Почина първата феминистка в САЩ

През 1963 г. нейната книга "Тайната на женствеността" дава тласък на феминисткото движение, като призовава обществото да промени отношението си към нежния пол
5 фев 2006 12:15,
Почина първата феминистка в САЩ
Снимка: Радио Канада
Жената, считана за основателка на модерното феминистко движение в САЩ, Бети Фридън, почина в събота от сърдечен удар на 85 годишна възраст, съобщава Радио Канада.

През 1963 г. нейната книга "Тайната на женствеността" дава тласък на феминисткото движение, като призовава обществото да промени отношението си към нежния пол, което вижда и възпитава жената единствено като домакиня и майка.

Фридън е основателка на Националната организация на жените в САЩ и е играла водеща в роля в приемането на множество закони за развноправие на половото. Тя провокира жените, подчертавайки, че не могат да намерят щастието си само ако се ограничат с традиционната си роля на жени и майки.

В края на юни миналата година щатски консерватори съставиха списък на 10-те най-вредни книги за XIX и XX в. От класацията става ясно, че се отхвърлят категорично идеите на комунизма и феминизма. Книгата на Бети бе на седмо място в класацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание