В края на мандата: Равносметката на депутатите и спорът за ваксините

Няколко народни представители с оценка за Bulgaria ON AIR
13

Каква е равносметката на политиците в края на мандата на настоящето Народно събраниеески сезон?

"Беше политическа позиция да не правим кворум на това НС, защото го смятаме за изчерпано като легитимност. Борисов караше джипката, раздаваше неправомерно парите зад гърба на парламента. До него се возиха ВМРО и го подкрепяха безрезервно. На задната седалка се возеше ДПС. Имаше и резервна гума, наречена "Воля", коментира зам.-председателят на ПГ на БСП Христо Проданов пред Bulgaria ON AIR.

"Изпращаме труден мандат, в крайна сметка парламентът си свърши своята работа. Не претендирам за безгрешност. И колегите от опозицията, и президентството няма как да ни убедят, че доверието към този парламент е свършило. Още от началото на този мандат от БСП свалиха доверието и решиха, че този парламент няма смисъл да продължава", заяви зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Александър Ненков.

Още по темата
Депутатът от ВМРО Александър Сиди посочи, че са успели да повишат доходите, да изпълнят обещанието за 300 лв. минимална пенсия и да премахнат фигурата на вечния длъжник.  "Успяхме да направим базата, на която ще стъпи 45-ият парламент. Оказа се, че 44-ото Народно събрание може да работи и без БСП в залата", отбеляза той в ефира на "България сутрин".

Джейхан Ибрямов от ДПС посочи, че кворумът на Народното събрание е на задължение на управляващото мнозинство. Равносметката - нефункционален и неработещ парламент, отсече той.

"Кръпка върху кръпка, лобистко законодателство. Този парламент е фалирал, неслучайно е с нисък кредит на доверие. Дори "улицата" говореше за рестарт на модела. Необходима е програма за развитие, липсва дискурс между отделните институции. Няма диалог на партиите с избирателите. Станахме свидетели на припокриващи се монолози", коментира Ибрямов.

Пламен Христов от "Воля" отвърна на БСП и заяви, че когато автомобилът няма достатъчно гуми в лицето на истинската опозиция, те се включват и помагат. "Излизаме от този мандат с високо вдигната глава. Можем да отстояваме принципите си, подкрепяхме всички предложения за увеличаване на доходите на населението, противопоставяхме се на харчове като 3 млрд. за самолети", каза той.

Справя ли се властта с ваксинационния процес?

Христо Проданов отсече, че всичко с ваксините е пълен хаос, а фазите и зелените коридори "са отишли по дяволите".

"Вкарали сме предложение НС да задължи правителство да започне преговори с Русия за доставки на Sputnik V. Според водещи специалисти тя има много добри качества и в някои случаи превъзхожда останалите. Не става въпрос за геополитика, а за запазване здравето на хората. Другите европейски страни действат, може да последваме техния пример", изтъкна социалистът.

"България закъсня изключително много, правителството също закъсня с ваксинационния план. Българското общество е готово да се ваксинира, но има недостиг. Дори за секционните комисии, а идват избори, няма достатъчен брой ваксини. Управлението е провал", категоричен бе Ибрямов от ДПС.

"Трябва да спрем да говорим политически за ваксините. Ако България произвежда и сама контролира доставките, тогава бихме казали, че правителството се е провалило. Европа очевидно не се справи с договорите. Ако има алтернатива, която да достави допълнителни количества, това е полезно", смята Сиди от ВМРО.

Ненков отговори на критиките с думите, че преди месец много малко хора са искали да се ваксинират. "Достатъчна информационна кампания е имало за тези ваксини. Няма как да произведем ваксини, но България е член на най-развитата част на света и пропорционално всяка държава получава поръчаното", заяви депутатът от ГЕРБ.

"Първи от трибуната алармирахме, че трябва да търсим алтернативни начини за доставяне на ваксини. Много често изпреварваме и изглеждаме смешни на колегите ни. Впоследствие се убеждават, че нашите предложения са доста далновидни", каза на свой ред Христов от "Воля".

Каква предизборна кампания ще проведат основните политически партии?

"Ще направим всичко възможно в кампанията да убедим гражданите, че България може да бъде по-хубаво място за живеене. България е необходимо да стане правова държава, да има свобода на словото, да има ясно и прозрачно харчене на обществените средства", изтъкна Христо Проданов.

