Както подобава

“Вечният път” е най-всеобхватната изложба на творби на големия български художник Борис Георгиев
7 мар 2008 12:20,
Както подобава
"Айнщайн" – 1928г. Снимка: НХГ

За първи път след 1988г. Националната художествена галерия представя всеобхватно, с голяма ретроспективна изложба художника Борис Георгиев от Варна, под емблематичното название “Вечният път”.

Това е името на първата картина на автора, постъпила във фонда на Националната галерия , картина която заема централно място в творчеството му с мистичния си идеализъм и дълбок символичен философски подтекст.

В експозицията са включени общо 80 произведения от Борис Георгиев – 50 от България, от които 20 са от фонда на НХГ. В изложбата за първи път на публиката ще бъдат показани 30 уникални ранни творби и изключително ценни рисунки на Борис Георгиев.

Те са от периода на обучението му в Баварската художествена академия в Мюнхен и от първите години на самостоятелната му практика в Трентинските Алпи.

Ще видим и живописни и графични портрети от различни частни колекции. Като цяло експозицията обхваща най-важните теми и произведения от различните етапи в творчеството на Борис Георгиев и има приносен характер в своята пълнота.

Тя дава наистина богат и разнообразен изследователски и визуален материал - от най-ранно запазения портрет на София Полковникова от 1908г. рисуван в Санкт Петербург, до най-късния портрет на Катя, сестра на художника датиран 1958г..

Изложбата “Вечният път” е съпроводена с богат двуезичен каталог на издателство “Кибеа”, DVD прожекция с документални кадри и текстове за живота и изкуството на Борис Георгиев.

Изложбата ще продължи до 6 април 2008 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание