Бургаска ретроспектива

На 27 март ще бъде открита ретроспективната изложба на Тодор Атанасов
25 мар 2008 14:46,
Бургаска ретроспектива
Снимка: Националeн изложбен център, Шипка 6

На 27 март от 18 ч. в Националeн изложбен център, Шипка 6 ще бъде открита ретроспективната изложба на Тодор Атанасов (1928 – 1985).

Тя е по повод 80-годишнината от рождението на автора.

В нея ще бъдат представени графики, литографии, монотипии, рисунки и рисунки с туш, които ще обхванат различни периоди от неговото творчество – ранни рисунки от 1959 – 1960 г., графика от 70 – те години и някои от последните създадени работи от 1980 – 1984.

Интерес за публиката ще представляват до сега непоказвани и непубликувани творби.

Тодор Атанасов е дълги години секретар на Съюза на Българските художници, председател на бургаската група на художниците. Той е основател и първи директор на Бургаската художествена галерия.

Творбите му са предимно в областта на литографията, гравюрата, ситопечата, сухата игла и др. Рисунъкът в работите му е мек, нежен и лиричен, Графичната плоскост е плътно изпълнена, обемите са категорично моделирани.

Изложбата ще бъде открита от акад. Светлин Русев и ще продължи от 27.03.2008 до 15.04.2008

За Тодор Атанасов Светлин Русев казва:

... Изкуството на Тодор Атанасов е просто като изпълнение, чисто и дълбоко като внушение и емоционално въздействие. Тънка и деликатна чувствителност опоетизира суровите сюжетни истини и ги извежда до лично преживяно човешко присъствие.

Тодор Атанасов познава възможностите на графичния език в неговото богатство и разнообразие, но винаги и преди всичко ни е привличал с качеството на чувствителността си.

Външно погледнато, Тодор Атанасов трудно и бавно, привидно несръчно работеше, но изкуството му беше лично и дълбоко.

Формата не е виртуозна, но за сметка на това е неповторимо постигната, което й придава не външна артистичност, а трайна художествена убедителност.

Композиция, форма, линия, техника - организацията на всички елементи, е търсена и носена като човешко вълнение и реализирана творчески, със специфичен, завършен графичен език.

В един модерен свят, в който насилието, фалшът и лъжата се борят за първенство на планетата, изкуството на Тодор Атанасов ни връща към изконните начала на представата за художник - труженик, който знае цената на творческото съмнение, познава човешката болка и радост, и живее с неговата истинска гражданска мисия”.

Тодор Атанасов Атанасов е роден на 2.ІV.1928 г. в Карнобат. Отраства и дълги години живее в Бургас – градът край морето, с който се сраства завинаги.

Завършва класическата мъжка гимназия “Георги Раковски”, където негов учител по рисуване е големият бургаски художник Петко Задгорски.

През 1954 г. завършва скулптура във ВИИИ “Николай Павлович” в класа на проф. Иван Фунев.

Създател и първи директор от 1965 до 1973 г. на Бургаската художествена галерия, основава графичната база в Бургас, която ежегодно се посещава от много художници от страната и чужбина.

Един от организаторите на международните симпозиуми по скулптура в местността Отманли край Бургас.

Работи предимно графика, използвайки различни техники – “сито”, суха игла, офорт, литография, монотипия, линорезба. Автор е и на 5 бюста в Бургас.

От 1959 г. до края на живота си системно участва във всички общи художествени изложби, а приживе урежда около 10 самостоятелни. Негови картини са участвали в редица изложби в чужбина.

Награден е с орден “Кирил и Методий” І степен през 1972 г., отличен е с наградата за графика “Веселин Стайков” през 1975 г.,”заслужил художник” от 1977 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание