Това живот ли е?

Това пита новата изложба в галерия Астри “Моделиране на пустотата ІІ"
12 мар 2008 10:37,
Това живот ли е?
Композиция: Искра Благоева. Снимка: Астри.

Вижте картини от изложбата

Четири месеца след началото на проекта „Моделиране на пустотата”, галерия Астри прави втора изложба по темата - “Моделиране на пустотата ІІ" -  портрети и автопортрети.

Tози път тя включва Валентин Георгиев - живопис, Искра Благоева - живопис и видеоарт и Искрен Семков- живопис и аерографи. Експозицията ще продължи до 25 март.

Идеята, която събира новите артисти е, че, докосвайки се до материалното и изразявайки отношението си към него,  създаваме своя автопортрет и портрета на битието.

Независимо от средствата, с които борави, независимо от подхода си - реалистичен, сюрреалистичен, абстрактен или друг, художникът моделира образа и подобието на личността си.

За експозицията един от сегашните участници – художничката Искра Благоева – казва: „Портретът на природата, на английски still life, е игра на думи, която, в зависимост от превода, има много значения. Мъртва природа, натюрморт или все още живот.

Тази игра на думи поставя въпроси за есенцията на природата и изкуството, даже ако не винаги можем да намерим ясни отговори на тях.

Този понякога приеман за остарял жанр на живописта - „репрезентация на умиращата природа“ – отново стана актуален и най-добре описва духа на нашето време.“

През ранния Ренесанс художниците изобразявали природата като едно безформено, духовно пространство. Сегашната ориентация на науката към създаване на изкуствени форми на живот, компютъризираната виртуална реалност и с наблягането на визията, вместо на съдържанието, може би превръща традиционното търсене на истината в отживелица.

Вече няма абсолютна реалност, а множество реалности, всяка толкова реална или изкуствена като другите. Възможно е краят на модернизма да съвпада не само с края на природата, но и с края на истината. Бавно, но постоянно заместваме досега познатата ни природа с един вид изкуствена природа.

Един нов модел на реалност заменя нашето традиционно възприятие на природните закони. Едно пътуване през джунглата на „Дисниленд“ всъщност е по-реално за повечето хора, отколкото истинското през джунглите на Амазонка.

Изкуствено оцветени и генно манипулирани ягоди са по всеобщо мнение по-добри на вид и на вкус от естествено раслите.

И в този смисъл, изложбата пита „Това все още живот ли е?“. Вижте сами....

Вижте картини от изложбата

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание