преди 1 месец
Влизането на славитрифонистите във властта ще бъде естественият завършек на държавата.
295
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Долни платени предизборни пропаганди.Татуирания " Славей" и боклу.чарката Мая на кого са подчинени,на кого ще връшат.Ай сиктир!
294
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всеки ден ли ще ни набиват едни и същи небивалици или те са на онзи принцип, една лъжа повторена 100 пъти се превръща в истина. Да, да, ама не.
293
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да пробутват нагло Чалгаря,Общара Мая и Пинокио Прокопиевски нпо- ски като " алтернатива" и промяна е толкова ли ни вземат за абориген,бе?Никаква програма,нито кампания,ей тъй нахлузват ги.Баси повърн.та!
292
5
 
4
 
! Отговори
До Радослав преди 1 месец
Тук коментирали 200 човека...хахаха...Тук коментират 5 трола с по 50 коментара бе,война на тролове има тука
291
10
 
10
 
! Отговори
до безработен герб.. преди 1 месец
И при мен е така. Винаги много по-лесно съм намирал работа при Станишев и Орешарски. Не членувам в никакви партии. Сега по интервютата само слухтят да не кажеш нещо лошо за ББ или ГЕРБ, дори подпитват дали имам познати от ГЕРБ.
290
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Борянка на която иначе Борисов мнй-много вярва наистина НАЙ-МАЛКО >бърка>,спомням си на миналите ПИ как се караше на другите как може толкова да сте сбъркали,тя >само>с 3,4 %=нтни пункта и те с 8,10!!Според мен ДеБълите НЯМА да влязат,нито сбирщайна на маямата,а слав ще има не повече от 10%!ВМРО влизат за Симеонов и КО ммм,не знам?!Иначе вероятно най=малко 7,8%=нтни пункта разлика между БСКП и ГЕРБ въпреки НАЛУДНАЧАВОТО ПОВЕДЕНИЕ НА ГЕРБ и лично Борисов относно пандемията.Направо налудничаво.
289
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Безработен гербаджия

НЕ СА ТИ ВИНОВНИ ПАРТИИТЕ,ЧЕ НЕ МОЖЕШ ДА СИ НАМЕРИШ РАБОТА!А ТОВА ПОКАЗВА КОЛКО СИ ЧИТАВ!И ДОБРЕ СИ ЖИВЯЛ ПРИ КОМУНИСТИТЕ,ЗАЩОТО СИ КРАДЯЛ КАТО ТЯХ!!!!!!!!!!!!!
288
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вонва,вонва,снимките свършиха,вече има видеопрожекция хахахахахаха,да се благодарите ОФ=то че медиите на 90% са ваши иначе какъв резил го чакаше борецът с юмрука ...Само една медия го изтипосва и пак за 15 минути гледам 65000 гледания пфффф ба..си резила.
287
6
 
6
 
! Отговори
До безработния преди 1 месец
Ти не си човек, бе! Ти си фантом!
Кога по време на управление на БСП, НЯКОЙ е живял добре? Кога бе?
Само елита на БСП си отживя луксозно,гледай Румен Гечев,за друг не питай..
286
10
 
6
 
! Отговори
Безработен гербаджия преди 1 месец
Никога не съм гласувал за БСП, но винаги когато гласувам за други партии, оставам без работа и не ми стигат парите за елементарни неща. Така беше със СДС, ОДС, НДСВ и сега с ГЕРБ. А когато са участвали БСП, които не обичам, винаги съм живял сравнително по–добре. На кого да вярвам на мене си или какво ме манипулират.
Ако сравним времето и се върнем назад то при ТРОЙНАТА КОАЛИЦИЯ имаше работа и пари и добри заплати и пенсии. С 86 % увеличиха ВСИЧКИТЕ пенсии (не мини и макси като сега)..... Е защо тогава гласувах за ГЕРБ? Сигурно не съм добре, за да повярвах на една мутра!
А когато са участва
285
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Един път пък пробвайте от другото...
Не ви ли омръзна всеки път да да настъпвате една и съща мотика!!!!

Спонсорирани публикации