38 заглавия се борят за титлата “Български роман на годината”

От всичките 38 заглавия журито ще трябва да излъчи шест романа, които ще се състезават за наградата "Вик".
31 мар 2005 15:42,
38 заглавия се борят за титлата “Български роман на годината”

Тридесет и осем заглавия ще участват във второто издание на конкурса "Български роман на годината".

Сред одобрените заглавия три са на писателя Христо Калчев - "Синдромът на глутницата", "Спрете полета на сокола" и "В очакване на шейха".

Анжел Вагенщайн участва със "Сбогом, Шанхай", Атанас Наковски - с "Обърнат свят", Атанас Славов - с "Нощите на Трентън", Васил Кинов - с "Мъжки тайни. Мокри витражи", Весела Люцканова - с "Клонингите си отиват", Георги Гроздев - с "Плячка", Петър Волгин - с "Лудницата".

Първоначално за участие в конкурса са се борили 56 романа. След предварителна селекция на журито, в което влизат Дико Фучеджиев, Кирил Топалов, Николай Стоянов и Владимир Трендафилов, са отпаднали 18 заглавия.

Голяма част от отпадналите творби не са отговаряли на изискванията на жанра “роман”, като сред тях е имало пътеписи, биографии, мемоари, трилогии и преиздадени заглавия, които също не отговарят на регламента за участие.

От всичките 38 заглавия журито ще трябва да излъчи шест романа, които ще се състезават за наградата "Вик". Имената на полуфиналистите ще бъдат оповестени на 1 юни. След тази дата за роман на годината ще гласуват читателите, които по регламент са петият член на журито.

Победителят във второто издание на "Български роман на годината" ще бъде обявен в началото на ноември. Авторът на избрания роман ще получи парична награда от 10 000 лева и предложение за превод на романа на английски език, осигурени от международна преводаческа компания "Вик Транслейшънс И Ви Ес - България".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание