Закрила на детето призова: Не ползвайте деца за политагитация

"Нека съхраним децата!", призова д-р Елеонора Лилова
8 мар 2021 12:20, Ния Христова
5
Закрила на детето призова: Не ползвайте деца за политагитация
Снимка: Pixabay
"Въвличането на деца в политическа дейност е законово нарушение. Нека съхраним децата!". 
 
Председателят на Държавната агенция за закрила на детето д-р Елеонора Лилова изпрати официално писмо до председателя на Централната избирателна комисия г-н Александър Андреев и председателя на Съвета за електронни медии г-жа Бетина Жотева, съобщи Монитор. 
 
Поводът за писмото е започналата предизборна кампания за народни представители в 45-то обикновено народно събрание на Република България. Целта е децата да бъдат предпазени от въвличане в политическа агитация и използването им за политически цели. 
 
"Обръщам се към Вас за продължаване на доброто ни междуинституционално сътрудничество, изградено през годините. Разчитам на Вас своевременно да ни уведомявате в случай, че установите участие на деца в предизборна агитация и въвличане в политически дейности. От своя страна Държавната агенция за закрила на детето ще предприема необходимите действия за проверка за нарушаване на правата на детето по реда на чл. 11, ал. 4 и/или чл. 11а от Закона за закрила на детето и за последващи действия за закрила на детето, както и ще уведоми писмено ЦИК и/или СЕМ за резултатите от извършената проверка по повод постъпил сигнал от Ваша страна, включително и в случаите на търсене на административнонаказателна отговорност от виновните лица."
 
"Обръщаме се към всички участници в предизборната кампания, за да напомним, че не бива да се използват деца за преследване на политически цели, включително за пряка или косвена агитация. Вярвам, че с обединените ни усилия ще съумеем да съхраним личния живот на всяко дете у нас и да гарантираме правото му на ненамеса в него, което е гарантирано право на всички хора в нашата Конституция.", посочи още председателят на ДАЗД д-р Елеонора Лилова.
 
Практиката от отминалите предизборни кампании показва, че по време на публични събития се използват и разгласяват лични истории и данни на деца чрез показване на техния образ, имена или други признаци, по които могат да бъдат идентифицирани. По този начин се създават предпоставки за нарушаване на личната неприкосновеност на детето. 
 
Държавната агенция се обърна с призив и към медиите, които имат важно участие в предизборните кампании. От ДАЗД съобщават, че това не означава налагане на цензура върху работата на медиите, а коректност към личността на най-малките човешки същества. Всички хора трябва да внимават да не се злоупотребява с информацията, която касае деца, в медиите и интернет пространството.
 
"Молим журналистите или гражданите преди да използват такава информация, предварително да се постараят да я проверят чрез различни достоверни източници, за да се избегнат и редица фалшиви новини и да се злепоставят деца.", казва още шефът на ДАЗД Елеонора Лилова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
8
 
! Отговори
Борисов преди 3 години
Снимки с внучетата във Фейсбук ОК ли е?
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тая корумпирана работи ли ,крият се като мишки

Спонсорирани публикации