Държавата награди създателя на професионалната архитектурна школа

Арх. Богдан Томалевски е петият носител на наградата "Паисий Хилендарски" от нейното учредяване през 2000 г.
14 ное 2005 15:07, Нели Минчева
Държавата награди създателя на професионалната архитектурна школа
арх. Богдан Томалевски; снимка: МС

На тържествена церемония в Министерски съвет арх. Богдан Томалевски получи държавната награда “Паисий Хилендарски”, присъждана на изтъкнати български творци и изпълнители на произведения, свързани с българската история и традиции.

Богдан Томалевски остави част от себе си не само в цели жилищни комплекси и отделни сгради, но направи много повече, той успя да създаде своя архитектурна школа с необходимата интелектуална и творческа атмосфера, в която се обучаваха и обучават цели поколения български творци“, отбеляза в приветствието си министър-председателят Сергей Станишев, който връчи отличието.

Наградата е важен стимул и за развитието на българската архитектура, тъй като тя е особен вид изкуство, което дава възможност за развитие и на другите изкуства, свързани с цялото жизнено пространство на всеки човек“, добави премиерът.

Носителят на държавната награда “Св. Паисий Хилендарски” за 2005 г. бе определен от жури, председателствано от проф. Александър Фол. Негови членове са професорите Александър Грозев, Виктор Чучков, проф. Снежина Панова и Ивайло Мирчев, арх. Иван Станишев, Николай Петев и Милен Вълков.

Сред номинираните за наградата бяха и скулпторът – проф. Крум Дамянов, Валя Балканска – народна певица, г-жа Леда Милева – поетеса и преводач и акад. Христо Недялков – диригент.

Арх. Томалевски е роден на 28 август 1924 г. в София. Висшето си образование е завършил през 1950 г. в Държавната политехника – София, специалност “Архитектура” и през същата година е постъпил на работа в ПО “Софпроекст”, където е пенсиониран през 1989 г.

Богдан Томалевски е удостояван с много и високи държавни отличия. Лауреат е на “Димитровска награда”, носител е на звание “Заслужил архитект” и орден “Народна република България” ІІІ степен, два пъти е удостояван с Наградата на София. Той е създател на професионалната архитектурна школа с необходимата интелектуална и творческа среда, в която се обучават следващите поколения архитекти.

Арх. Богдан Томалевски е петият носител на приза от неговото учредяване, след проф. Вера Мутафчиева, проф. Светлин Русев, проф.Стефан Данаилов, Йордан Радичков и проф. Христо Христов.

Наградата е учредена с Постановление на Министерски съвет от 28 юли 2000 г. и се присъжда за стимулиране на български творци и изпълнители на произведения, свързани с българската история и традиции.


Спонсорирано съдържание