"Ще разкажем това, което направихме и ще разкажем бъдещето, каквото ние си го представяме - без гей бракове, без норвежки модел на отглеждане на деца, повече сигурност и по-високи доходи. Това ще бъде достатъчно да получим подкрепа", смята Александър Сиди.

От ДПС подчертаха, че се отнасят изключително сериозно и към тези парламентарни избори. ДПС винаги е водила ясна кампания с ясни послания, каза Ибрямов.

"За нас кампанията е започнала още преди 4 години. Тя не се ограничава в този един месец, ние сме прогнозируеми. От ГЕРБ може да се очаква политика на финансова и икономическа стабилност, увеличаване на доходите и търсене на диалог между институциите", увери Ненков.

Христов пък посочи, че първата задача на коалицията между НФСБ и "Воля" вече е изпълнена - "успяхме да запазим обединението на патриотите в България".

"Поставяме си много малко задачи за следващия мандат - безплатни лекарства за пенсионери и ученици, достъпни цени на горивата, облекчаване на малкия и средния бизнес", каза депутатът от "Воля".


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Време за промяна

За пореден път смятам да гласувам за ГЕРБ срещу твоята промяна!
11
4
 
2
 
! Отговори
Тикволандия преди 1 месец
За Бойко държавният бюджет също не значеше нищо. Задачата на финансовият му министър е била не да спазва бюджета, а да крие приходи и да реже инвестиции, за да може Бойко да раздава пари от джипката.
И за това вече три мандата на Бойко и ГЕРБ сме все на опашката на ЕС.
10
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Слави е просто друга, конкурентна мутраджийска фирма...
9
7
 
2
 
! Отговори
Тикволандия преди 1 месец
До Георги Илиев Митев: В парламента се приемат и закони, но за журналистите е най-лесно да търсят и пишат за скандали. Ако опозицията не е съгласна с някой закон (а е имало за какво) най-лесно е това да се представи като скандал. А и на гербаджийската дружинка това и върши чудесна работа - чрез "патриотите" всичко минава. Ако се опънеха за нещо - Марешки и ДПС гласуват "ЗА".
А за Бойко парламента не значеше нищо. Я е ходил там два-три пъти, я не. Те това е парламентаризъм по гербаджийски.
8
1
 
7
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 1 месец
Скандали вихрят се във Парламента и всеки си развява документа . Обичаме си диктатура - такива сме си по натура . Автор: Георги Илиев Митев. София (2019). Потърпевш от милицията, военните, полицията, медиците, институции и граждани. Трето поколение репресиран.
7
4
 
2
 
! Отговори
Време за промяна преди 1 месец
Отстраняването на крадливата и некадърна гербаджийска дружинка не е политическа, а национална задача. Само когато това стане, тогава ще можем да се отлепим от дъното. След три мандата на Бойко вече изоставаме и от предпоследните в ЕС. Експертно или програмно правителство. Ако тези, които са за промяна искат да работят в интерес на избирателите си, ще намерят около какво да се обединят.
Най-лошият сценарий би бил ако пак започнат да се делят на леви, десни, и т.н. и ни докарат пак Бойко.
6
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всички за БСП и Слави, време е да изметем ГЕРБ.
5
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма смисъл за спорове забрана за всички ваксини и спорат е решен не разбрахтели че никой неви иска вашите фалшиви и убиййствени ваксини забрана за всички ваксини иза вашите закони долни лешояди никой не ви вярва вече никой няма да се ваксинира
4
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кои ваксИни, освен имената на ваксините нищо не знаем за тях. Може пък да са хубави, мълчанието на щаба относно разликите в трите вида ваксини поражда онспирациии и съмнения относно качеството на ваксините. Дорде се начудим другите министри обясниха на гражданите си, гражданите им разбраха, че ваксините сад обри и се Снабдиха с ваксини и се презапасиха. Само нашите не обясниха и останахме без ваксини и не се презапасихме.
3
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кой колко пари е забогатял ,,а за ваксините ,колкото и да не искате руската ваксина ,нямате избор ,заедно с така наречения мюсюлмански съюз ,тоест уж ЕС ,се като напълниха с милиарди сметките на определени хора )
2
3
 
7
 
! Отговори
Анонимeн преди 1 месец
Минало свършено, да помислим сега кого избираме,
1
3
 
9
 
! Отговори
14 преди 1 месец
Да си спомним за онези 600000 невалидни бюлетини и да помислим...

Спонсорирани публикации